Oktober 25, 2015

SWEDISH TEA BREAD


Roti yang paling mudah dan senang dibuat serta tidak banyak menggunakan bahan-bahan. Rasa yang sedap juga boleh digunakan untuk mini pizza atau makan bersama air teh atau kopi. 
Biasa tengok di supermarket berbagai-bagai jenis roti dan tertarik dengan roti yang satu ni. Resepi dah Sue kurangkan kuantiti sukatan dan dapat 8 keping juga ada yang Sue ubah. Kalau nak lebih kecil kurangkan timbag so dapat dalam 12-13 keping.
Sue lebih suka untuk sarapan makan bersama cheese dan jem. Biasa kalau ada lebih sarapan Sue buat bubur roti bersama yogurt dan chia seed. Sedap!!



SWEDISH TEA BREAD
Resepi: Buku berbagai Jenis Roti (Swedish)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
160ml susu segar suam
30g mentega
1 sdm golden sirap (Resepi asal menggunakan gula)
1/3 sdt garam halus

(B)
250g tepung roti
1 sdt instant yis

Cara
1) Bahan (A) - Suamkan susu dalam microwave 30 saat atau lebih bergantung pada mikrowave masing-masing. Kemudian masukan mentega dan kuar hingga cair baru masukan golden sirap.
2) Masukan bahan (B) dak bread maker atau mixer dan tuang bahan A tadi sikit-sikit hingga sebati dan uli hingga elastik.
3) Rehatkan 30 minit dan tumbuk buangkan angin.
4) Timbang setiap satu pada 55-58g dan bulat-bulatkan.
5) Giling supaya leper dan bulat letak atas dulang pembakar dan cucuk dengan garpu.
6) Rehatkan lagi 20-30 minit sehingga naik.
*Panaskan oven pada suhu maximum. Bergantung pada oven masing-masing.*
7) Bakar selama 5-10 minit sehingga naik dan atasnya keperangan. Keluarkan dan biarkan sejuk.
*Simpan dalam bekas tertutup untuk mengekalkan kelembutannya*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM






Mihun Goreng Kampung


Assaalammualaikum... Pagi tadi Sue sarapan mihun goreng kampung je. Mihun yang sempoi dan bahan yang mudah. Biasanya kalau mihun Sue tak suka letak tauge tau tahu kenapa tapi realiti nya gitulah.
Mihun yang menjadi kesukaan anka-anak Sue berbanding dengan mihun goreng yang lain walaupun letak seafood ayam atau daging. mereka lebih suka makan yang ada ikan bilis. Semua bahan Sue guna kuantiti yang sikit memandangkan Sue makan seorang. Kalau nak buat banyak agak-agak ye.


MIHUN GORENG KAMPUNG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/3 peket mihun -rendam dan toskan

(A)
1 batang lobak merah - potong mancis halus
1 mangkuk sedang kobis yang sudah dihiris

(B) Kisar/tumbuk
5-6 biji bawang merah -tumbuk
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah hidup
Belacan secukupnya

(C)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 genggam ikan bilis - goreng garing

Cara
1) Tumis bahan kisar hingga garin. Kemudian masukan bahan (A) - lobak merah dahulu.
2) Kacau hingga sebati dalam 2-3 minit dan masukan mihun yang sudah di toskan bersama dengan kobis.
3) Goreng hingga sebati dan masukan bahan (C). Kacau sebati dan rasakan secukupnya sehingga mihun masak. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Oktober 20, 2015

KARIPAP ALA IKEA


Alhamdulillah.. Keinginan nak makan karipap telur Ikea ni langsung juga walaupun bukan dari Malaysia datang nya. Kalau lah karipap ni salah satu menu set dalam Ikea restoren pasti meletop kan!
Walaupun bukan asli dari Ikea tapi dah ada trademark nya tersendiri. Nak dapatkan sebiji macam karipap mereka memang tidak kot tapi kali ni Sue nak kongsi resepi kulit yang rapuh dan sedap memang seakan karipap ikea.
 Insyallah.. walupun dah sejuk kulitnya masih tetap rapuh dan tidak liat.
Sue mencuba dengan kreativiti sendiri gabungan 3 jenis tepung dan 4 jenis cecair berminyak (Shortening, marjerin, ghee dan minyak jagung). 
Doh mesti di sejukan terlebih dahulu untuk mendapatkan tekstur yang rapuh.


KARIPAP TELUR ALA IKEA
Resepi: Sue Norrman

Bahan untuk kulit/doh
(A)
350g tepung gandum
3 sdm tepung kentang
2 sdm tepung beras
1/2 sdt garam

(B) Cairkan
2 sdm marjerin
2 sdm ghee/minyak sapi
2 sdm shortening
3 sdm minyak jagung/masak

(C)
11/2 sdm gula icing
200ml (+/-) air sejuk petiais

Cara
1) Satukan bahan (A) dalam mangkuk besar dan sebatikan.
2) Tuang bahan (B) yang sudah di cairkan ketika masih panas. Guna senduk kayu dan gaul hingga sebati dan suam.
3) Masukan bahan (C) gula terlebih dahulu dan kemudian masuk air sejuk sedikit-sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
4) Bungkus dengan wrapping plastic dan sejukan dalam petiais (Bukan tempat beku) selama 1-2 jam.
5) Bila dah sedia keluarkan sekejap doh dalam 20 minit dan bolehlah di giling. (kalau giling sedang nipis ianya makin sedap, rapuh dan ranggup diluar) di cetak dan masukan inti serta telur rebus.
(Sue tidak menggunakan acuan hanya terap dan tekan hujung dengan garpu)
6) Goreng menggunakan api sederhana yang betul-betul panas.


INTI KARIPAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3 biji kentang saiz sedang - buang kulit dan potong dadu kecil 
1 biji ubi keledek (Oren) - potong dadu kecil
* Rebus 3/4 masak dan toskan*

(B)
1 ketul kecil isi dada ayam - cincang halus
1/2 biji bawang besar - cincang halus
1 biji bawang putih - tumbuk halus
2 sdt serbuk kari
1 sdt udang kering - rendam dan tumbuk halus
Garam dam gula merah secukup rasa*
(Inti mesti manis sedikit ye)

(C)
3-4 biji telur ayam - rebus dan belah 4

Cara
1) Tumis bahan (B) ikut turutan sehingga garing kecuali yang bertanda *.
2) Masukan Bahan (A), gaul sebati dan masukan garam dan gula merah secukup rasa.
3) Gaul sehingga kentang dan ubi menjadi lembut dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!






Oktober 18, 2015

CHEESE BUN YANG SANGAT GEBU


Alhamdulillah.. Kejadian yang tidak menghampakan walaupun tanpa penggunaan bread improver, bread softener mahupun baking powder. Semuanya menggunakan bahan asas biasa dan menggunakan starter doh sejuk yang diperap dalam petiais.
 Syukur yang teramat eksperiment Sue berjaya dan tidak merisaukan lagi. Kalau di Malaysia semua senang nak dapat tapi tidak bagi kami di sini. Bahan baking teramat limit nak dapat cuma yang biasa sahaja.
 Tekstur roti yang amat ringan dan gebu sekali. Lama sebenarnya bermain dengan tepung untuk mendapat tekstur seperti yang di ingini Alhamdullah hari ini menjanjikan bahagia dan senyum sampai ke telinga.
Sebenarnya nak buat bun kaya bila terpandang cheddar yang masih banyak dalam petisejuk terus berubah fikiran.


CHEESE BUN GEBU
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A) Starter
 250g tepung roti
1/2 sdt instant yis
1 sdm gula halus
160g air sejuk petiais

Cara
Satukan supaya rata. Tutup dengan kain dan rehatkan 30 minit. Kemudian masukan kedalam peti sejuk dan rehatkan 1-1 1/2 jam sebelum digunakan.

(B)
100g tepung roti 
1 sdt instant yis
20g gula halus
1 biji telur c - pukul lepas
20ml susu cair/susu segar full krim
50g mentega/marjerin
1/2 sdt garam

Sapuan
Sedikit telur + susu cair/ susu segar
Cheddar parut dan gula secukupnya

Cara
1) Bahan B - Satukan bahan kering bersama bahan (A) starter dan uli sebati. 
2) Masukan telur dan uli lagi dan masukan susu cair.
3) Uli sebati dan akhir sekali masukan mentega dan garam. Uli hingga elastik.
4) Rehat doh 30 minit atau naik 2 kali ganda. Tumbuk doh untuk membuang angin dan timbang setiap satu pada 30g.
5) Sapu sedikit minyak/ shortening pada tangan untuk memudahkan membulat dan tidak melekat pada tangan.
6) Letak dalm loyang yang sudah disapu minyak atau shortening. Susun mengikut citarasa sendiri.
7) Rehatkan lagi 30 minit atau bila bun dan cukup naik sapu dengan telur + susu, tabur gula dan cheddar.
*Panaskan oven terlebih dahulu sebelum membakar*
8) Bakar 25 minit pada suhu 180-200 degrees bergantung pada oven masing-masing. 5 minit terakhir menggunakan api atas bawah.
9) Bila dah masak keluarkan dan terus sapu mentega supaya berkilat dan tidak keras pada permukaan roti bila sudah sejuk.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Oktober 16, 2015

BUN YANG LEMBUT DAN GEBU


ALHAMDULILLAH... balik exam semalam terus buat roti. Dari awal dah set nak makan burger cuma kengkangan waktu di sebelah pagi. Banyak urusan yang harus diselesaikan. Walaupun exam ianya tidak membataskan kita dari tidak terus ke dapur kan?.
Bun ni memang sangat lembut dan gebu. Memang amat sesuai untuk burger atau roti kosong buat cicah air kopi. Sue buat mini bun untuk burger dan garlic bread ala Pizzahut.
Teringat pula dengan Sarawak butter bun yang sangat sedap. Itulah satu keunikan Sarawak butter bun susah nak jumpa rasa inti dan roti menyerupai roti yang sama. Juga bun kelapa campur kacang walla.. Tak tau nak cakap rasanaya... resepi asal dari buku pelbagai roti (Chinese) dan Sue cuma bahagi 3 dari sukatan asal.


BASIC BUN LEMBUT
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
350g tepung high protein@ tepung roti
20g wet fresh yis - kalau tidak ada guna 11/2 sdt instant yis
11/2 sdt bread improver
1/2 sdt bread softener
1/2 sdt garam
25g susu pekat manis
1 sdm gula
1 biji telur gred B - pukul hancur dahulu dan tinggal sedikit untuk sapu atas roti kemudian
100ml air sejuk petiais
2-3 ketul ais batu

(B)
30g shortening

(C) Sapuan
Susu cair atau susu segar sedikit 
Sedikit telur



 Cara
1) Sediakan mixer atau bread maker, masukan bahan (A) dan uli hingga sebati.
2) Kemudian masukan bahan (B) dan uli sehingga elastik. Saya putar 2 kali mengguli menggunakan bread maker sehingga betul-betul elastik untuk mendapatkan doh yang ringgan dan gebu.
3) Bila dah elastik, rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda kurang lebih dalam 45 minit. Kalau menggunakan mixer, tudung dengan kain lembab.
4) Tumbuk doh untuk membuang angin dan timbang pada 45-50g bergantung pada saiz yang dikehendaki.
5) Ambik sedikit shortening atau minyak, sapu pada tangan dan bolehlah membulatkan doh. Ianya hanya supaya doh licin dan tidak melekat di tangan.
6) Letak doh kedalam dulang pembakar yang sudah di sapu mentega atau minyak. rehatkan lagi sehingga naik dalam 40 minit.
7) Panaskan Oven pada suhu 180-190 degrees terlebih dahulu sekitar 15 minit. Sapu permukaan doh tadi dengan bancuhan telur dan susu cair sedikit. Tabur bijan dan bolehlah masukan doh tadi dan bakar selama 25 minit bergantung pada oven masing-masing. 5 minit terakhir menggunakan api atas bawah.
8) Bila dan masak keluarkan dan terus sapu mentega lagi supaya bun berkilat dan tidak keras.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Oktober 13, 2015

AGLIO E OLIO


'SALAM MAAL HIJRAH DAN SALAM AWAL MUHARRAM' 
 untuk semua umat Islam tak kira dimana pun berada. Tidak terasa begitu cepat masa berlalu meninggalkan kita dan kini menyamabut tahun baru dalam kalendar Islam.
 Semoga di tahun baru ini memberi makna pada kita semua. 
Suka duka itu lumrah kehidupan dan kita jadikan segalanya sebagai teladan dan pengajaran. Kita labuhkan tirai lama sebagai kenangan dengan keredhaan seiklas dihati.
Hari ni Sue cuma berkesempatan masak pasta yang simple memandang balik dari sekolah dan pejabat suami lewat petang. Tambahan hari hujan dari pagi nak beli dapur terasa malas dan uaca sejuk teramat. 
Aglio e olio yang simple dengan cara Sue sendiri dan menjadi kesukaan suami. Sue lebihkan seafood untuk rasa yang lebih sedap.

AGLIO E OLIO
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
200g speghetti pasta
1 sdt garam
1 sdm miinyak zaitun
Air secukupnya untuk merebus

(B)
4  sdm minyak zaitun
4 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 tin cendawan butang - potong ikut suka
10 ekor udang - buang kulit dan tos kering

(C)
1/2 sdm red peppercorns
1/2 sdt oregano kering
1/2 sdt daun dill kering
1/2 sdt daun basil kering
5 biji buah zaiton hijau atau hitam - potong halus
Daun parsley (fresh) -cincang halus. Kalau tidak ada boleh guna yang kering 
Garam secukup rasa
1/2 sdt serbuk perasa
Cili benggala - ikut suka
Parmesan cheese secukupnya

Cara
1) Bahan A - Didihkan air dan masukan minyak dan garam. Biarkan mendidih lagi dan masukan speghetti.
2) Rebus sekitar 5-8 minit bergantung pada jenis yang digunakan. Jangan rebus terlalu lama nanti menjadi lembik. Seeloknya ikut arahan belakang bungkusan speghetti.
3) Tos dan letaskan kedalam mangkuk besar. ketepikan sebentar.
4) Tumis bahan B ikut turutan sehingga bawang kuning dan tutup api.
5) Tuang dalam mangkuk speghetti bersama bahan (C) dan kacau gaul sebati dan secukup rasa.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Rendang Sotong Hijau

Alhamdulillah.. kesampaian juga memasak rendang sotong ni dan yang paling syiok makan dengan nasi panas. Dulu masa masa di Malaysia memang selalu buat untuk makan bersama nasi lemak tapi bila dan berhijrah baru ni Sue masak rendang sotong. kalau nak sedap guna sotong yang segar tapi kami di sini memang hampa dan tak akan jumpa sotong segar. Semua nya frozen tapi syukur juga dari tak ada kan..
Mungkin janggal nama nya tapi kalau dah merasa memang tak percaya dan sedap sekali. pertama kali Sue makan bila bibik, pembantu rumah Sue masak 15 tahun dahulu. Di situlah Sue belajar dari dia dan banyak juga ilmu masakan yang dia tinggalkan untuk kenangan.

 RENDANG SOTONG HJAU
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 kg sotong - cuci, buang kulit dan potong 2 atau 3 sahaja.
2 sdm air kapur
500ml air

(B) Kisar
10 biji cili hijau + cili padi kalau suka pedas
10 biji bawang merah -Sue guna bawang bombay
3 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai
1 sdt jintan putih - sangai dulu
1 sdm biji ketumbar - sangai dulu
1 sdt jintan manis - sangai dulu
1/2 inci belacan - bakar dulu
1/2 inci kunyit hidup - bakar dulu 
2 biji buah keras 
Minyak secukupnya untuk menumis

(C)
200ml santan pekat
2-3 helai daun kunyit - hiris halus
5 lambar daun limau purut - buang tulang
1 biji limau nipis - ambil jusnya
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara
1) Bahan (A) - didihkan air bersama air kapur dan masukan sotong. Biarkan dalam 5-8 minit.
2) Buang air kapur dan cuci bersih lagi dengan air dalam 2-3 kali. Tos dan ketepikan.
( Penggunaan air kapur adalah untuk mengeras dan memejalkan sotong supaya bila di masak ianya tidak mengeluarkan air)
3) Tumis bahan (B) sehingga garing dan pecah minyak. Masukan bahan (C) dan kuar sehingga santan pekat baru masukan sotong tadi.
4) Kacau sebati dan masak dalam 10-15 minit lagi. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

 



Oktober 11, 2015

BRIYANI AYAM MASALA


Hari ni terlebih rajin sikit. Seminggu tak makan nasi bila nak makan terlebih pula. Briyani masala resepi ehsan dari isteri kawan suami Sue yang memang orang India. Rempah briyani memang asli dari india. 
Alhamdulillah.. memang sedap dengan aroma daun pudina dan ketumbar akan tetapi kejadian nasinya tidak berapa cantik kerana Sue menggunakan beras jasmin. Teknik yang berbeza dari nasi briyani biasa. Itulah kelebihan mereka ni. 
Cuma tairu Sue ganti dengan sour cream dan sampingan acar rampai dan telur goreng madu DISINI

BRIYANI AYAM MASALA
Resepi: Indian Family
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 cawan beras basmathi
(Rendam sekejap dalam 20 minit. Buang air dan tuangkan air panas mendidih dan tutup selama 15-20 minit dan toskan)

(A)
2 ketul paha ayam - cuci dan potong 2 atau 3. Toskan.
3 sdt serbuk briyani  masala
2 sdt garam masala
1/2 sdt serbuk cili
3 sdm sour cream atau buttermilk 
1 sdm minyak zaitun
1 sdt serbuk kunyit
1/2 cawan daun mint yang sudah dipotong halus
1/2 cawan daun ketumbar yang sudah dipotong halus
1 biji lemon - parut kulitnya
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 inci halia - kisar halus
1 biji sedang bawang besar + 1 biji kecil bawang bombay - kisar halus
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
2 biji tomato - potong panjang
2 biji lobak merah - potong bulat 
1 sdm mango chutney

(B)
3-4 sdm minyak zaitun
1/2 biji bawang besar - potong panjang

(C)
Bawang goreng ikut suka
1/2 cawan kismis hitam
2-3 biji cili hijau

Cara
1) Satukan bahan (A) dan perap 2 jam dalam peti sejuk.
2) Tumis bahan (B) hingga kuning. Kemudian masukan bahan perapan tadi setengan bahagian. Tuang beras yang sudah di tos tadi dan tuang lagi lebihan bahan perapan. Tabur bahan (C) dan tutupkan periuk.
3) Kalau menggunakan periuk biasa, tutup periuk dengan aluminum foil dan masak mengguna api besar selama 10 minit (Seeloknya bawah periuk lapik dengan tudung tin supaya tidak hanggus) dan kecilkan api sehingga masak anggaran 30 minit.
4) Ketika memasak jangan buka tudung sehingga masak betul-betul. Bila dan masak bolehlah di carik sedikit supaya beras tidak patah.
5) Bolehlah di hidang bersama acar atau dhal mengikut selera masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM



Telur Goreng Madu Sedap


Telur goreng madu ni merupakan salah satu menu kesukaan anak-anak Sue. Biasanya Sue masak telur ni kalau ada masak briyani atau nasi minyak. Memang menu set yang sepadan dimakan bersama dengan nasi-nasi demikian dan bahan yang amat mudah jimat kos.

TELUR GORENG MADU
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
4-5 biji telur - rebus dan goreng
(Cucuk telur dengan garpu supaya tidak meletup bila digoreng) 

(A)
3 sdm sos tomato
1 sdm sos cili
2 sdm madu
Garam secukup rasa 
Air jika perlu

(B)
1 inci halia - kiasr halus
1 biji sedang bawang besar - kisar halus
3 biji cengkih
1 kuntum bunga lawang
Sedikit kulit kayu manis 
Minyak untuk menumis

Cara
1) Tumis bahan (B) hingga bawang masak dan pecah minyak.
2) Masukan bahan (A) dan tambah air jika perlu. Biarkan ianya mendidih dan pekat.
3) Bila dan pekat masukan telur, kacau sebati dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

3 LAYER GREEN TEA


Alhamdulillah...  demam green tea melanda di group MASAK APA HARI NI. Pelbagai citarasa dan idea yang menarik. Tidak di nafikan kita di sini pun jadi terikut. 
Alhamdulillah.. semalam Sue pergi Thai store nak beli barang dapur dan ternampak green tea dengan harga yang kurang lebih di malaysia dalam rm15@ 30kr termasuk gst dan import tax. 
Kali ni Sue buat 3 layer menggunakan sirap gula apong, gula merah dan gula melaka serta sedikit gula pasir. Memang nanti lepas di masak sirupn nya kan mendapat banyak dan bolehlah di sejukkan untuk kegunaan bila perlu. 
Kalau di sarawak 3 layer tea memang famous dan ada yang menggunakan sirap pandan. 



3 LAYER GREEN TEA
Resepi: Sue Norrman
Sumber: Facebook

Bahan sirap
50g gula pasir
50g gula merah
2 keping kecil gula melaka 
25g gula apong (Tak ada abaikan)
50-60ml air

Cara
1) Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masakan sehingga gula hancur sepenuhnya.
2) Tapis dan simpan dalam kontena dan boleh di simpan dalam peti sejuk.


Green Tea
 Bahan-bahan
3 sdt serbuk green tea
250ml air panas mendidih

Bahan sampingan 
Susu pekat manis
Susu cair carnation
Ais secukupnya

Cara
1) Letakan serbuk green tea dalam gelas tahan panas dan tuangkan air panas memdidih. rendan dalam 10-15 minit.
2) Tapiskan terlebih dahulu sebelum digunakan.
3)  Sediakan gelas, ambil 1sdm susu manis dan tuang kedalam gelas. Kemudian masukan lagi 1 sdm sirap gula dan diikuti ais batu dalam 4-5 ketul.
4) Tuang Green tea yang sudah di tapis tadi hingga 3/4 gelas dan tuang susu cair secukupnya.
5) Bila hendak minum kacau terlebih dahulu dengan sudu supaya ianya sebati. 

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

Homemade Air Fanta Hijau Sedap


Tak tau nak kata apa.. Yang pasti air ni memang sedap dan rasa sebiji macam fanta F&N. Resepi asal dari group Masak Apa Hari Ni di Fb dan bila ketinggalan lupa nak save dan Sue cedok dari dapur KAK ITA MASAM MANIS. Cuma kuantiti Sue bahagi kepada enam bahagian memandang kami keluarga kecil duduk berdua sahaja. Tengok dari komen-komen teman group ada yang cadangkan tambah air aiskrim soda untuk mendapatkan soda. 
Untungnya duduk malaysia boleh dapat semua nya tapi Sue menggunakan Soda Stream, mesin untuk membuat soda yang sinonim untuk kami disini. mesin ni Sue beli 2 tahun lepas dan biasa buat untuk air sejuk biasa atau kordial lain. Bila disatukan dengan kordial fanta Walla.. Sedap!! 

HOMEMADE AIR FANTA SEDAP
Resepi: Haliza Baharum (FB)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
3 kg gula pasir ~ boleh kurangkan jika tak suka manis
2 liter air
330 ml Oren Sunquick
1/2 botol pewarna hijau apple Star Brand
1/2 botol perasa pisang Star Brand
1 helai daun pandan di simpul

Cara
*Gunakan periuk yang besar atau tinggi untuk memasak air*
1)Tuangkan air, daun pandan dan gula ke dalam periuk dan masak atas dapur hingga gula larut dan air mendidih.
2)Masukkan Oren Sunquick dan biarkan ia merenih sebentar.
3)Masukkan pula pewarna hijau.
4)Bila dah didih tutup api dan masukkan perasa pisang.
Biarkan sejuk

Untuk menghidang, tuangkan dalam jug atau gelas, tambahkan air sejuk jika manis
Masukkan ketulan ais.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

Oktober 09, 2015

CHEESY FILO MUFFIN


Alhamdulillah.. menu yang simple untuk dinner kami. Filo pastry ni sebenarnya sue beli untuk buat baklava tapi belum berkesempatan. Insyallah kalau lepas exam nanti kita beraksi kembali di dapur.
 Tidak kurang rasanya menggunakan filo pastry ni untuk membuat pai atau muffin cara begini. Walaupun dah sejuk tapi pastrynya masih ranggup dan gabungan daging cincang dan cheese membuatkan ianya menjadi lebih sedap.


CHEESY FILO MUFFIN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
10 keping filo pastry 
(Kalau tidak ada yang fresh, guna yang frozen dan defrost terlebih dahulu)
Mentega cair secukupnya

(A)
1 batang seleri bersama daun
2 batang lobak merak
1/2 biji bawang besar
*Guna food prosessor dan kisar halus. Kalau tidak ada boleh di cincang*
Minyak untuk menumis

(B)
400g daging cincang
2-3 biji kentang - potong dadu halus dan rebus 1/2 masak. Toskan
1/2 sdm tomato puree atau tomato sos
1 sdt lada hitam
1/2 sdt serbuk paprika
1 sdt serbuk perasa
Gula dan garam secukupnya

(C)
2 sdm natural yogurt
2 sdt tepung gandum + air sedikit 

(D)
Cheddar parut
Cili benggala - potong dadu kecil

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
1)  Tumis bahan (A) hingga kuning  dan masuk bahan (B)- daging dahulu. Bila daging dah bertukar warna baru masukan bahan lain. Tumis sehingga masak dan rasakan secukupnya.
2) Tutup api, masukan bahan (C) dan kuar sebati.
3) Sediakan acuan muffin, ambil sekeping filo pastry dan sapu dengan mentega cair pada keseluruhan pastry. Lipat 2 dan sapu lagi sedikit mentega cair dan lipat lagi menjadi segiempat kecil.
4) Masukan ke dalam acuan muffin dan isikan daging, tabur sedikit cheddar, cili benggala dan tabur cheddar sedikit lagi.
5) Buat sampai habis dan bakar selama 20-25 minit sehingga pastry keperangAN dan bolehlah di keluarkan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Oktober 02, 2015

IKAN SELAR GORENG SAMBAL AJVAR


Hari ni Sue entri awal mana tak nya masak dan makan sebelum tengahari lagi. Nanti petang nak buat kerja da review paper semua dari sekolah. Menu hari sejuk yang membuatkan nasi bertambah dan berpeluh. Sambal yang unik rasanya kombinasi terung, cili benggala, fefforoni, tomato dan bahan lain. Memang sesuai untuk ayam, ikan mahupun seafood. 
Idea timbul bila minggu lepas pergi beli barang dapur ternampak paste dalam botol tulis ajvar beserta gambar. Ajvar merupakan menu Serbian dan salah satu paste yang digunakan untuk makan bersama pasta. Tertarik dan Sue terus tengok bahan asas yang diperlukan belakang botol. 
Biasalah kalau part macam tu cepat je keluar handphoone dan snap. Hari ni Sue mencuba dengan olahan sendiri dan ternyata ianya amat sedap sekali. Boleh lah mencuba pasti bertamabah nasi dibuatnya.


IKAN SELAR GORENG SAMBAL AJVAR
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
5-6 ekor ikan selar - cuci bersih
Tepung kunyit dan garam secukupnya
(A)
1 biji terung ungu
1/2 biji cili benggala merah
2 biji tomato ranum
2 biji fefferoni@ cili hijau 
* Semua dipotong kecil dan digoreng. Kemudian dikisar kasar*

(B) Sue tambah sendiri
2-3 lembar daun limau purut - buang tulang tengah
1-2 batang daun ketumbar - potong halus*
1 sdm air asam jawa (bergantung pada citarasa)
1 sdm jus limau nipis
1 sdm atau lebih gula merah
Garam secukup rasa

Bahan Kisar - Sue tambah
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 batang serai
1 sdm cili giling (Kalau nak pedas tambah lagi)

Cara
1) Satukan ikan, garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan jangan terlalu kering dan ketepikan.
2) Tumis bahan kisar sehingga kuning dan masukan bahan (A). kacau menggunakan api kecil sehingga pecah minyak.
3) Kemudian bila kuah dan pekat masukan bahan (B) kecuali yang bertanada (*) dan kacau lagi hingga masak dan cukup rasa.
4) Tutup api dan masukan (*) daun ketumbar. Kacau sekejap dan tuang kuah atas ikan yang sudah di goreng tadi.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


ORIGINAL SWEDISH MEATBALLS AGAIN


Kelaziman dan menu harus ada pada setiap rumah swedish. menu ni Sue panggil menu di pisah jangan. Kalau tak makan meatballs memang tak cukup rasanya bagi mereka. Juga tidak kurang pada Sue kadang tu terliur juga. Semalam macam biasa menu harus kembali setelah lama mendiam dan sue letakkan cheddar cube untuk suka-suka dan rasanya juga sedap. 
Rupanya tak secantik dan licin pasal Sue malas nak menggunakan food processor. Sue guna tangan je untuk bagi sebati tapi rasanya tetap tetap tak berubah. Kami di sini kalau buat meatballs ni tanpa menggunakan original spices memang tak cukup rasanya. Aroma dan rasa membuatkan ianya menjadi satu kelainan. 
Itu yang serbuk manakala kalau yang belum di mesin memang kami gunakan untuk buat stew daging. Boleh tengok DISINI rupanya KRYDDPEPPAR. Sejujurnay Sue Tidak pasti sama ada ianya ada kah tidak jual di Malaysia. 
Resepi meatballs dan sos boleh tengok DISINI. Untuk memudahkan Sue sertakan sekali resepi nya ye.

MEATBALL

Oleh: Sue Norrman 


500gm daging kisar (mince beef)

1/2 biji bawang besar - potong dadu halus*

1 sdm mentega/marjerin*

3/4 sdt serbuk lada hitam

1 sdt kryddpeppar@ mixed spices

1/3 serbuk kayu manis (Sue tambah)

1/3 sdt gula

1/2 - 1 sdt garam - Rasakan dahulu.

2 sdm serbuk roti - kalau yang kasar, kisar halus.

30 ml susu segar

1 biji telur 'c' - Sue tak guna tapi kalau nak boleh masukkan.

1-2 sdm mentega untuk masak meatball kemudian

Cara

1) Tumis bahan yang bertanda (*) keperangan dan ketepikan seketika.

2) Satukan semua bahan-bahan selebihan dan masukkan ke dalam food processor. kemudian masukkan kesemua bawang dan butter tadi dan kisar halus. Kalau tak ada food processor cuma kisarkan bawang tumis tadi dan gaul guna tangan hingga sebati.

3) Bulatkan ikut kesukaan besar mana.

4) Guna non stik pan dan masukkan mentega tadi. Guna api kecik dan tutup pan supaya cepat masak dan tak hangus.

5) Pusing-pusingkan meatball supaya warnanya sekata hingga masak.

6) mentega lepas masak meatball jangan dibuang. Digunakan untuk membuat sosnya.



P/S:- Kalau nak boleh guna cara macam buat fish ball. Rebus sekejap kemudian masak dalam pan lagi tapi rasanya dah tak berapa sedap disebabkan rasanya keluar dalam air rebusan. Cuma kejadian nya cantik sahaja.

BROWN SOS (Gravy)

Oleh: Sue Norrman


Mentega lepas masak meatball tadi.

2 cwn stok ayam

1 sdm kicap cair

1 ketul kiub ayam

1/3 serbuk lada hitam

garam dan gula - untuk tambahan kalau tak cukup rasa.

2 cwn whipping/double cream*

1 sdm tepung kentang/jagung*- bancuh dengan sedikit air



Cara

1) Satukan bahan kecuali yang bertanda(*) dan masak atas api sederhana hingga mendidih.

2) Masukkan yang bertanda (*) Krim dahulu dan sebatikan dan baru masukkan (*) bancuhan tepung.

3) Didihkan lagi dalam seminit dan tutup api. Kuah jangan terlalu pekat atau cair.



P/S:- Kalau kuah cair masukkan lagi sedikit bancuhan tepung dan kalau terlalu pekat masukkan sedikit krim.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...