ASSALAMUALAIKUM...
Alhamdulillah dan ramadhan semakin ke penghujung dan kita menghitung hari untuk berhari raya. Fruit trifle ni sue buat semalam untuk dessert sempena midsummer eve. Tiada yang istimewa tetapi mereka disini menyambut ianya sebagai satu perayaan yang sudah di praktik beribu tahun dahulu. Cuma untuk meraikan kemeriahan sahaja dan anak-anak menari bersama dan menggunakan pakaian tradisi swedish. Kebiasaan kalau midsummer eve semua makan ikan hering atau sill dalam bahasa swedish. Tapi semalam sue cuma makan sill dan telur rebus sahaja bersama kentang dan sour cream.
Dessert yang sue buat untuk makan kami berenam termasuk anak tiri sue. Semua suka makan dan ianya satu kelainan bagi mereka dan tidak asing bagi kita orang malaysia kan? lagipun sekarang musim panas dan buahan fresh banyak sekali. Apalagi syok lah buat puding atau apa aje berkaitan dengan buah. Resepi yang sangat mudah dan sue menggunakan strawberry roll cake yang dah sedia di jual di supermarket cuma kastad dan jelly sue buat sendiri. Atur cara deco tu terpulang lah pada teman ye dengan kreativiti sendiri...
FRUIT TRIFLE PUDING
By: Sue Norrman
Bahan-bahan
Buah- buahan secukupnya
300 ml whipping krim + 2 sdm icing sugar - pukul kental dan sejukkan dalam piping bag.
Kek roll vanilla secukupnya - potong jangan nipis
Bahan Kastad
4 sdm tepung kastad
500 ml susu segar/ 1 tin susu cair + air = 500ml
2 kuning telur
70-80g gula pasir
1 sdt esen vanilla
Cara
1) Satukan semua bahan dan masak menggunakan api sederhana sehingga peka(meletup kecil) . Tutup api dan biarkan suam.
2) Masukkan ke dalam piping bag untuk memudahkan melapis dan sejukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit dan boleh di gunakan.
Bahan Jelly
1/3 sdm agar-agar serbuk
300 - 350 ml air
1/2 cawan kordial ros/ grenadine
*Boleh guna apa perisa terpulang pada citarasa sendiri atau guna instant jelly yang sudah berperisa dan buat setengah bahan*
(Masak sehingga gula hancur / mendidih dan biarkan suam sekejap dan boleh di gunakan)
CARA-CARA
1) Susun satu layer hirisan kek roll dalam bekas kaca lutsinar.
2) Kemudian pipe kastad, tabur buah, pipe jelly dan pipe krim.
3) Ulang langkah yang sama sehingga habis terpulang pada kreativiti sendiri.
4) Atas sekali tabur lebihan buah dan sejukkan sepenuhnya.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM