Translate

Januari 07, 2016

RASSAM TELUR YANG MUDAH DAN SEDAP


Salam sejahtera!! Pagi yang teramat sejuk dan bersalji. Seminggu ni dah suhu minus dan awal pagi tadi -12 celcius tapi sekarang alhamdulillah menurun sikit ke -8 celcius tapi masih sejuk.
Bila cuaca sejuk begini memang anak tekak nak makan yang panas-panas kan? So jadilah rassam kita makan dengan nasi panas wallah memang sedap!
. Ni kali yang ke-3 dah sue buat dan baru berkesempatan nak entri. Memang rasa yang cukup menyelerakan. Jom tengok resepi..

RASSAM TELUR
Resepi: Zaliedana
Oleh: Sue Norrman
Sumber: KAK LINAPG
Sumber: DAPUR MADIHAA

Bahan-BAHAN

(A) 
  2 Biji Telur (Leh juga guna ikan talang masin)
 
Bahan Tumbuk
1 Sdt Jintan Putih
½ Sdt Lada Hitam
2 Ulas Bawang Putih
 4 Biji Bawang Merah
Daun kari secukupnya 


(B)
  2@3 Tangkai Cili Kering Dipotong dlm 1 inci
     ½ Sdb Pati Asam Jawa @secukup rasa (mmg kena da rasa masam2 cikit ya)
     ½ Kiub Pati Ayam
    Air Secukupnya (Kalo nak lbh kuah letak lebih)
     Garam Secukup Rasa
     Minyak Utk Menumis
     Serbuk Kunyit (Optional, utk nmpak warna cantik cikit)
 
  P/S: Kalau nak pedas boleh tambah cili padi 


Cara 1) Tumis bahan tumbuk dengan sedikit minyak
2) Masukkan daun kari dan tumis hingga pecah minyak dan naik bau.
3) Masukkan semua bahan B dan kuar sehingga kuah mendidih. Masukan telur sebiji-sebiji kedalam kuah
4) Biarkan sehingga telur masak dan kuning telur keras..Seimbangkan rasa, tutup api.
5) Memang sesuai dihidangkan dengan nasi putih,ikan masin n papadom. 

SELAMAT MENCUBA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...