Translate

Februari 02, 2016

TAHU GORENG DAN SAMBAL KICAP PEANUT BUTTER YANG SEDAP


SALAM SEMUA..
Hari ini sue entri awal pasal tak ada kelas. Kejadian serupa seperti semalam atas kelalaian sendiri. Silapnya sue tidak memeriksa blog khas untuk kami dan setiap perkembangan semua update dalam blog.
 Apa nak kata.. salah sendiri terima lah dengan redha. Pepagi dah sue siapkan lauk untuk sarapan sebelum pergi sekolah tapi bila dah balik kerumah lagi terasa
lapar balik LOL..Mungkin semua tahu tahu goreng memang sedap kalau dicicah dengan sambal kacang kan? Kali ni sue nak kongsikan sambal kacang menggunakan peanut butter tak kira jenis yang kasar atau yang halus. 
Tapi kalau nak sedap guna yang jenis kasar so terasa kacang bila dikunyah. Anak-anak sue paling suka makan tahu dengan sambal kacang ni tapi kadang tu kehabisan peanut butter dan buat lebihkan kacang.
Komplen sakan anak-anak cakap tak sedap macam bagai.  Naka tahu rasa jom tengok resepi..


TAHU GORENG

Bahan-bahan
2-3 keping tahu - potong 4-5 
1 keping kecil asam gelugur - untuk menggaringkan kulit dan supaya tidak melekat ketika dogoreng.
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

Cara
1) Panaskan minyak bersama asam gelugur sehingga betul-betul panas dengan api sederhana dan gorengkan tahu tahu sehingga kuning.
2) Angkat tahu dan letak atas tisu dapur supaya minyak serap. Goreng sehingga habis.




SAMBAL KICAP PEANUT BUTTER
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
2 ulas kecil bawang putih
1-2 biji cili merah 
3 biji cili padi (nak pedas letak lebih)

(B)
2 sdm mentega kacang/ peanut butter kasar atau halus- terpulang nak guna yang mana.
(Kalau nak sedap guna brand skippy)
1 sdm gula pasir
2 sdm kicap lemak manis
2-3 sdm kicap lemak masin
2-3 sdm air masak
Air asam jawa secukupnya - jangan terlalu masam*
(Kalau menggunakan jenis paste letak sedikt sahaja dan tambah air lebih sedikit dalam sambal)

Cara
1) Tumbuk bahan A hingga halus.
2) Kemudian masukkan kedalam mangkuk dan masukkan bahan B kecuali (*).
3) Kacau rata dan masukan (*) sedikit-sedikit sehingga menepati citarasa.

 P/S:- Sambal mesti rasa manis dan masam secukupnya.

SELAMAT MENCUBA!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...