Translate

Ogos 09, 2016

AYAM GORENG BEREMPAH RANGUP


WALLAH... sedapnya sehingga menjilat jari! Seriously ianya memang sedap dan rangup. Ini merupakan kali yg ke-empat sue buat menggunakan resepi Tahrunnissah yang beliau pernah kongsi di Fb dahulu. memang tidak menghampakan dan rasa ayamnya sesuai sekali dengan anak tekak. Makan ayam ni dengan nasi panas aja pun dah cukup tapi kalau nak bertambah lebih banyak nasi kena buat sambal tomato pedas.. waduh.. sedap banget.

Resepi asal beliau kongsikan menggunakan seekor ayam tapi sue cuma cuma buat setengah ekor saja memandangkan hanya sendirian di rumah. pada yang nak mencuba ayam goreng berempah mantop boleh cuba resepi ini memang sedap!


AYAM GORENG BEREMPAH
Resepi: Tahrunissah (FB)
By: Sue Norrman

(Copypaste)
Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil atau mengikut kesukaan anda
(dibersihkan dan di salut tpg gandum sekejap utk hilangkan hanyir)
1 inci halia**
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
7 batang serai**
1 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
1 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
1 sudu besar cili kisar
sedikit kunyit (terpulang nak yang segar atau serbuk)
garam dan gula sikit (pengganti ajinomoto) nak guna ajinomoto pun terpulang
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telor (dipukul dahulu)
2 sudu besar rempah kari ayam

Caranya
1) Ayam dibersihkan setelah disalut dgn tpg gandum..
2) Semua bahan yang bertanda ** dikisar dengan sedikit air ..kisar hingga serai hancur.. kemudian tumbuk ketumbar, jintan dan kunyit hingga hancur..
3) dSlm bekas satukan semuanya bahan rempah. telor, daun kari dan tpg jagung serta serbuk kari.. tambah garam dan sedikit gula ..rasalah sikit atau agak2 ye rasanya..
4) Kemudian masukkan potongan ayam..gaul sebati. Perap selama 1 jam atau lebih
5) Biarkan ayam tersebut 1 jam ke atas la..kalau lama sangat masukkan dlm peti ais..time nak goreng kluarkan dan goreng..
6) Panaskan minyak kemudian perlahan api aras sederhana.. (saya goreng dlm periuk sederhana kecil separuh minyak) masukkan ayam ...goreng sehingga mendapat warna seperti dibawah.
7) Toskan ayam ni diatas tisu serap minyak.insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup shingga ke petang..

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM

CHUTNEY NANAS DAN MANGA... sajian kenduri yang sangat sedap!



Alhamdulillah...
Melangsungkan hajat yang lama tertangguh. Chutney atau keceni kalau orang sarawak panggil merupakan lauk kenduri yang tak pernah mis terutama untuk kenduri kahwin. Kebiasaan lauk kenduri yang wajib untuk kenduri di sarawak ianlah keceni nanas, nasi minyak, sambal goreng ayam atau perut, daging masak hitam atau ayam masak merah. Itu menu legend sampai sekarang pun masih win cuma sekarang di era kemodenana menu pun berubah mengikut peredaran masa. Tapi kebiasaan menu wajib salah satu atau dua mesti ada.

Kebiasaan keceni ni mereka cincang dan rebus bersam sedikit air sehingga nanas betul-betul masak dan layu. Kalau mak sue dia suka rebus sehari sebelum memasukkan bahan tumisan bersama rempah tumis dan daun pandan. Ianya lagi sedap selepas bahan tumisan di masuk kemudian. Selepas masak bahan tumisan baru masuk kismis. Aroma minyak sapi/ ghee yang menjadikan keceni ini bau harum dan sedap sekali.

Kali ni sue kongsi resepi dan salah satu lauk kegemaraan kami. Kehabisan kismis sue guna biji sawi dan campuran manga ranum.. wallah.. sedap sangat. Bahan-bahan yang mudah tapi menghasilkan rasa yang tidak mengecewakan. Kalau part masak keceni ini mak sue merupakan jaguh begitu juga bapa sue. Dulu bapa sue selalu di pinjam kalau ada keramaian di rumah bekas gebenor sarawak 25 tahun dahulu. Bergotong royong memasak dan banyak resepi dari dapur istana yang bapa sue simpan. Salah satunya keceni nanas ini tapi mangga sue tambah sendiri dan menjadi favorite menu kenduri kami. Sini sue panjangkan resepinya.. Semoga bermanfaat buat semua.. 


CHUTNEY NANAS DAN MANGA
By: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 biji nanas (jangan terlalu masak) - potong dadu kecil atau cincang
Sedikit air - anggaran 1/3 dari sukatan nanas
1 batang kecil kayu manis
2 kuntum bunga lawang (saiz kecil)
1 biji buah pelaga
5 kuntum cengkih
2-3 helai daun pandan - simpul

(B) kisar halus
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

(C)
2 1/2 sdm ghee atau 2 sdm ghee + 1 sdm minyak masak

(D)
Gula secukup rasa (mesti manis seckupnya)
Garam sedikit 
Biji sawi dalam 1 sdm

Cara
1) Rebus bahan A dengan api sederhana sehingga nanas layu dan masak. (Kalau airnya kurang tambah lagi sedikit tapi jangan terlebih air.) Tutup api dan ketepikan.
2) Panaskan kuali, masuk bahan C sehingga ghee cair dan cukup panas dan masuk bahan B.
3) Tumis dengan api sederhana sehingga bawang layu dan masak, tutup api.
4) Kemudian Tuang bahan tumisan kedalam nanas yang telah di rebus tadi dan kacau sebati. Letak kembali atas dapur dan reneh lagi.
5) Diikuti bahan D dan biarkan mendidih dan rasa secukupnya.Tutup api.
6) Untuk mendapat rasa yang lebih sedap biarkan semalam selepas baru dimakan keesokkannya.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM





OMELETTE BAYAM DAN KEJU


SELAMAT PETANG...
Sarapan sue hari ni simple yet delicious dengan omelette bayam dan cheese. Lama juga tak buat sarapan begini bila duk terfikir nak makan apa untuk sarapan mati akal di buatnya. Mulanya nak makan telur rebus dan roti tapi bila terpandang sayur bayam masih banyak dalam tupperware so sue olah jadikan omelette pula.

Bahannya mudah boleh campur apa yang kita suka tapi sue tidak suka campur tomato dalam omelette. ianya terlalu berair didalam omelette kalau campur tomato tapi terpulang pada citaras sendiri. Selera masing-masing berbeza kan? Campur lagi dengan cheddar parut wallah sedap lemak masin gitu. Tapi jangan amalkan selalu nanti bertambah kilo nya.. Nak cuba buat untuk sarapan meh kita kongsi resepinya..


OMELETTE BAYAM DAN CHEESE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 biji telur gred A
Garam dan lada hitam sedikit

(B)
1 genggam daun bayam - cincang kasar
Cili benggala - dadu halus (kalau suka)
2-3 sdm lobak merah yang telah di parut
Sedikit batang saleri - hiris nipis
1 biji cili hidup - potong nipis
1 sdm cheddar parut

Minyak/ butter sedikit untuk menggoreng

Cara
1) Pukul bahan A hinnga kembang (guna garpu je).
2) Masukkan bahan B dan kacau sebati.
3) Panaskan non stik pan dana masukkan anggaran 1 sdm minyak atau mentega dengan api sederhana.
4) Bila dan cukup panas tuang bancuhan telur dan ratakan sebati.
5) Biarkan ianya masak dan kering diatas (tak payah dibalik) sehingga perang dan tutup api.
6) Lipat atau gulung terpulang pada idea masing-masing. 
7) Letak dalam pinggan dan sediakan segelas air tea...Tada sarapan dah siap.

SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...