Translate

Ogos 19, 2015

PASTA FARFALLE & MUSSELS BERKRIM


Alhamdulillah.. Hari ni lunch dengan baked pasta dan mussel. Simple dan kenyang yang pasti tak muak. Stok pasta banyak dan Sue suka beli bila tengok cantik je bentuk nya. kali ni Sue guna farfalle@ bow tie tapi bila dan makan sama je rasanya. Ini resepi ikut selera dan kreativiti sendiri. Pasta memang banyak jenis dan terpulang pada kita sendiri nak pelbagai memasaknya.
Dalam freezer masih sikit mussel yang dibeli time Sue buat seafood paella. Nak habiskan nanti lama-lama memang tak sedap lagi rasanya. Dimasak cara berkrim memang lumayan dan sedap. Bakar pun tak ambil masa lama nanti terlebih masak kecut pula isi mussel. So.. resepinya jom.


PASTA FARFALLE & MUSSELS BERKRIM
Oleh. Sue Norrman

SOS CHEESE
Bahan-bahan
(A)
1 sdm mentega
1/2 sdm tepung gandum

(B)
300ml susu segar
100ml krim putar
1/2 sdt gula
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
1/2 cawan parutan cheedar*
1/2 sdm daun basil kering

Cara
1) Bahan A- Cairkan mentega dalam periuk menggunakan api kecil dan masukan tepung gandum. Kacau hingga  tepung cair dan masukan bahan (B) ikut turutan kecuali(*).
2) Bila dan cukup rasa dan mendidih baru masukan parutan cheedar(*). Kuar sekejap dan tutup api. Angkat dari dapur, ketepikan.



PASTA FARFALLE DAN MUSSEL
Bahan-bahan
2 cawan pasta farfalle- rebus 10 minit dan toskan

(A) 
3 ulas bawang putih- cincang halus
1-2 sdm minyak zaitun  

(B)
300g mussel (nak lebih pun boleh)
*Cuci bersih kulitnya dan toskan*
1 sdt lada hitam kasar
1/3 daun pasrley cincang
Garam sedikit

(C)
Smoked tomato- hiris panjang

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degree terlebih dahulu api atas bawah*
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masukan bahan (B) satu persatu hingga sebati dan tutup api.
2)  Guna casserole, sapu butter dan letak pasta setengah bahagian. Kemudian letak mussel diatasnya dan tuang sos cheese setengah bahagian. Ulang cara yang sama dan selepas sos cheese baru taburkan bahan (C).
3) Bakar selama 20-25 minit hingga keperangan dan bila dah cukup masa terus keluarkan takut ianya menjadi kecut dan kering.
4) Sedia untuk dimakan dan lebih sedap ketika masih panas.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM




KETAM MASAK TELUR BERKARI


Ketam memang sedap dimakan tapi bab nak menggorek tu yang malas. Bila masak ketam ni teringat dengan anak-anak Sue di Malaysia. Ni lah feveret mereka dan masak cara gini juga yang mereka suka. Bermacam-macam cara Sue buat untuk perubah resepi tapi ini tetap jadi pilihan. Rindu teramat dengan anak-anak tak tertanggung rasanya tapi Allah lebih maha mengetahui.
kadang-kadang apa yang Sue masak membuatkan Sue menanggis sendirian lebih-lebih lagi makanan kegemaran mereka. Syukur Alhamdulillah dengan peredaran zaman yang serba canggih kini kami dapat berhubung antara satu sama lain tiap-tiap hari. Terubat rasa kerinduan dan kita tahu perkembangan mereka. Insyallah very soon Sue akan balik Malaysia kebetulan suami Sue ada kerja di kuching selama sebulan. Doakan Sue semoga semuanya dipermudahkan.
Ni cerita semalam bila kawan datang rumah. Sue masak ketam dan ulam timun je. Dia pun tak cerewet so senang nak makan. Bertambah-tambah dia makan dan bila ketam habis diratah dia makan kuahnya lagi. Licin mak oiii.. memang sedap kuahnya kerana ada telur dah tak membazir. Resepi asal dari bonda Sue dan turun kepada kami anak-anak semua. Sue dah guna resepi dalam 20 tahun dan rasanya ini yang menepati citarasa kami..



KETAM MASAK TELUR BERKARI
Resepi: Bonda Sue
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 kg ketam- potong 2, cuci dan toskan*.
Minyak secukupnya untuk menumis
Cili giling secukupnya*
1 biji bawang besar- hiris bulat nipis

Bahan kisar
10 biji bawang merah (Sue guna 1 biji bawang bombay)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 -2 batang serai
2 biji buah keras

(A)
1 sdm kari daging adabi
2 sdm kari daging babas
( Bancuh dengan sedikit air jadi paste)

(B)
5 sdm sos cili
1-2 sdm sos tomato
1-2 sdm kicap lemak manis
1 sdt serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa

(C)
2 biji telur- pukul hancur 

Cara
1) Panaskan minyak dan masukan cili giling serta bawang hiris. Tumis hingga bawang layu dan masukan bahan kisar.
2) Tumis lagi hingga pecah minyak dan masukan bahan (A). Kecilkan api dan sentiasa dikuar supaya kari tidak hangus dan sampai kari betul-betul masak dan pecah minyak.
3) Masukan bahan (B) dan rasakan secukupnya baru masukan (ketam*). jangan masukan air dahulu kerana ketam akan mengeluarkan air dan takut kuar menjadi cair. Kuar sebati dan tutup supaya ketam cepat masak.
4) Bila ketam dan keluar air balik-balikan supaya sebati. Nampak isi ketam dan 3/4 masak, masukan Bahan (C) tuang memusing dan biarkan masak dengan sendiri. Tutup kan lagi. (Jangan dikacau dahulu biarkan dalm 5 minit baru di kacau).
5) Masak sepenuhnya dah sedia untuk dimakan.

*Kuahnya mesti rasa manis-manis pedas sedikit baru sedap*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM




BUN KACANG MERAH

 Semalam bila kawan datang rumah kita sempat buat bun. Mula kita sembang pasal buku resepi dan dia nampak buku resepi yang Sue dapat hadiah Kristmas daripada menantu tiri. Resepi dalam nya memang menarik semua berkenaan festival yang di sambut di Sweden dan setiap festival ada makan nya tersendiri. 'KANELBULLAR' atau cinnamon roll merupa salah satu yang femes di Sweden. biasanya depa makan untuk fika@ tea time So banyak buku resepi yang Sue dapat hadiah dari menantu tiri dan semuanya buku masakan juga  yang pening ianya dalam bahasa swedish. Lepas tu Sue cakap dari dok cakap baik kita buat bun so u boleh bawa balik nanti kasi ur swedish man hahahha..
Dia memang tak pernah buat roti dan semalam kita buat sama-sama. Sue pun bukan nya pandai sangat tapi kalau untuk makan bolehlah. Nak buat cinnamon roll dah bosan makan dan dia cakap kalau boleh buat  butter bun. Sue mencelah lagi bagus buat red bean lagi sedap! Inti nya Sue guna kacang yang dah memang direbus empuk dalam tin cuma Sue buang airnya dan kisar halus. Masak dan masukan minyak serta gula hingga kering. Gitulah ceritanya.. Bila dah siap semua, makan pun sudah dia pun balik dalam jam 9pm. Kami ada assigment yang dibuat dan mesti di hantar sebelum hujung bulan. Dia tak berapa pandai swedish lebih lagi nak buat essey, menanggis dibuatnya. Semua berujuk dengan kawan dan translate je.
Resepi ni Sue guna resepi cinnamon roll tapi ubah menjadi bun. Basic bun tu semua sama tapi sapu rata resepi bun depa ni guna susu suam. Kejadiannya memang lembut dan moist cuma yang jual di supermarket kita tak tau bahan yang depa guna. Kalau buat sendiri memang kita tahu jaminan halalnya..

BUN KACANG MERAH
Resepi: Tradisi Swedish Festival
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan ROTI
(A)
220 ml susu segar
35g mentega

(B)
35g gula pasir 
1-1/2 sdt instant yis

(C)
300g tepung roti
1 sdt serbuk penaik
1/3 sdt garam

(D)
1 biji telur C- hancurkan sebati sahaja

Untuk Sapuan
1 biji telur C- hancurkan
bijan secukunya

Cara
1) Panaskan bahan (A) hingga mentega cair dan tutup api. Ketepikan hingga suam.
2) Kemudian masukan bahan (B) kuar sebati hingga hancur kedua-duanya.
3) Masukan bahan (C) kedalam bread maker atau mixer diikuti susu suam tadi dan bahan (D). Set setting dough untuk bread maker dan uli sampai elastik dalam 30-40 minit manakala low speed dahulu untuk mixer bila dah sebati baru ke high speed. Uli sampai elastik.
4) Bila dan cukup tempoh mengguli rehatkan hingga naik 2 kali ganda.
5) Tumbuh doh buang angin dan boleh di timbang dalam 30-40g setiap satu dan bulat-bulatkan.
6) Sediakan loyang dan sapu sedikit minyak untuk melekat bun nanti.
7) Gelek doh yang dah ditimbang dengan pencanai supa leper sedikit dan bolehlah di isi inti. Cantumkan dan bulat-bulatkan lagi dan letak dalam loyang yang sudah disapu minyak. Buat hingga kesemuanya habis.
*Sementara menunggu bun direhatkan lagi, panaskan oven pada suhu 180-190 degrees*
8) Rehatkan lagi bun sekitar 20-25 minit dan bolehlah disapu telur dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam 20-25 minit hingga kuning. Bergantung pada oven masing-masing. ( Oven sue guna 220 degree api atas bawah)
9) Bila bun dah masak keluarkan dan sapu lagi dengan mentega supaya berkilat dan lembut.


INTI KACANG MERAH
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
230g kacang merah( Sue guna yang dah empuk dalam tin)
150g gula pasir
2-3 sdm minyak

Cara
1) Toskan kacang dan cuci kan sekejap.
2) Kisar halus kacang tadi bersama dengan minyak hingga betul-betul halus (Jangan tambah)
3) Masukan kedalam periuk dan masak menggunakan api kecil hingga likat dan masukan gula.
4) Kuar hingga kering dan tutup api. Biarkan sejuk/suam bolehlah digunakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...