Jun 07, 2016

PUDING KENTANG YANG SEDAP!


SELAMAT BERBUKA PUASA..
Alhamdulillah selesai sudah ibadah puasa kita untuk hari kedua. Seperti biasa sue buat simple dessert untuk berbuka dan puding yang menjadi kegemaraan suami sue. Rasa yang lemak dan manis secukupnya lebih lagi makan sejuk-sejuk.. hmmm sedap!
Resepi yang mudah dan senang untuk dibuat. Jom...


PUDING KENTANG SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 paket agar-agar (13g)
11/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan - simpul
5 cawan air

(B)
4 biji kentang - kupas kulit dan rebus empuk kemudian toskan
400ml santan (jangan terlalu pekat)
11/2 cawan susu cair
3 biji telur
2 sdt esen vanilla
3 sdm susu manis
Pewarna hijau secukupnya
4 biji kentang (saiz sederhana) - kupas dan rebus hingga lembut

Cara
1) Didihkan bahan A sehingga gula hancur sepenuhnya dan ketepikan seketika.
2) Kisar halus bahan B dan tapis kemudian tuang kedalam bahan A tadi.
3) Masak dan kacau atas api dengan api sederhana sehinga mendidih.
4) Tuangkan kedalam acuan dan sejukkan sepenuhnya barulah dipotong dan sedia untuk dimakan. 

SELAMAT MENCUBA!

MURTABAK SARDIN CHEESE YANG SUPERB SEDAP!


BERTEMU KEMBALI.. 
Semalam kami berbuka la kadar je dengan murtabak sardin. Alhamdulillah kejadian yang cantik dan kulit tak pecah bila di tarik. Sue menggunakan roti canai dan campur cheddar dan mozzarella.. Wallah sedap sangat dengan jeruk bawang. 
Seorang sebiji fikirkan dan cukup tapi anggapan ku salah belaka hihihi.. terhenti seketika kita tebar canai lagi untuk second round. Suami sue suka dan dia cakap next week buat lagi k huhu.. Insyallah kalau tiada arah melintang. Untuk resepi roti canai  DISINI  yang dah sedia ada.
 Untuk resepi murtabak ini sue cuma suku sahaja bahan roti canai memandangkan buat hanya untuk makan berdua dan malas nak buat roti canai frozen. Sekadar untuk murtabak sahaja dan dapat dalam 4 biji doh. Manakala untuk inti sardin pula jom kita kongsi ye..



MURTABAK SARDIN CHEESE
Resepi: Sue Norrman

Bahan inti sardin
1 tin sardin - Ambil isi sahaja dan hancurkan menggunakan garpu (terpulang nak guna brand apa tapi kalau nak sedap guna yeo's)
Sedikit garam dan gula
Sedikit lada hitam
Serbuk paprika atau cili 
1 sdt jus lemon atau limau kasturi
Daun sup sedikit - potong halus

Sampingan
Cheddar parut
Mozzarella
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris nipis*
Telur bergantung pada berapa banyak kita buat (1 murtabak 1 telur)

Cara
1) Satukan bahan inti dan ketepikan.
2) Panaskan non-stik pan dengan api kecil terlebih dahulu sementara kita tebar  canai ye.
3) Sediakan pinggan kecil dan letak doh diatasnya. Kemudian bolehlah tarik perlahan-lahan doh dan pastikan doh jangan kering dan sentiasa letak minyak supaya tidak pecah sehingga kelihatan nipis. (Kegunaan pinggan di bawahnya untuk memudahkan kita mengangkat bila dan di letak inti dan doh tidak pecah)
4) Bila dan cukup dan puas hati sessi menarik, masukkan telur yang telah dipukul hancur sahaja diikuti inti dan bahan sampingan di atas pinggan yang dah sedia ada di bawah doh tadi. Lipat dan ketepikan seketika.
5) Letak sedit minyak kedalm pan yang telah dipanas tadi dan bolehlah letak murtabak yang telah sedia dan masak sehingga keperangan.
6) Biarkan sehingga perang baru balikkan sebelah dan masak secukupnya.
7) Ulang proses yang sama sehingga habis dan sedap dimakan ketika masih panas beserta dengan bawang jeruk.


Bawang Jeruk 
2 biji bawang besar - belah 2 dan hiris nipis*
Gula dan garam secukup rasa
Cuka dan air secukupnya.
Pewarna merah sedikit

Cara
1) Satukan bahan kecuali bawang* dan rasakan secukupnya (masam dan manis)
2) Kemudian masukkan bawang dan gaul sebati. Masukkan kedalam bekas dan sejukkan ke dalam petiais sebelum dimakan.

P/S: Seeloknya buat bawang jeruk terlebih dahulu supaya ianya meresap dan sedap!

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



MOIST BUTTER CAKE


ASSALAMUALAIKUM ..
Dan salam Ramadhan Kareem untuk semua! Tak terasa hari ini dah masuk hari kedua kita berpuasa. Semoga amalan dan pusa kita diterima disisinya.
Juga Alhamdulillah sudah seminggu sue balik Sweden tapi memandangkan keadaan masih tak berapa sihat dengan pertukaran masa dan panas di sini memang terik. Seperti tahun sebelum ini kami berpuasa dalam 19 jam dan waktu Isyak pula hampir tengah malam. 
Kek butter ni sue buat sehari sebelum puasa dan menjadi makan sahur kami berdua. Dah kenyang makan malam tak larat dah nak makan yang heavy. Hanya segelas teh panas, kurma dan kek.
Resepi sue olah sendiri memandangkan buku resepi tertinggal di rumah mak di kuching tapi hasilnya tetap moist...


MOIST BUTTER CAKE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
250g mentega
200g gula kaster

(B)
5 biji telur gred B
1/2 sdt butter oil

(C)
250g tepung kek (kalau guna tepung gandum ayak 2 kali terlebih dahulu)
1 sdt serbuk penaik

(D)
100ml susu cair

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degree terlebih dahulu*
1) Pukul bahan A sehingga sebati anggaran dalam 5-7 minit. (Jangan sampai kembang ye!)
2) Kemudian masukkan bahan B satu persatu dan kuar dengan senduk katu sahaja sehingga sebati.
3) Diikuti bahan C sedikit-sedikit sehingga habis dan akhir sekali masukkan bahan D. kacau sebati dan masukkan kedalam loyang 8 inci yang telah di sapu mentega dan dilapik kertas minyak.
4) Bakar selama 40 minit sehingga masak. Bergantung pada oven masing-masing.
5) Bila dan masak keluarkan dari oven dan terus terbalik loyang atas radai kek supaya kek tidak terturun.

P/S: kalau menggunakan silikon tak payah di sapu mentega. Terus masukkan sahaja ke dalam mould dan lapik bawahnya dengan loyang dan bakar.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...