Translate

Ogos 08, 2016

ROTI NAAN CHEESE YANG LEMBUT step- by- step



ALHAMDULILLAH...
Hari ni sue makan breakfast, lunch dan dinner sekali jalan. Makan set begini memang mengenyangkan lebih lagi kalau ada cheese. Teringin punya pasal kita gagahi juga dan berpuas hati. Gandingan roti naan cheese + tzatziki memang sedap sekali lebih lagi dengan kacang pool. Mungkin tzatziki jarang kita jumpa di malaysia tapi sebenarnya ianya sangat mudah sekali di buat. Rasanya masam sedikit tapi sedap. Asasnya menggunakan timun parut, bawang putih dan yogurt tapi kali ni sue  hiris je timun lagi sedap rasanya macam makan acar hihihi..

Roti naan versi cheese ni dah 4-5 kali sue buat makan dengan kacang pool. Suami sue sangat suka dan sue pernah hidang untuk tetamu. Hidangan yang mudah dan pasti kenyang sampai malam dan ianya tidak mengambil masa yang lama untuk disediakan. Kali ni roti naan sue tak menggunakan buttermilk sebab kehabisan susu so sue menggunaka air suam dan yogurt. Teksturnya tetap lembut dan sedap yang penting uli kena sampai lembut ye baru rotinya lembut... Resepi step by step sue sertakan sebab terlebih rajin hari ni huhu..

Untuk versi roti naan buttermilk DISINI
 Kacang pool DISINI


ROTI NAAN CHEESE LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
150g tepung roti/ gandum
1/4 sdt instant yis
1/2 sdt serbuk penaik/ baking powder
1/ sdm gula pasir
1/ sdt madu
1 sdm plain yogurt
1/2 sdt garam halus
1 sdm minyak masak
100ml(+/-) air suam*

Mozzarella parut secukupnya


Cara>>


Satukan bahan-bahan kecuali (*). Gaul sebati dan masukkan (*) sedikit-sedikit sehingga habis dan uli lagi sehingga lembut dalam 15-20 minit. Rehatkan doh selama 30 minit dan tabur sedikit tepung atas permukaan doh dan tutup dengan kain atau plastik.


 Bahagi doh kepada 2 bahagian dan bulatkan. 



Panaskan non stik pan pada api sederhana terlebih dahulu kemudian tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan giling doh tadi me. Jangan giling doh terlalu nipis - agak-agak ye! Isi mozzarella dan tutup balik dan bulatkan lagi.



 >> Ni selepas di isi mozzarella dan ditutup rapi



Giling lagi doh yang berisi cheese tadi seperti gambar di atas. Jangan giling nipis nanti pecah dan tak cantik.



Masukkan doh yang telah digiling tadi, tutup dengan tudung periuk sekejap dan biarkan ianya naik seketika dan balik sebelah bahagian lagi supaya ianya masak serata. Ulang cara yang sama sehingga habis.




Angkat dan boleh lah di potong dan sedia untuk di hidang bersama menu sampingan.





   TZATZIKI



 
Bahan-bahan
200ml turkish/ greek/ plain yogurt
1 mangkuk timun yang telah di potong nipis (buang empulur tengah)
2 ulas bawang putih kecil - tumbuk halus
1 sdm jus lemon
1/2 sdt gula 
Garam secukup rasa
Daun dill secukupnya
Lada sulah sedikit 

   
        


*Satukan semua bahan dan gaul sebati. Sejukkan dan sedia untuk dimakan.*


SELAMAT MENCUBA!


KACANG POOL SEDAP dengan roti naan cheese.



FOUL MEDAMES... mungkin nama nya agak jangal di kalangan orang kita tapi lebih femes kalau dengan nama kacang pool semua kita tahu kan? Salah satu masakan yang tidak asing lagi di kalangan kita orang malaysia. Berbagai cara dan citarasa yang berbeza kita olah untuk menjadikan ianya lazat.

Kacang pool ni sue beli seminggu yang lepas di kedai arab yang baru buka tidak jauh dari tempat sue tinggal. Kedai yang agak besar dan terdapat berbagai-bagai jenis pilihan yang datang dari berbilang negara middle east dan europe. Tapi kebanyakannya dari middle east dan seronok juga cuci mata. Sue beli 5 tin kacang pool dengan brand yang berbeza dan harga pun tidak mahal. Salah satunya kacang yang sue guna ni dan terkejut pula bila buka tin ternampak besar nya mak oii kacang nya. Tidak pula tulis extra macam size macam sejenis yang sue beli juga. 

Tak pa lah ynag penting ianya dapat di makan dan berpuas hati. Tiada yang kurangnya cuma saiznya agak besar sedikit. Manakala teksturnya sangat lembut dan masak pun tak boleh lama takut hancur. Kali ni sue masak taco style yang perencahnya pun sue beli di kedai arab yang sama. Hari ni sue masak ikit anak tekak dan di ganding dengan cheesy naan dan tzatziki. Wallah.. sedapnya!! Resepi jom..

Roti naan cheese DISINI

KACANG POOL SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 tin kacang pool - kalau tak ada boleh ganti baked bean (tomato)
Cili benggala (warna ikut suka) - potong dadu kecil
1 biji tomato ranum - potong dadu kecil

(A)
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang merah - cincang
1 biji cili merah - hiris halus
1 sdm cili giling - nak pedas letak lebih
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
300g daging cincang (mince beef)

(C)
2 sdm perencah taco (taco powder halal)
1 sdm tomato puree 
1/2 cawan air sejuk

(D)
Serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa


Cara
1) Panas minyak dalam kuali, masukkan bahan A dan tumis sehingga bawang layu dan kuning.
2) Masukkan bahan B dan kacau/ tumis sehingga daging bertukar warna.
3) Kemudian masukkan bahan C satu persatu dan kacau rata.
4) Bila dah mendidih masukkan bahan D dan bahan utama (kacang pool, cili benggala, tomato).
5) Biarkan mendidih  lagi dalam 5-6 minit dan tutup api.
6) Hidang bersama roti bakar atau roti arab, pita dan naan. 

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...