Translate

Ogos 18, 2015

FILO CHEESE ROLLS YANG SANGAT SEDAP


Hari ni tak de sekolah dan nanti petang kawan nak bertandang kerumah. Sebenarnya nak buat spring rolls untuk kudapan nanti tapi bila godek freezer tak jumpa pulak. Rasanya memang masih ada dan bila diingat kembali habis digunakan buat hari tu. Nak buat camne cuma ada filo pastry dan danish pastry je dalam peti.
Filo pastry ni Sue beli kedai arab 2 minggu lepas. Harga pun tak mahal 400g rm15 je. Kat sini senang je nak dapat ada yang frozen dan ada yang fresh. Yang ni Sue beli yang fresh dan plan nak buat filo pai tapi tak berkesempatan. Sebenarnya filo pastry jarang di buat gorengan tapi kali ni Sue cuba buat goreng macam spring rolls.
 Rupanya sedikit hodoh tapi rasanya pulak memang sedap! Sue sms kawan Sue yang Turkish tanya macamana sedap nak buat filo goreng? So dia cakap guna daging cincang macam buat turkish kebab dan idea yang bernas. Sebenarnya Sue malas nak keluarkan daging cincang dan nak tumis itu ini. Kira nak ambik jalan mudah buat apa yang ada tak nak main tumis-tumis. Sue cakap ok je dan dipendekkan cerita Sue buat ikut sukahati akulah jawabnya.
Kalau part cheese memang lumayan dalam peti sejuk. Stok fetaost@ cheese feta ada 2 bekas dan Sue nak cuba buat filling cheese juga ala Turkish style. Bila teringat pernah ternampak resepi Arab foods dalam majalah Sue cuba recall mana letaknya majalah tu. Akhirnya Sue jumpa dan terus cuba tapi asal resepi versi bakar. Kita ni kalau bab resepi tak sah kalau tak derhaka. Masakan arab ni memang tak lari dari daun parsley dan mint kan??. Memang tengok rasa tak percaya menjadi kerana intinya sebelum digoreng cair semacam je. Alhamdulillah..Syukran.. Filo cheese goreng Sue menjadi dan rasanya lemak cheese dan aroma pun harum.. mai tengok resepi..


FILO CHEESE ROLL YANG SEDAP
Resepi: Majalah Masakan Sweden
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
Filo pastry secukupnya
( Sue guna 20 keping, potong 2 dan ambik setiap 2 helai dan lipat lagi jadi segiempat macam kulit popia. Kalau sehelai terlalu nipis dan pecah bila digoreng)
200g cheese feta
1 biji telur
1 cawan daun parsley-cincang halus
Segenggam daun mint- cincang halus
Garam secukup rasa 
Gula sedikit (Sue tambah)
Sedikit lada hitam kasar
Marjerin secukupnya- cairkan untuk dijadikan pelekat pastry
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara
1) Lenyek cheese feta dan masukan bahan-bahan yang lain.
2) Gaul sebati dan sediakan pastry.
3) Ambik Pastry yang siap dipotong dan masukan inti. Lipata macam cara menggolong popia dan hujungnya sapu marjerin dan golong lagi.
4) Buat sampai habis dan panaskan minyak.
5) Pastikan minyak panas baru masukan Filo.
6) Goreng hingga keperangan  dan bila dah masak angkat dan letakan atas tisu dapur secara menegak untuk menurunkan minyak.
7) Goreng sampai habis dan sedia untuk di makan.

SELAMAT MENCUBA!




ZUCCHINI PLATELETS SEDAP (TURKISH)


Zucchini Plalelets pertama kali makan bila classmate Sue dari Turkey bawa ke sekolah. Time tu cikgu buat high tea la kiranya so semua student kena bawa pot luck. Dalam kelas ada lebih kurang 35 orang dan kami datang dari berbilang negara. Majoriti dari Syria dan tanah arab yang lain. Bila break time Semua keluar harta karun yang dibawa dari rumah. Terbeliak biji mata tengok meja penuh je. Alhamdulillah 99% food halal. Yang bukan Islam bawa biskut dan soft drink gitu termasuk cikgu depa sediakan coffee & tea serta plate bagai. 
Semua di cuba dan satu ni yang membuatkan Sue makan non stop asyik ambik je. Ada juga ambik yang lain tapi biasalah dessert arab memang manis belaka. Dengan muka tak malu depan geng semua bertanya siapa yang bawa plalelets ni. Yang mengaku tu gentleman rupanya dan cakap bini dia yang buat. Tak dapat nak tanya panjang bila dah tau bini yang buat tapi dari fahaman rasa tau gak isi kandungannya. Rasa parsley, mint tu memang terang juga zucchini parutnya. Kalau kat sini depa panggil zucchini tu squash. Yang lain tak tau apa pulak campurannya.
Bila kami habis sessi makan-makan semua biasalah ready to back home. Sue pergi kat dia dan tanya boleh tak nak tau resepinya hihihi.. Memang humble je dia jawab, Insyallah nanti saya tanya isteri saya dan esok saya bagitau. Memang keesokannya dia datang terus bagi kertas yang tertulis resepi dalam bahasa swedish.. Jazakallahu Khairan... Bininya pun jadi sahabat baik Sue dan kalau ada apa masakan arab Turkey dan Syria yang ingin Sue nak tanya terutama bab rempah dan bahan-bahan mana nak beli dialah orang yang setia bertanya sampai siap masakan baru dia puas hati hihihi.
Sue buat ni banyak kali untuk kudapan petang kami. Ala-ala bergedil tapi rasanya lebih sedap dari bergedil. Ada yang Sue tambah sedikit dari resepi asal dan Sue panjangkan disini resepinya atas keizinan tuan punya tapi dia tak nak nama di highlight. Semoga rezekimu bertambah dan diberi kekuatan untuk menempuh hidup di Sweden.


ZUCCHINI PLATELETS SEDAP (TURKISH)
Resepi: Turkish Family
Oleh: Sue Norrman 

Bahan-bahan
1-2 biji Zucchini- Parut dan gaul dengan sedikit garam. Rehatkan 20 minit
1/2 biji bawang besar- cincang halus
60g tepung gandum
1 biji telur
1/2 cawan daun parsley segar- cincang halus
Sedikit daun mint- cicang halus (anggaran 1-2 sudu makan)
Sedikit daun dill (Sue tambah)
1 sdt gula (Sue tambah)
1/2 sdt serbuk paprika (Sue tambah)
1/2 sdt lada hitam kasar (Sue tambah)
1/2- 1 sdt serbuk parasa
Garam jika perlu (rasakan terlebih dahulu sebelum masukan)
Minyak zaitun/ sayur secukupnuya untuk menggoreng

Cara
1) Zucchini yang direhat tadi masukan kedalam penapis dan tekan-tekan untuk membuang air hingga kering (Jangan dicuci).
2) Kemudian masukan kedalam bekas dan masukan bahan-bahan yang lain.
3) Gaul sebati dan rehat 10 minit.
4) Guna non stik pan, masukan minyak zaitun secukupnya, agak-agak cukup untuk menggoreng (Grill) dan bukan keadah menggoreng deep fry. (Jangan terlalu banyak nanti menakung minyak didalamnya) dan panaskan menggunakan api sederhana.
5) Masukan satu sudu makan (atau lebih besar terpulang) dan buat sampai dalam 6-7 ketul terlebih dahulu. bagi jarak sedikit dan biarkan kuning sebelah baru balikan sebelah.
6) Pastikan kering baru balikan. Jika dibalik ketika belum kering ianya akan terburai.Bila dah masak letakkan diatas tisu dapur supaya minyak meresap dan buat sampai habis.
7) Bolehlah dimakan bersama sos cili thai atau begitu sahaja.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...