ASSALAMUALAIKUM..
Selamat hari raya maaf zahir dan batin dari kami di Sweden. Mohon maaf dan ampun andai ada tutur bicara yang menguris hati sepanjang kita berceloteh di alam maya ini. Alhamdulillah tak terasa dah kita menyambut aidilfitri hari kedua. Sue masih beraya sendirian tapi adalah menyediakan sedikit juadah untuk sarapan di pagi hari raya semalam. Rendang daging sue dah buat awal dan bekukan sahaja. Manakala lemang kukus sue buat malam raya dan selebihnya sue bekukan untuk open house hujung minggu nanti.
Rendang ini sue buat ikut citarasa sendiri dan salah satu favorite juadah sue kalau hari raya. Rendang yang tak payah di tumis ala rendang tok dan rebus sehingga empuk saja. Sue suka buat garing sedikit dan makan dengan lemang ala serunding gitu memang sedap!. Walaupun berada di perantauan tapi ianya bukan alasan untuk tidak berhari raya kan?.. Alhamdulillah..
Resepi lemang kukus DISINI
RENDANG DAGING SEDAP
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
1 kg daging batang pinang - hiris sedang
3 helai daun limau purut - buang tulang tengah
5 helai daun kunyit - buang tulang tengah dan carik 3-4
1 kg santan pekat
3-4 sdm cili giling
3 sdm kicap lemak manis
1 inci belacan bakar
2 kuntum bunga lawang
1 batang kecil kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 batang kecil kulit kayu manis
Kisar halus
3 biji bawang bombay
3 ulas bawang putih
2 inci halis
3-4 inci lengkuas
3 batang serai
1 inci kunyit hidup (kalau tak ada ganti dengan serbuk)
1 sdm jintan putih biji - sangai
1 sdm ketumbar biji - sangai
1/2 sdm jintan manis biji - sangai
(A)
5 sdm kerisik
1 keping gula melaka
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya
Cara
1) Satukan bahan kisar dan bahan-bahan daging sehingga sebati.
2) Masak atas api sederhana sehingga air santan separuh kering.
3) Kemudian masukkan bahan A dan rasakan secukuponya dan masak lagi sehingga daging empuk dan masak secukupnya.
4) Kalau suka berkuah boleh tutup api bila santan dan separuh selepas masuk bahan perasa dan kalau suka agak kering lanjutkan sedikit masa memasak.
5) Sedia untuk di sajikan bersama lauk pauk yang lain.
SELAMAT MENCUBA!