Julai 07, 2016

RENDANG DAGING SEDAP DAN SIMPLE


ASSALAMUALAIKUM..
Selamat hari raya maaf zahir dan batin dari kami di Sweden. Mohon maaf dan ampun andai ada tutur bicara yang menguris hati sepanjang kita berceloteh di alam maya ini. Alhamdulillah tak terasa dah kita menyambut aidilfitri hari kedua. Sue masih beraya sendirian tapi adalah menyediakan sedikit juadah untuk sarapan di pagi hari raya semalam. Rendang daging sue dah buat awal dan bekukan sahaja. Manakala lemang kukus sue buat malam raya dan selebihnya sue bekukan untuk open house hujung minggu nanti. 
Rendang ini sue buat ikut citarasa sendiri dan salah satu favorite juadah sue kalau hari raya. Rendang yang tak payah di tumis ala rendang tok dan rebus sehingga empuk saja. Sue suka buat garing sedikit dan makan dengan lemang ala serunding gitu memang sedap!. Walaupun berada di perantauan tapi ianya bukan alasan untuk tidak berhari raya kan?.. Alhamdulillah..


Resepi lemang kukus DISINI


RENDANG DAGING SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 kg daging batang pinang - hiris sedang
3 helai daun limau purut - buang tulang tengah
5 helai daun kunyit - buang tulang tengah dan carik 3-4
1 kg santan pekat
3-4 sdm cili giling
3 sdm kicap lemak manis
1 inci belacan bakar
2 kuntum bunga lawang
1 batang kecil kulit kayu manis

Kisar halus
3 biji bawang bombay
3 ulas bawang putih
2 inci halis
3-4 inci lengkuas
3 batang serai
1 inci kunyit hidup (kalau tak ada ganti dengan serbuk)
1 sdm jintan putih biji - sangai
1 sdm ketumbar biji - sangai
1/2 sdm jintan manis biji - sangai

(A)
5 sdm kerisik
1 keping gula melaka
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya


Cara
1) Satukan bahan kisar dan bahan-bahan daging sehingga sebati.
2) Masak atas api sederhana sehingga air santan separuh kering.
3) Kemudian masukkan bahan A dan rasakan secukuponya dan masak lagi sehingga daging empuk dan masak secukupnya.
4) Kalau suka berkuah boleh tutup api bila santan dan separuh selepas masuk bahan perasa dan kalau suka agak kering lanjutkan sedikit masa memasak.
5) Sedia untuk di sajikan bersama lauk pauk yang lain.


SELAMAT MENCUBA!


KRAM

LALAPAN AYAM DAN SAMBAL TOMATO YANG SANGAT SEDAP


ALHAMDULILLAH..
Lama benar rasanya tak makan lalapan ayam ni sama sambal tomato. Anak-anak sue sangat suka makan lalapan ayam ni dan sambal tomato sue biasa buat sampai 2 kg tomato. Cukup dengan set ini sahaja anak-anak berselera. Biasanya sue buat untuk juadah hari raya haji untuk tetamu. Ada kambing, daging dan ayam tapi ikan kurang sambutan. Berselera mereka makan dengan ulaman dan nasi selalu kehabisan terlebih dahulu hihihi.. Idea dan ilham dari sue sendiri tak ada formal sukatannya. Kita main campak dan anggaran sahaja tapi nak bagi resepi kena betul bahan dan sukatan ya dak? Insyallah... Jom cuba..


LALAPAN AYAM SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3-4 ketul paha ayam saiz sedang - cuci dan toskan
1 sdt serbuk kunyit
1/2 - 1 sdm cili giling
Garam, gula dan perisa secukup rasa

Kisar halus
2 biji bawang bombay
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai - hiris nipis dahulu
1 sdm jintan putih biji
1/2 sdm biji ketumbar
1/2 sdt jintan manis
5 helai daun limau purut - buang tulang tengah terlebih dahulu


Cara
1) Satukan bahan A dahulu dan masukkan bahan B. Gaul sebati dan perap selama 2 jam dalam peti sejuk.
2) Kemudian panaskan kukusan dan kukus ayam yang di perap tadi bersam bahan perapan yang selebihnya.
3) Kukus dalam 20-30 minit sehingga masak supaya isinya lembut dan tidak mengambil masa yang lama untuk di goreng.
4) Biarkan sejuk dan boleh di goreng dalam minyak yang penuh dan betul-betul panas sehingga keperangan.
(Goreng ayam dahulu dan bahan perapan asingkan dan goreng kemudian. kalau suka jadikan sebagai bumbu  atas ayam dan ianya garing)


SAMBAL TOMATO 
Bahan-bahan
2 biji cili merah - potong kecil
5 biji cili padi - patah 2
5 biji bawang merah - belah 4-6
2 ulas bawang putih - hiris nipis
2-3 inci belacan
5 biji tomato ranum - potong 6-8 bergantung pada saiz tomato
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturi secukupnya ( Kalau nak masam)

Cara
1) Goreng satu persatu bahan - bahan dan tumbuk halus. Akhir sekali masukkan tomato yang sudah di goreng dan lenyek halus.
2) Masukkan perasa dan rasa secukupnya. Masam, masin dan manis secukupnya. Kalau nak masam tambah lagi jus limau dan sedpa di makan sama ulaman dan calit dengan ayam.


Bahan Ulaman
Timun
Kobis
kacang panjang
Bayam - celur
kangkung - celur
Ulam raja


SELAMAT MENCUBA!

IKAN SALMON RANGUP SAMA KENTANG MENTEGA


SELAMAT PAGI..
Baru berkesempatan update memandangkan keadaan yang tak berapa sihat. Menu yang simple dan mudah untuk berbuka 2 hari sebelum aidilfitri. Malas nak makan nasi so dengan kombinasi kentang dah cukup sebagai penganti nasi. Sedap sekali dan ikan sue goreng dengan minyak zaitun dan mentega sedikit garing supaya rangup. Cubalah.. 


KENTANG MENTEGA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
4-5 biji kentang yang saiz kecil -kupas dan rebus empuk

(B)
2 sdm mentega
10 tangkai daun bawang - potong jangan terlalu kecil
1/2 biji bawang besar - hiris panjang nipis
Sedikit garam dan serbuk perisa (rasa terlebih dahulu sebelum masuk garam)

Cara
1) Rebus bahan A sehingga empuk.
2) Kemudian buangkan air rebusan dan biarkan suam seketika.
3) Belah 2 atau 4 bergantung pada saiz kentang dan masukkan kedalam periuk kembali.
4) Masukkan bahan B - mentega sahaja dan masak lagi di atas api kecil sehingga keperangan.
5) Bila dan perang masukkan bahan selebihnya. masak dalm 2-3 minit lagi dan tutup api.
6) Sedia untuk di makan bersama ikan salmon. bawang dan mentega boleh  di tabur atas ikan tadi sebagai sos.



IKAN SALMON RANGUP
Bahan-bahan
2-3 ketul isi ikan salmon (kalau ada yang masih berkulit lagi sedap)
Sedikit lada hitam- tumbuk kasar
Sedikit garam
Sedikit serbuk cili/ cayenne pepper/ paprika
Secubit gula
3 sdm minyak zaitun + 2 sdm mentega/ marjerin untuk menggoreng*

Cara
1) Gaul sebati bahan-bahan kecuali minyak pada isi ikan dan perap 10 minit.
2) Kemudian panaskan minyak kedalam non stik pan  dan masukkan ikan tadi.
3) Goreng sehingga garing dengan api sederhana sehingga keperngan dan balik sebelah lagi sehingga masak.
4) Hidang ketika masih suam bersama kentang mentega dan lebihan mentega yang di masak bersam dengan kentang dan daun bawang.


SELAMAT MENCUBA!

"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...