Ogos 16, 2015

NASI DAGANG TERENGGANU YANG PALING SEDAP



 Alhamdulillah.. Tercapai hajat nak makan Nasi Dagang Terengganu yang sedap hasil ehsan sahabat FB yang memang orang Terengganu. Katanya ini resepi keturunan keluarga yang digunakan untuk apa-apa jamuan tapi dia bagi Sue resepi dengan kuntiti sukatan segantang.. banyak tu dan Sue sukat ikut banyak mana yang nak di masak.
 Lebih-lebih lagi menggunakan rempah nasi dagang yang dikirimkannya kepada suami Sue tempoh hari dan makan dengan budu... berpeluh dibuatnya! Bila berkesempatan masak dan sendirian di rumah apa lagi macam-macam dalam kepala. Suami Sue travelling ke Jamaica sampai hari khamis, Insyallah Jumaat sampai rumah. Bangun pukul 2am pasalnya teksi akan datang jemput suami kol 3am ke Copenhagen. Lepas tu dah tak leh tidur terjaga sampai subuh. Lepas solat semua  apa lagi terus ke dapur masak dan sarapan.. 




NASI DAGANG TERENGGANU YANG PALING SEDAP
Resepi: Sharifah yatie Al-Edruce (FB)
Oleh: Sue Norrman

Bahan Gulai Ikan Tongkol/ Aya
1 kg Ikan tongkol / Aya- di rebus dengan sedikit air bersama dengan asam keping dan sedikit gula melaka

Bahan Kisar 
100g bawang besar
2 ulas bawang putih
i inci halia
1 inci lengkuas(lebihkan sikit)

Bahan Tumis
2-3 sdm rempah nasi dagang*
1 senduk sedang cili boh (Sue guna gili giling)
Minyak secukupnya untuk menumis

(A)
350ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1) Panaskan minyak dan masukan bahan tumis kecuali (*) hingga garing.
2) Kemudian masukan bahan kisar dan tumis hingga bawang layu.
3) Masukan rempah (*) dan masak hingga pecah minyak dan naik bau.
4)Masukan sedikit air rebusan ikan dan bahan (A). Kecilkan api dan biar santan mendidih sekejap.
5) Masukan asam keping selepas merebus ikan tadi bersama dengan ikan dan masak sampai santan pekat dan bertukar warna.





NASI DAGANG
(A) 
3 can beras (cap bird paradise dah sedia bercampur beras pulut)- di rendam 2 jam dan toskan
( Sue guna beras jasmine AAA siam dan campur 1/2 cawan beras pulut)

(B)
400-500 ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

(C)
1 sdm halba (nak lebih pun boleh)
Halia sedikit-mayang
Bawang merah ( Ikut suka banyak mana)- mayang halus

Cara
 1) Masak bahan (B) dengan api perlahan hingga berbuih dan tutup api. Angkatkan.
2) Masukan air kedalam besen separuh paras periuk pengukus/ anggaran tenggelam beras bila kita rendam periuk ke dalamnya.
3)Kukus beras tadi sehingga keluar wap (1/2) masak, angkat dan celup pengukus yang ada beras tadi kedalam besen berisi air hingga tenggelam dan biarkan 5/ 10 minit.
4) Angkat periuk kukus tadi dan kukuskan sekali lagi hingga keluar wap dan masak.
5) Kemudian masukan beras tadi kedalam besen kosong dan gaul dengan santan yang direbus tadi perlahan-lahan takut beras patah.
6) Tabur bahan (C) dan ratakan.
7) Kukus lagi sekejap dalam 5 minit dan buka tudung pengukus dan bolehlah disajikan.


SELAMAT MENCUBA!






KRAM





PANNA COTTA COKLAT DAN CHEESE



Memang sedap woii!!! Resepi asal guna nutella dan coklat putih tapi Sue ubah menggunakan cream cheese. Resepi sue dapat dari majalah mingguan yang Sue beli tiap minggu, macam mingguan wanita. Dalam nya ada resepi dan bermacam-macam tip. Yang ni keluaran mei lepas baru cuba buat. Memang derhaka semua nak di ubah tapi memang sedap! kalau budak-budak memang pasti suka lebih-lebih lagi makan sejuk-sejuk hmmmm...
Jom tengok resepi..

PANNA COTTA COKLAT DAN CHEESE
Resepi: Majalah Mingguan Sweden 
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
*Dapat 4 gelas sedang*

Coklat
200 ml krim putar
1-2 sdm gula pasir/kastor
Secubit garam 
1-11/2 sdt serbuk gelatin- cairkan kaedah double boiler
50g coklat masakan- cairkan kaedah double boiler

Cara
1) Panaskan krim, gula dan garam hingga berbiuh di tepi dan naik wap. 
2) Tutupkan api dan alihkan dari dapur.
3) Masukan gelatin yang sudah dicairkan dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan coklat dan kuar sebati.
5) Masukan ke dalam gelas dan biarkan sejuk seketika baru masukan kedalam peti sejuk. Sejukan 4 jam baru membuat lapisan cheese.

 

Coklat Putih/ Cheese
200 ml krim putar
1-2 sdm gula pasir/ kastor
(Kalu menggunakan krim cheese, gula 21/2 sdm)
1-11/2 sdt serbuk gelatin- cairkan kaedah double boiler
50g coklat masakan putih (Sue ganti 100g krim cheese Philadelphia)

Cara
*Kaedah yang sama seperti membuat bahan coklat*

1) Panaskan krim, gula dan garam hingga berbiuh di tepi dan naik wap. 
2) Tutupkan api dan alihkan dari dapur.
3) Masukan gelatin yang sudah dicairkan dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan coklat dan kuar sebati.
5) Tuang ke dalam gelas yang berisi coklat tadi dan biarkan sejuk seketika baru masukan kedalam peti sejuk. Sejukan lagi dalam 2-4 jam sebelum dimakan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM




IKAN SALMON BERSAMA SOS DILL DAN CAVIAR


Semalam sue masak salmon grill simple je. Bila dapat tahu suami akan ke Jamaica hari ahad so bawa dia pergi beli barang dapur stok untuk seminggu. Ikan ni Sue beli 2 ekor dan potong sendiri dirumah. Senang nak buat masak apa dan potong ikut citarasa sendiri. Yang ni salmon frozen dari Norway 55kr per kilo dalam RM25. Biasanya salmon masak grill atau panggang je kalau suami ada dirumah. 

Sos pula Sue guna yang fresh pasal campur caviar. Kat sini kalau nak beli caviar senang semua supermarket ada jual dan suka hati nak pilih warna dan saiznya. Yang sos ni Sue guna caviar yang frozen 80g 89kr. Guna pun tak banyak selebihnya boleh guna bila-bila bila perlu. Adakala juga Sue buat Sos putih campur mustard atau apa-apa yang sedap..

IKAN SALMON BERSAMA SOS DILL DAN CAVIAR
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
2 keping ikan salmon
1/2 sdt cayenne pepper
Sedikit garam
 Lada hitam kasar secukupnya
Olive oil

Cara
1) Panaskan grill pan/ non stik pan biasa dan letak sedikit olive oil supaya ikan tidak kering.
2) Masukan ikan tabur cayenne pepper, garam dan lada. Tutup sekejap pan supaya naik wap.
3) Renjis atas ikan dengan olive oil sedikit dan bolehlah di balikkan.
 *Jangan terlalu lama memasaknya takut isi ikan kering dan tak sedap!*
4) Angkat dan ketepikan.



SOS DILL DAN CAVIAR
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
3 sdm sour cream
1 sdm plain yogurt ( Sue guna turkist yogurt)
1 sdm mayonis manis
1-2 sdm krim puta2 sdm susu segar
1 sdm parutan kulit lemon
Daun dill secukupnya ( Boleh guna yang kering)
garam sedikit 
Secubit paprika
1 sdm caviar*

Cara
1) Satukan semua kecuali (*) sebati dan rasa secukupnya. (MASAM, MANIS SIKIT)
2) Bila dan cukup rasa baru masukan (*) dan sebatikan.
3) Boleh di makan bersama dengan ikan dan bahan sampingan yang lain.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...