Nasi tomato ni cerita hari ahad lepas untuk menu tambahan sekali dengan mee jawa. Nasi ni Sue buat ikut citarasa Sue sendiri dan sukatan pun Sue guna cara masak nasi briyani sebab Sue guna beras basmathi so sukatan air dan beras mesti sama. Bila bab nasi ni suami Sue memang kurang makan so ingatkan kalau jamu matsalleh yang datang pasti ada yang berlebihan tapi ramalan Sue salah belaka.
Sue cuma masak 8 cawan beras so kira boleh makan dalam 15 orang kalau yang jenis tak kuat makan...
NASI TOMATO
Oleh: Sue Norrman
Bahan-bahan
8 cawan beras basmathi- rendam 30 minit+1 sdt garam- tos sekejap dan masukan ke dalam periuk/besen.
*Didihkan air dan tuangkan kedalam beras tadi. Kuar sekejap dan tudungkan hingga beras bertukar warna dalam 20 minit.
Toskan lagi beras. Masukan kedalam periuk nasi (elektrik)yang cukup untuk anggaran beras atau periuk biasa dan ketepikan sementara menumis bahan yang lain*
Bahan kisar
1 biji bawang bombay
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 bini buah pelaga
2 kuntum bunga anis
2 sdm ghee+1 sdm minyak jagung/masak
1/2 biji bawang besar. hiris halus
1 helai daun pandan
(A)
2-3 sdm tomato puree
4 sdm sos tomato
1 sdm sos cili
2 biji buah tomato- potong 4-6
(B)
4 cawan susu cair
4 cawan stok ayam
(Atau 4 cawan air panas+1 ketul kiub ayam)
2 helai daun bay
garam secukup rasa
*Guna cawan yang sama untuk menyukat beras, air dan susu cair*
Cara
1) Panaskan ghee dan minyak dan masuk bahan tumis selebihnya. kuar hingga bawang layu dan masukan bahan kisar.
2) Kacau hingga bawang betul-betul masak dan masukan bahan (A) kecuali (*). Kuar dalam 2 minit dan masukan (*) tadi. Kuar lagi hingga tomato layu dan masuk bahan (B).
3) Biarkan mendidih sekejap dan rasakan secukupnya.
4) Kemudian tuangkan kedalam periuk elektrik yang berisi beras tadi dan masak seperti masak nasi biasa.
5) Kalau periuk dan bertukar keep warm bolehlah di periksa dan kalau masih kelihatan beras di atas tidak cukup masak renjis dengan air. carik sedikit permukaan dan tekan cook lagi sehingga nasi masak.
( Kalau menggunakan dapur biasa, tutup permukaan dengan foil dan lapik bawah periuk dengan tudung tin sepaya nasi tidak hangus. Tudung periuk jangan di buka sehingga nasi betul-betul masak. Anggaran 30 minit dan sentiasa pastikan api tidak besar ye.)
6) Bila nasi dah masak, carik kan jangan kasar-kasar ye nanti beras patah. Sedia untuk di hidang.
SELAMAT MENCUBA!