Translate

Jun 23, 2015

TACO LASAGNA BERKRIM


Lasagna ni merupakan salah satu makanan kegemaran Sue. Dulu di Malaysia susah nak dapat  fresh lasagna pasta. Sini Kira murah lah 200gm RM5. Apa-apa jenis pasta semua ada. Cuma tinggal rajin atau tidak je. Biasa kalau lasagne Sue suka buat dalam bekas aluminium kecil untuk sekali makan. Walaupun buat dalam 3-4 set kalau ada lebih Sue frozen kan je. Kekadang 'M' tu datang memang tak yah nak cakap so defrost kan dan masuk microwave.. Done..hihihi

 
 
Kali ni tukar selera pula dah biasa buat dan cuba bermacam style. Dalam tumisan daging Sue masukan serbuk Taco mix yang memang banyak jual kat sini. Dari yang normal sampai yang super spicy. Tak kiralah daging, ayam, seafood atau vegies semua sedap kalau berkrim kan. Kalau bab western ni memang Sue tak berapa pandai tapi boleh makan dan kalau ipar duai datang depa puji gak.. Angkat bakul lagi... Kadang tu depa pulak tanya dengan kita melayu ni padahal asal depa lebih arif dari kita. Mungkin air tangan tu berbeza. Sebenarnya Sue berguru dengan suami dan mr gugel juga. Paling senang dengan suami lah pasal dia banyak western ingredients dan spices yang dia tahu untuk masak. Kita tengok dan merasa je tapi oleh kerana minat menjadi juga. Lasagna ni Sue buat ikut citarasa dan sesuai untuk budak-budak pasal tak pedas. Siapa yang minat boleh mencuba. Resepinya sat na...


TACO LASAGNA BERKRIM
Oleh: Sue Norrman

200gm Lasagna pasta 
500gm daging kisar
1/2 biji bawang besar - potong dadu halus
1 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 sdt serbuk taco mix
1 sdt pati lembu
1sdt tomato puree ( tak letak pun tak apa)
2 sdt gula dan garam secukunya
2 sdm butter
Cara:-
1) Didihkan air dalam periuk bersama 1sdt garam dan 1sdt minyak hingga mendidih. Masukkan lasagna 1-2 keping je dalam satu masa. Jangan terlalu masak nanti pecah. Kurang lebih 2-3 minit bergantung pada jenama. ( lihat cara memasak di belakang kotak)Angkat dan rendam sekejap dalam air sejuk angkat dan toskan. Letak satu-satu supa tidak melekat. Boleh juga sapu sikit minyak supaya tidak kering sementara menunggu yang lain masak. Ketepikan.
2) Tumis bawang besar bersama dengan butter hingga kuning dan masukkan daging kisar. Kuar hingga bertukar warna dan masukkan serbuk taco mix. Sebatikan.
3) Masukkan bawang putih tumbuk bahan selebihnya. Kuar sebati dan tutup api. Ketepikan dan masak krim sos. Sementara itu preheat oven 175c.


KRIM SOS
Oleh: Sue Norrman

350ml susu segar
20gm tepung gandum
350ml whipping krim
30gm butter
1/2 sdt garam
100gm cheddar parut (Nak lebih pun boleh)
Cara:-
1) Satukan susu dan tepung. Kacau sebati.
2) Cairkan butter dan kecilkan api. Masuk bancuhan tepung kuar hingga naik wap dan masukkan krim serta garam. Kacau lagi sebati masukkan cheddar.
3) kuar sampai cheddar cair dan masukkan bahan yang di tumis tadi. Sebatikan.
4) Sapu bekas dengan butter sedikit. Letak lasagna dan masukkan inti dan buat selang seli hingga 
habis.
5) Bakar menggunakan api atas bawah dalam 30-35 minit hingga keperangan. Bergantung pada oven masing-masing.



Sebenarnya tak lah seremeh bila membuatnya tapi bergantung pada pasta juga. Lain brand lain kualiti nya. Insyallah.. Tipnya jangan merebus terlalu lama dan bila terlebih masak tu yang koyak. Nanti kita bakar ianya jadi lembut juga.



KRAM

CLASSIC CINNAMON STRAWBERRY CAKE


Alhamdulillah..Ni cerita semalam lambat entri. Musim panas merupakan musim yang di nantikan oleh semua yang berada di 4 musim. Tak kurang nya tapi Sue suka Autumn. Bila Autumn je mula lah meredah hutan ambik gambar dan santai hihihi.. Nak di jadikan cerita, semalam Sue memetik strawberi yang berada berapa langkah je dari rumah Sue tapi bukan tanaman Sue. Kita ni duduk dalam kawan kebun dan di kelilingi semua tanaman. Tahun sebelumnya diarang tanam gandum dan tiap tahun memang bertukar. Tahun ni penyewa sewa semua tanah untuk tanam strawberi. Bila kita cakap pasal modal terbeliak biji mata. Dia belanja lebih 5 juta ringgit untuk strawberi ni termasuk gaji pekerja pada awalnya. Sekarang lain lagi gaji mereka. Pekerja semua dari luar bukan lokal pasal gaji murah.





So semalam Sue petik pun tak banyak cukup makan je.
Memang dah plan nak buat pie atau pavlova tapi beralih pulak nak makan yang lain. Lain yang di plan lain yang dibuat. Mana taknya nafsu mata mendahului segalanya. Lebih-lebih lagi bila dari rumah dah boleh nampak merah je strawberi terbaring atas tanah. Kalau nampak dari gambar mahu pun live memang nampak jauh dari hujung ke hujung tapi bila syok memetik tak terasa pulak dah sampai ke hujung. Sue cuma petik dari satu bakut je. Nanti petik banyak tak siapa yang makan. Satu pembaziran dan jangan ambik mudah mentang-mentang dapat free. Insyallah niat tu tak kesitu.



Dah panjang juga cerita nya ye.. mai kita tengok resepi nya pula. 


CLASSIC CINNAMON STRAWBERRY CAKE
Oleh: Sue Norrman

125 gm butter
100 gm gula kaster
2 biji telur 'b'
150 gm tepung gandum - ayak
1sdt baking powder - ayak
1 sdt gula vanilla/ esen vanilla
1 biji lemon - parut dan ambil parutannya
2 sdm susu segar

Topping:-
10 biji Strawberi (Terpulang banyak mana nak letak)
1 sdt serbuk kayu manis
1 sdm brown sugar

Cara:-

 1)Preheat oven 175 C
2)Guna loose pan, sapu sekelililng dengan butter cair dan tabur serbuk roti keseluruhannya. Ketepikan.
3) Pukul butter dan gula hinnga putih sahaj, jangan terlalu kembang nanti kek tak moist. Kemudian masukkan esen vanilla dan parutan lemon - Kacau rata.
4) Masukkan telur satu persatu hingga sebati dan masuk tepung dan baking powder yang telah diayak tadi - sebatikan lagi.
5) Akhir sekali masukkan susu dan sebati. Tuang dalam acuan dan susun strawberi. Satukan serbuk kayu manis dan brown sugar. Tabur atas strawberi. Bakar 30-40 minit bergantung pada oven masing- masing. ( Oven saya 200C)
6) 25 minit pertama guna api bawah dan kemudian tukar api atas bawah hingga masak.

😍 Makan bersama aiskrim atau sos vanilla...hmmm ❤️










 Ini lah rupanya Kebun strawberi yang Sue redah semalam. Satu bakut tu pun dan berpeluh gak di buatnya tapi oleh kerana syokkan sampai hujung juga.


Kalau mereka datang memetik kita yang tengok rasa nak ikut sama. Sekali dengan tracktor dan lori parking belakang rumah. Menunggu strawberi yang mereka petik. Biasa mereka bawa satu bakul yang dah tersusun 10 kotal kecil untuk 500gm satu kotak tu. Bila dah habis mereka akan serah dengan supervisor timbang sekali lagi baru mereka dapat kupon untuk claim gaji. Itulah bukan senang nak jadi senang. kebanyakkan mereka dari Romania dan mereka datang pun duduk camping dalam carivan.



                                                                                     KRAM












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...