Ogos 25, 2016

STEW EKOR LEMBU SEDAP


SELAMAT MALAM SEMUA....
Hari ni sue masak stew ekor lembu cicah french bread untuk makan tengahari. Menu simple dan sedap tak payah makan nasi dah. Alhamdulillah dapat untuk makan malam sekali. Stew ni sue masak guna pressure cooker 30 minit dah lembut. Cepat masa jimat masa kan. Sue menggunakan pressure cooker yang biasa dan untuk mendapat kuah yang pekat dan tak hangus sue menggunakan kaedah steam pressure. 

Nak tahu macam mana tu.. mudah je. Letak radai yang berkaki dan isi sedikit air dalam pressure cooker kemudian letak periuk atau apa2 bekas yang tahan panas dimana ekor lembu yang sudah di gaul sebati dengan bahan2 di dalamnya. Beginilah yang selalu sue buat kalau buat yang pekat dan mengelak dari hangus. Insyallah ianya memudahkan.

Ekor lembu pula kalau yang fresh boleh di cuci dan di masak terus tapi kalau yang frozen sue rendam sekejap dengan air tepung gandum dan perahan air limau sedikit. Biarkan 10 minit dan cuci bersih baru di masak... Yang lainnya jom kita tengok resepi..



STEW EKOR LEMBU
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1kg ekor lembu - cuci bersih
3-4 biji kentang saiz sedang - potong 4 - 6
1 batang lobang merah - potong sedang
1 batang saleri - hiris nipis
Cili benggala secukupnya - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
2 helai daun bay
2 biji tomatoo ranum - belah 4
1 sdm tomato puree
1 - 2 ketul kiub lembu
Kryddpepper secukupnya (kalau tak ada ganti dengan lada hitam biji sedikit)
Sedikit daun thyme (kering atau fresh)
Garam sedikit
Gula sedikit
1 - 2 cawan air (guna cawan biasa. Jangan lebih air nanti terlalu cair)


Cara
1) Satukan bahan-bahan dan letak dalam periuk atau bekas tahan panas kemudian masukkan kedalam pressure cooker yang sudah di letak air dan radai kecil berkaki.
2) Masak selama 30-35 minit sehingga daging empuk. Bila tuduung dah boleh di buka dan rasanya kurang masin boleh tambah lagi sedikit garam secukup rasa.
3) Sedia untuk di makan bersama nasi atau roti.

SELAMAT MENCUBA!
 

 


"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...