September 24, 2015

KARI AYAM DAUN KUNYIT YANG SEDAP


Alhamdulillah.. menu raya haji yang simple dan tak pedas untuk tetamu kalau pedas takut mereka tidak dapat makan. Kali ni Sue buat kari campur daun limau purut dan daun kunyit ala rendang. Cuma kebihannya Sue menggunakan lebih serbuk kurma untuk memberi rasa yang lebih sedap. Manakala daging Sue buat masak hitam kerana mereka lebih suka masak hitam berbanding masakan lain DISINI.



KARI AYAM DAUN KUNYIT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 ekor ayam anggaran 1kg lebih - potong, cuci dan toskan.
1-2 sdt serbuk kunyit
1 sdt garam
*Gaul sebati dan ketepikan*

(A)
1 biji bawang besar - hiris nipis
1 helai daun pandan - simpul
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bungan lawang
3 biji buah pelaga
5 biji cengkih
Minyak secukupnya untuk menumis
 Bahan kisar
1 biji bawang bombay kecil
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai

Paste
3 sdm serbuk kari ayam babas
6 sdm serbuk kurma babas
3 biji buah keras yang sudah di tumbuk halus
air secukupnya untuk membancuh

(B)
3-4 cawan santan pekat
5 sdm kerisik
4 lambar daun limau purut
Air asam asam, garam dan sediki gula melaka - secukup rasa

(C)
5 helai daun kunyit - hiris halus

Cara
1) Panaskan minyak dan masukan bahan (A). Tumis sehingga bawang layu dan masukan bahan kisar.
2) Tumis lagi sehingga bawang masak dan pecah minyak. kecilkan api.
3) Kemudian masukan paste dan biarkan sehingga kari betul-betul masak dan pecah minyak. Sentiasa di kuar takut kari hangus. Kalau terlalu kering boleh masukan sedikit air supaya kari tak hangit.
4) Bila kari dah masak masukan ayam dan kuar sebati. Tudung kuali dan renehkan sehingga ayam keluar air.
5) Masukan bahan (B) dan masak sehingga santan pekat dan secukup rasa. Akhir sekali bila santan dah pekat baru masukan bahan (C), kuar sebati dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM





LEMANG KUKUS YANG MUDAH DAN SEDAP


Selamat Hari Raya Aidil Adha dari Sweden. Kerinduan pada saat begini bersama keluarga terasa amat menyedihkan bagi kami yang merantau. 
Semalam Sue buatkan lemang kukus untuk tetamu petang nanti juga beberapa biji pulut panggang dek kerana teringin nak makan pulut panggang. Untuk mencantikkan Sue guna press grill mesin je. Lemang kukus ni memang selalu Sue buat kalau kepingin nak makan malah ianya lebih mudah tak payah duk menunggu depan bara. Tapi biasanya selepas dikukus Sue masuk oven lagi untuk mengeringkan sahaja supaya bila dipotong cantik kejadiannya.
Rasanya juga sedap lebih-lebih lagi dimakan bersama rendang dan nasi himpit.


LEMANG KUKUS 
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
 3 cawan beras pulut - cuci dan rendam 4 jam (bergantung pada jenis beras pulut). Kemudian toskan.
(Sue cuma rendam 1 jam kerana menggunakan beras pulut susu siam. )
3 cawan santan pekat + 1 sdt gula dan garam secukupnya - masak sehingga pecah minyak.
3 helai daun pandan - simpul
Daun pisang secukupnya - layukan atas api supaya lembut dan senang bila digolong.
Aluminum foil

Cara
*Panaskan kukusan terlebih dahulu*
1) Sediakan loyang dan masukan beras pulut. Ratakan.
2) Tuang santan yang sudah dimasak tadi serta daun pandan. Sukatan santan mesti sama paras dengan beras. Jangan lebihkan santan nanti beras akan lembik bila sudah masak.
3) Kukus dalam 30 minit bergantung pada beras sehingga masak.
4) Bila dah masak keluarkan dan carik-carikan dan bairkan sejuk.
5) Kepal pulut mengikut saiz yang disukai dan letak atas daun pisang. Golongkan padat supaya daun pisang melekat. Hujung sebelah menyebelah buncu lipatkan dan golong lagi dengan aluminium foil.
6) Buat sampai habis dan kukuskan lagi dalam 20 minit dan kemudian bolehlah dimasukan ke oven . Bakar 20 minit pada suhu 180 degrees api atas bawah.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...