Translate

September 01, 2016

LEMON CHICKEN CHINESE STYLE SEDAP



ASSALAMUALAIKUM SEMUA...
Alhamdulillah sue kembali hari ini dengan mood nak makan hihihi.. seminggu menyepi oleh kerana mengemas rumah dan simpan mana yang tak perlu. Insyallah bulan depan sue balik malaysia lagi cuti panjang sehingga tahun depan. Semoga di beri kesihatan dan di permudahkan segalanya.

Hari ini mood nak masak kembali. Seminggu yang lalu sue cuma makan sandwish dengan nasi bubur saja. Tak lalu nak makan lebih lagi kalau sendirian di rumah. Menu hari ni sempoi je tapi sedap lebih lagi makan dengan nasi panas walla..

Resepi asal dari chef restoren sue dulu ketika masih di miri. Beliau berasal dari jambi Indonesia dan kehandalan memasak tidak dapat di sangkal lagi. Lama juga beliau kerja dengan sue dalam 3 tahun sehingga sue membuat keputasan nak bersara dan menumpuh sepenuhnya kepada anak2. Alhamdulillah dengan hati terbuka beliau menerimanya walaupun hakikat hatinya bersedih. Sue hantar balik dengan cara baik bagaimana kita ambil dia dengan cara baik dan saluran yang sah.

Beliau juga merupakan orang yang memperkenalkan menu "Flying Fish" yang menjadi menu utama dan sangat femes ketika itu and the only in town. Kesemua menu dan masakan beliau amat sue kagumi tak kira malay, chinese or thai cuisine. Banyak juga ilmu dan resepi yang sue dapat dan tapi memandangkan ketika itu masa banyak di luar so bila free sue akan ke dapur. Pada yang mengenali restoren sue pasti mereka tahu. So.. nak cerita tak habis kang jom tengok resepi dan sukatan sue agak2 ye tetapi bahan2 memang yang asli. Jommm...


LEMON CHICKEN CHINESE STYLE
By: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
2 ketul isi dada ayam - potong panjang kecil dan tos kering 
(anggaran sebesar jari manis)
1/2 sdt minyak bijan
Sedikit lada sulah
Sedikit garam
Sedikit gula

*Tepung jagung untuk membalut isi ayam.
*Minyak secukupnya untuk menggoreng.

(B)
400ml air masak
1 sdm plum sos
4-5 hirisan lemon
2 sdm madu
Garam secukup rasa
1 - 1 1/2 sdm gula(lebihkan biar manis dan rasanya sedap)
2 sdt tepung jagung + 2 sdm air - bancuh untuk memekatkan kuah 
(bergantung pada jenama tepung jagung)

(C)
1 sdt parutan kulit lemon
1 1/2 sdt pati sunquick (mandarin)


Cara
1) Gaul sebati bahan A kecuali yang bertanda (*)
2) Kemudian panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana sehingga panas dan  boleh menggolek isi ayam dalam tepung.
3) Golek kesemua isi ayam sehingga tepung bersalut penuh pada isi ayam.
4) Goreng isi ayam tadi sehingga ayam timbul dan letak atas tisu dapur supaya minyak meresap. Goreng sehingga habis tapi pastikan ketika menggoreng jangan masuk terlalu banyak. Cukup dalam 6-7 hirisan untuk sekali goreng. Bergantung pada saiz kuali yang di gunakan.
5) Didihkan bahan B dan rasakan secukupnya dan lebihkan manis sedikit. Bila dan cukup rasa angkat kulit limau dan tutup api.
6) Masukkan bahan C dan kacau sebati. Rasakan sekali lagi dan kepekatan kuah secukupnya. Kuah jangan terlalu pekat atau cair. Agak2 ye.
7) Masukkan ayam tadi ke dlaam mangkuk atau bekeas sedang besar dan tuang kuah lemon. gaul sebati dan masukkan kedalam pinggan. Taur sedikit bijan dan daun bawang kalau suka.

Note: Kuah lemaon di tuang untuk mengelakkan tepung pada ayam terlalu meresap dan kemabang. Ini menjadikan kuahnya kering.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...