Translate

November 02, 2015

PIZZA TUNA DAN UDANG YANG SEDAP


Alhamdulillah... pizza yang sangat lembut dan menetepi citarasa yang Sue inginkan. Walaupun tidak sebiji macam pizza yang biasa Sue beli di kedai arab tapi syukur roti pizza cukup memuaskan hati.
Banyak resepi pizza yang Sue selalu cuba tapi bila dan masak doh nya tebal. Tapi kali ni Sue cuba dengan cara dan resepi Sue sendiri. Sedap!! hahhaha angkat bakul sendiri lorrr.... Dan rotinya Sue campur oregano, bawang beasr yang ditumis dengan minyak zaitun dan sekali minyak zaitun yang panas kita masuk sekali.
Sekarang baru Sue faham patutlah pizza pak arabnya tak kembang macam pizza kita biasa buat. Ada teknik yang harus kita fahami. Cuma waktu mengembang doh yang penting dan bila dan cukup kita sekadar giling rehat 5 minit dan terus bakar.
Benilah kejadianya bila dah masak dan satu yang membuatkan hati banyak bunga bila roti nya dapay dilipat dan tidak patah. 
Itu sebiji macam pizza arab hihihi... Insyallah.. Sue kongsikan di sini supaya dapat di manfaatkan bersama..



PIZZA TUNA DAN UDANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan Doh
Dapat dalam 4 keping kalau saiz 8 inci
250g tepung roti
1/2 sdm gula
1 sdt garam
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt baking powder
140ml air sejuk ais
1/2 sdm marjerin 

(A)
1/4 biji bawang besar - hiris halus/ cincang- ikut suka
1 sdt oregano
2 sdm minyak zaitun

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan kuning. Tutup api.
2) Masukan bahan doh kedalam mixer atau bread maker dan tuang bahan tumis tadi dan uli hingga elastik.
3) Biarkan doh naik 2 kali ganda dan tumbuk buang angin.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
4) Bahagi kepada 3-4 dan bulat-bulatkan. Tabur tepung di atas doh dan bolehlah di giling, cucuk dengan garpu dan dan rehatkan 5 minit.
5) Sapu sos pizza, tabur bahan-bahan  beserta mozzarella cheese. bakar 20-25 minit. 5 minit terakhir api atas bawah sehingga cheese cair dan doh keperangan.




TOPPING
Bahan-bahan
1 tin tuna (yang jenis air jgn minyak ye)
50-100g udang halus- rebus dahulu, tos kering
1 tin kecil nanas - ptong segi 3
Cili benggala - secukupnya
Mozzarella cheese secukupnya
Oregano kering sedikit


SOS PIZZA
Bahan-bahan
2 sdm tomato puree
2 sdm sos tomato
1-2 sdt gula
Sedikit garam 
1 sdm minyak zaitun

Cara
Tumis kesemua bahan sos sehingga pecah minyak menggunaka api kecil. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Bun Pandan Inti Kelapa Dan Kacang


Semalam Sue buat bun inti kelapa.. teringin sangat nak makan bun kelapa tapi doh nya Sue campur pandan paste untuk mendapat aromanya. Kalau di Kuching famous dengan bun mentega dan kelapa tapi untuk mendapat rasa yang sama itu mustahil. 
Majoriti di monopoli oleh kaum cina yang menjalankan bisnes keluarga yang diwarisi dari emak dan nenek mereka. Cukuplah kita buat bun ala-ala untuk melepaskan hajat. Doh roti Sue menggunakan basic bun manis yang Sue dapat dari buku resepi pelbagai jenis roti (chinese).



BUN PANDAN
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g tepung roti
1 biji telur gred A
60g shortening
50g gula halus
2 sdt bread softener
1 sdt bread improver
1 sdt garam
11/2 sdt instant yis
2 sdm susu pekat manis
200ml air + 1 sdt pandan paste 

Telur + susu cair untuk menggoles atas bun

Cara
1) Masukan bahan kering ke dalam mixer atau bread maker dan diikuti bahan basah.
2) Uli sehingga doh elastik dan rehatkan sehingga naik 2 kali ganda. 
3) Kelurakan doh dan buang angin. Timbang doh seberat 35g dan bulat-bulatkan dan rehat lagi 10 minit.
4) Giling doh dan masukan inti kelapa dan bulatkan lagi. Letak dam loyang yang sudah di sapu minyak atau mentega/shortening.
5) Buat sampai habis dan rehatkan lagi doh sehingga naik 2 kali ganda
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degrees bergantung pada oven masing-masing*.
6) Sapu telur dan tabur sedit kelapa kering dan bakar 25 minit. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah sehingga keperangan dan keluarkan.



INTI KELAPA DAN KACANG TANAH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200-300g kelapa parut muda
50g gula pasir 
1/2 - 1 sdm gula merah
1 helai daun pandan - simpul
1/2 sdm minyak sapi

Cara
1) Sangaikan kelapa dan daun pandan sekejap dalam kuali jangan sampai kuning.
2) Kemudian masukan kedua jenis gula dan goreng samapi gula hancur dan kelapa layu menggunakan api kecil.
3) Tutup api dan masukan minyak sapi dan gaul seabati. Sejukan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Codfish With Green Pesto And Cheery Tomato


Assalammualaikum.. hari ni kita free sikit selepas berkemas dan packing apa yang perlu masuk dalam kotak semua. Seperti biasa simple dinner yang sue masak 2 hari lepas. Sendirian di rumah so masak apa mudah je.
Cukuplah dengan kombinasi ikan, kentang dan sayur untuk set menu yang mengenyangkan.


CODFISH WITH GREEN PESTO AND CHERRY TOMATO
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
300g frozen ikan kod*
1 sdt garam
1/2 sdt gula
1/2 biji lemon - belah 2-3
Air secukupnya

(B)
Mentega/ marjerin

(C)
2 sdm green pesto (sue guna yang dah sedia jual)
5 biji cherry tomato - kisar kasar
1 sdm minyak zaiton
Garam sedikit
1/2 sdt gula

(D)
3-4 biji kentang - rebus empuk dan lenyek kasar

Cara
1) Didihkan bahan A kecuali ikan*. Kemudian masukan ikan yang masih beku dan rebus dalam 10 minit.
2) Angkat dan toskan ikan. Panaskan bahan B dalam pan menggunaka api kecil dan gorengkan ikan rebusan tadi. 
3) Goreng sebelah menyebelah hingga kuning dan angkat. Ketepikan.
4) Masukan bahan C dan tumis sekejap dalam 5 minit dan tutup api.
5) Letakkan Bahan D dalam pinggan, letak ikan diatasnya dan tuang pesto diatas ikan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...