Oktober 25, 2015

SWEDISH TEA BREAD


Roti yang paling mudah dan senang dibuat serta tidak banyak menggunakan bahan-bahan. Rasa yang sedap juga boleh digunakan untuk mini pizza atau makan bersama air teh atau kopi. 
Biasa tengok di supermarket berbagai-bagai jenis roti dan tertarik dengan roti yang satu ni. Resepi dah Sue kurangkan kuantiti sukatan dan dapat 8 keping juga ada yang Sue ubah. Kalau nak lebih kecil kurangkan timbag so dapat dalam 12-13 keping.
Sue lebih suka untuk sarapan makan bersama cheese dan jem. Biasa kalau ada lebih sarapan Sue buat bubur roti bersama yogurt dan chia seed. Sedap!!



SWEDISH TEA BREAD
Resepi: Buku berbagai Jenis Roti (Swedish)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
160ml susu segar suam
30g mentega
1 sdm golden sirap (Resepi asal menggunakan gula)
1/3 sdt garam halus

(B)
250g tepung roti
1 sdt instant yis

Cara
1) Bahan (A) - Suamkan susu dalam microwave 30 saat atau lebih bergantung pada mikrowave masing-masing. Kemudian masukan mentega dan kuar hingga cair baru masukan golden sirap.
2) Masukan bahan (B) dak bread maker atau mixer dan tuang bahan A tadi sikit-sikit hingga sebati dan uli hingga elastik.
3) Rehatkan 30 minit dan tumbuk buangkan angin.
4) Timbang setiap satu pada 55-58g dan bulat-bulatkan.
5) Giling supaya leper dan bulat letak atas dulang pembakar dan cucuk dengan garpu.
6) Rehatkan lagi 20-30 minit sehingga naik.
*Panaskan oven pada suhu maximum. Bergantung pada oven masing-masing.*
7) Bakar selama 5-10 minit sehingga naik dan atasnya keperangan. Keluarkan dan biarkan sejuk.
*Simpan dalam bekas tertutup untuk mengekalkan kelembutannya*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM






Mihun Goreng Kampung


Assaalammualaikum... Pagi tadi Sue sarapan mihun goreng kampung je. Mihun yang sempoi dan bahan yang mudah. Biasanya kalau mihun Sue tak suka letak tauge tau tahu kenapa tapi realiti nya gitulah.
Mihun yang menjadi kesukaan anka-anak Sue berbanding dengan mihun goreng yang lain walaupun letak seafood ayam atau daging. mereka lebih suka makan yang ada ikan bilis. Semua bahan Sue guna kuantiti yang sikit memandangkan Sue makan seorang. Kalau nak buat banyak agak-agak ye.


MIHUN GORENG KAMPUNG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/3 peket mihun -rendam dan toskan

(A)
1 batang lobak merah - potong mancis halus
1 mangkuk sedang kobis yang sudah dihiris

(B) Kisar/tumbuk
5-6 biji bawang merah -tumbuk
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah hidup
Belacan secukupnya

(C)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
1 genggam ikan bilis - goreng garing

Cara
1) Tumis bahan kisar hingga garin. Kemudian masukan bahan (A) - lobak merah dahulu.
2) Kacau hingga sebati dalam 2-3 minit dan masukan mihun yang sudah di toskan bersama dengan kobis.
3) Goreng hingga sebati dan masukan bahan (C). Kacau sebati dan rasakan secukupnya sehingga mihun masak. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...