Translate

Ogos 14, 2015

SPAGHETTI BOLOGNESE



Pasta in the house hari ni.. Memang pasta mesti ada sekurang-kurang seminggu sekali. So hari ni sue buat bolognese resepi dan citarasa Sue sendiri. Spaghetti semua kanak-kanak suka termasuk kita orang dewasa tapi semenjak berhijrah ke Sweden tak pernah makan spaghetti kat luar. Semua homemade dan dijamin halal kerana kita tahu apa bahan-bahan yang kita guna..
Resepi yang ringkas dan di jamin sedap.. Insyallah.

SPAGHETTI BOLOGNESE
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
300g spaghetti
1 sdt garam
1/2 sdm olive oil/minyak sayur/masak
 Air secukupnya untuk merebus

(B)
1/2 biji bawang besar- potong dadu halus
 Minyak sedikit untuk menumis

(C)
300g daging cincang*
6 biji tomato- kisar kasar sahaja (guna food processor)
2-3 sdm tomato puree
3 sdm sos tomato(nak lebih pun boleh)
1 sdt balsamic vinegar - abaikan kalau tidak ada
1 sdm gula(+/-)
1-2 sdt mixed herbs
1 sdt cayenne pepper (boleh ganti serbuk paprika kalau tak ada)
(Sue guna fresh herbs semua- oregano, parshley, basil, thyme dan rosemary sedikit)
Garam secukup rasa
Air jika perlu

Cara
1) Didihkan (A) dan garam serta minyak. kemudian masukan spaghetti dan rebus hingga lembut. Jangan terlebih masak nanti lembik. (Ikut arahan merebus dibelakang paket spaghetti)
2) Bila dah masak buangkan air dan toskan. Tuang sedikit lagi minyak dan gaul sebati supaya ianya tidak melekat dan ketepikan.
3) Tumis bahan (B) hingga kuning dan masuk bahan (C) yang bertanda (*) terlebih dahulu hingga bertukar warna dan masuk bahan selebihnya kecuali air.
4) Kecilkan api dan masak hingga mendidih dan pekat. Kalau terlalu pekat boleh tambah sedikit air dan rasakan secukupnya.
5) Sebagusnya kena reneh dalam 20 minit untuk memasakan tomato dan bolehlah tutup api. Sedia untuk dimakan.
*Lebihan kuahnya boleh di frozen*

SELAMAT MENCUBA!


KRAM



OATMEAL BUN



Alhamdulillah.. Oatmeal bun ni merupakan salah satu bun yang swedish suka makan untuk sarapan pagi. Bun kat supermarket bermacam-macam jenis tapi Sue suka beli yang wholemeal, dark bread dan sour bread. Resepi asal tak menggunakan oatmeal tapi Sue tambah. Resepi Sue ambik dari belakang kertas tepung dan kebanyak resepi yang Sue cari untuk swedish bread atau bun ianya tidak banyak penggunaan bahan sampingan untuk membuat roti. 
Satu kelebihan roti ni ianya moist dan lembut walaupun tidak menggunakan telur. Sue derhaka sikit dengan resepinya.. Kebanyak roti di sini menggunakan wholemeal, tepung rye dan graham. Kalau breakfast di hotel kat Sweden memang roti bermacam-macam. Makan dengan cheese dan tomato pun sedap!
Roti ni Sue buat tengahari tadi dan bila suami sue balik kerja dan terus tanya Sue baking ke? Dia boleh cium dari depan pintu masuk hihihi.. apa lagi dia tak sabar nak makan bila masih suam terus ambik butter, cheese dan tomato. Duduk santai kat belakang rumah sementara Sue masak untuk dinner..



OATMEAL BUN
Resepi: Kungsörnen (Jenama Tepung)
Oleh: Sue Norrman 

Bahan-bahan (8-10 biji)
(A)
250ml susu segar
25g marjerin/mentega
3 sdm brown syrup ( boleh ganti dengan gula)
1/2 sdt garam

(B)
350g tepung rye (Sue kurangkan 300g dan tambah tepung roti)
50g tepung roti (Sue tambah)
1/2 cawan oatmeal (Sue tambah)
10 gm instant yis
 1 sdt serbuk penaik (Sue tambah)

(C)
Kuaci dan oatmeal secukupnya untuk taburan atas roti

Cara
1)  Panaskan bahan (A) hingga berbiuh di tepi periuk dan tutup api. Suam kan sekejap
2) Satukan  bahan (B) dalam bread maker atau bread mixer, masukan bahan (A) tadi dan uli 30- 40 minit sehingga lembut.
 Roti ni tak perlu elastik pun tak apa.
3) Rehatkan sehingga naik. Tabur sedikit tepung dan bolehlah di bahagi ikut besar mana yang kita suka dan bulat-bulatkan dan letak atas dulang yang di lapik dengan kertas baking.
*Roti ini tidak perlu guna minyak untuk membulat atau di dulang*
4) Sapu roti dengan air sedikit dan tabur kuaci dan oatmeal. Rehatkan lagi hingga naik dalam 20-25 minit.
5) Sementara itu panaskan oven pada suhu 200 degree.
6) Bila dah naik bolehlah masukan roti tadi dan turunkan suhu ke 180 dan bakar 20-25 minit sehingga roti keperangan dan nampak merekah dipermukaannya.

SELAMAT MENCUBA!

 
KRAM





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...