Translate

Ogos 17, 2015

NASI LEMAK SAMBAL SIMPLE

Pagi ni Sue sarapan nasi lemak je. Memang dah plan nak makan nasi lemak so Nasi Dagang yang leftover semalan Sue masuk dalam freezer dan pagi tadi dikukus semula nasinya. Sambal tumis pula Sue buat malam tadi. Bila dah makan nasi pagi memang tak lunch lah jawabnya..

 Cerita kisah sambal nasi lemak ni, memang sambal makcik yang jual tepi jalan dekat perumahan adik Sue tinngal memang power. Hari-hari dari pukul 6am dah start berjual kadang pukul 7/8  pagi dah habis. makan hari-hari pun tak jemu. Pernah dalam sejarah Sue dan emak duduk rumah adik Sue di Bangi 2 minggu, bulan puasa pulak tu hari-hari beli nasi lemak makcik tu smapi 4-5 bungkus tapi kita masak juga untuk berbuka. Samabalnya memang power. 
Kalau ikut apa yang adik Sue cakap makcik tu masak cili je berjam-jam untuk pastikan nanti bila dah jadi sambal ianya tahan lama dan sedap. Juga sambalnya memang tak guna belacan... terliur pula dengan sambal makcik tu.. Sambal ni simple je tapi kali ni terlampau pedas. Cili yang dijual di kedai thai tu memang cili padi kering... Tak boleh makan banyak nanti mr toilet asyik panggil je..


NASI LEMAK SAMBAL SIMPLE
Oleh: Sue Norrman 

Bahan-bahan
(A)
1 senduk cili giling
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
1 genggam ikan bilis-cuci dan kisar halus
Gula secukup rasa
Sedikitt gula melaka
garam secukup rasa
1 sdm air asam jawa (Sue guna 1/3 sdt paste asam jawa)
1 biji bawanag besar- potong panjang

Bahan kisar
2 biji bawang besar
1 biji bawang bombay 

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga garing dan pecah minyak (minyak mesti lebih).
2) Kemudian masukan bahan kisar dan kecilkan api. Tumis sampai bawang betul-betul masak dan layu.
3) Masukan  bahan (B) dan biarkan mereneh hingga pekat dan cukup rasa. Tutup api.

KRAM





BISKUT COKLAT POTONG RANGGUP

 
Alhamdulillah.. Hari ni Sue buat eksperimen biskut potong menggunakan bahan-bahan asas tanpa telur dan tambahan golden syrup untuk meranggupkan tekstur biskut. Biasalah kalau dah bereksperimen semua mesti diambil kira. Sukatan tepung, gula dan mentega adalah penting. Itulah kelebihan kalau apa yang kita usaha menjadi dan senyum sampai telinga. Bila dah sejuk siap potong semua baru kita dapat testing camne pulak.. Waalaa.. Memang tak menghampakan!!
Kalau nak buat macam coklat chips boleh juga tapi Sue nak cuba cara potong nak tengok menjadi tak. Kesilapan sedikit kerana Sue terap tak berapa nipis tapi masih ranggup. Seeloknya nipiskan(agak-agak)supaya bila dah sejuk menjadi ianya ranggup keseluruhan. Untuk yang nak buat jualan boleh dijadi hasil kerana modal tak mahal dan tidak mengambil masa yang lama untuk membuatnya. Bakar pun tak perlu lama dalam 10-15 minit sahaja dan bila suam baru boleh dipotong. Ala biscotti tapi tak sama hihihi..
Sue guna cooking coklat biasa (compound 37% fat) dan cincang untuk menggantikan coklat chip kerana nak bereksperimen kan. Nanti guna yang mahal rugi juga kalau tak menjadi. Insyallah akan bereksperimen lagi dengan bahan-bahan yang lain jika kesihatan mengizinkan. Cubalah Insyallah sedap buat kudapan dan rasanya lemak dan tak berapa manis..


BISKUT COKLAT POTONG RANGGUP
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
220g mentega
100-120g gula kaster
3 sdm golden syrup
1 sdm gula vanilla- kalau tak ada boleh guna esen vanilla

(B)
280g tepung gandum
20g serbuk almond
11/2 sdt serbuk penaik

(C)
10g kelapa kering
200g coklat masakan/ compound- cincang


Cara
*Panaskan oven pada suhu 200 degrees terlebih dahulu*
1) Satukan bahan (A) sebati guna senduk kayu sahaja. Cukup sebati jangan lebih kacau ye nanti biskut merekah.
2) Kemudian masukan bahan (B), guna tangan dan sebati baru masukan bahan (C).
3) Kacau sebati dan bahagi 2-3 bahagian ikut suka.
4) Sedia dulang pembakar dan lapik dengan kertas kek. Ambik satu bahagian dan gelek-gelek bulat panjang dan tekan supaya menjadi pepeh.(Gambar diatas masih tebal dan nipiskan lagi)
5)Tekan nipis tapi jangan terlalu nipis kerana nanti ianya akan naik sedikit dan menjadi lebar.
6) Bolehlah dibakar dalam 10-15 jangan lebih ye. Bila dah cukup masa terus keluarkan dari oven dan biarkan suam.
7) Bila dan agak suam bolehlah dipotong ikut suka dan biarkan sejuk sepenuhnya dan sedia untuk hidang.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...