Translate

November 24, 2015

CREAMY CHICKEN CREPES


Assalammualaikum... Hari ni pepagi dah entri sat lagi nak sambung kemas rumah. Bangun lepas subuh mata dah tak boleh lelap lagi dan terus buat sarapan untuk somi sebab biasa dia pergi kerja awal.
Ni cerita semalam.. All time favourite. Mungkin janggal bunyinya bila crepe dengan ayam tapi sebenarnya ianya enak sekali. Tak percaya cuba dan pasti nak lagi hihihi.. Kalau kami di sini ni salah satu typical swedish food tapi sue tak pernah mencuba. Keraguan halalnya dan pasti lebih yakin kita buat sendiri kan!
Sue selalu buat pelbagai filling ikut citarasa dan bahan tidak ada sukatan. Tapi ni terpaksa kita gaka-agak ye.
Dengan tekstur crepes yang lembut juga krim dan cheese amat sesuai sekali pada penggemar cheese juga boleh buat untuk jamuan atau tetamu bertandang ke rumah. 


CREAMY CHICKEN CREPES
Resepi: Sue Norrman

Bahan untuk crepes(dapat dalam 12-15 kalau saiz 8 inci)
500ml susu segar sejuk
180g tepung gandum
3 biji telur A
1/2 sdt garam
1/2 sdt gula
5 sdm mentega cair*

Cara
1) Satukan semua bahan kecuali yang bertanada (*).
2) Rehatkan 30 minit dan masukan mentega cair* dan sebatikan.
3) Guna non stik pan(8 atau 9 inci) dan menggunakan api sederhana. Masukan mentega anggaran 1/2 sdt. 
4) Cedok 1 senduk (agak-agak ye) dan biarkan kuning dan angkat letak dalam pinggan.Ketepi dan sejukan.
*Crepes jangan di balikkan. Biarkan bahagian atas masak dengan sendirinya*


BAHAN INTI
(A)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
1 sdm mentega + 1 sdm minyak zaitun/masak
 
(B)
2-3 ketul isi dada - rebus masak dan racik halus
1 tin cendawan butang - hiris nipis
2 biji tomato - potong dadu dan rebus 1/2 masak
Cili benggala (warna ikut suka)- potong dadu  
1 sdm sos tiram
1 sdm kicap cair
1/2 sdt lada sulah
1 sdt serbuk perasa
Gula sedikit 
Garam secukup rasa (rasakan masin nya terlebih dahulu)
Daun parsley fresh - cincang (boleh ganti dengan yang kering)

(C)
250ml susu segar
100ml whipping krim
1 sdm tepung gandum + sedikit air

Cara
1) Tumis bahan A hingga kuning.
2) Masukan bahan B satu persatu sehingga sebati semua dan rasa secukupnya.
3) Masukan bahan C satu persatu dan kuar sehingga inti pekat. Tutup api dan biarkan suam.
4) Ambil 1 keping crepe dan letak inti. golong macam biasa tapi jangan di lipat tepi nya ye.
5) Letak ke dalam casserole yang sudah di sapu mentega dan golong sampai habis.
6) Tuang sos putih dan tabur parutan cheddar dan mozarella. bakar 20-25 minit api atas bawah sehingga keperangan.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees sementara menbuat sos putih*

SOS PUTIH
Bahan-bahan
(A)
2 sdm mentega
1 sdm tepung gandum
200ml susu segar
100ml whipping krim
Garam dan gula sedikit

(B)
Parutan cheddar dan mozarella secukupnya untuk taburan atas sos putih.

Cara
1) Bahan A - Cairkan mentega menggunaka api sederhana dan masukan tepung.
2) Kacau sehingga tepung berbuih dan masukan susu, garam, dan gula. Biarkan mendidih sekejap dan masukan krim.
3) Kacau sehingga naik wap dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM






November 22, 2015

TOMYAM FRIED NOODLES


Hari ni siap entri awal semua.. Masak awal makan pun awal juga. Nanti bila dah gelap mata memang mengantuk.
Menu kita hari ni sempoi je guna instant egg noodles. Teringin nak makan mee tomyam tapi kesian pulak cik somi tak makan pedas. Untuk melangsung hajat kita buat goreng je letak paste tomyam. Rasa yang tak pedas dan cik abang kata sedap! hihihi.. Sampingan tu kita masuk je apa yang ada dan ikan salmon grill simple.

TOMYAM FRIED NOODLES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 paket @250g egg noodles (kering) - celur dan toskan.
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 sdm paste tomyam
1-2 sdm sos tiram
1 sdt sos ikan
Serbuk perasa dan gula secukup rasa
Garam sedikit (rasa masin nya terlebih dahulu)
Minyak untuk menumis

Bahan tambahan
Brokoli - Celur sekejap
Kacang peas
Cili benggala - Potong
Cendawan butang - belah 2
Lobak merah - potong mancis
Daun ketumbar sedikit - hiris halus

Cara
1) Celurkan mee terlebih dahulu sehingga lembut (angan terlalu lembik nanti hancur bila di goreng). Buangkan air dan salur dengan air paip dan toskan kering, ketepikan.
2) Tumis bawang putih hingga kuning dan masukan bahan selebihnya. Tumis dan rasakan secukupnya.
3) Masukan mee tadi dan goreng sekejap. Bila bahan dan melekat masukan bahan tambahan dan goreng lagi dalam 5-6 minit. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

 

SCONES SIMPLE DAN SEDAP


Assalammualaikum.. Pagi ni kita sarapan dengan scones je. Lama rasanya tak buat scones tuk sarapan bila tengok cuaca sejuk begini perut sentiasa lapar. Resepi yang mudah dan sedap makan bila masih panas.
Semalam sajli turun dengan lebat sekali sampai pagi. Bila bangun subuh tengok di luar terang semacam memang tau dah memang salji tebal. Syiok memang tak di nafikan tapi sejuk tu yang tak tahan. Nak keluar pun tak syok juga licin.
Lepas sarapan kami sapu ais ke tepi supaya senang nak berjalan..


SCONES SIMPLE DAN SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Dapat 12-14 biji
(A)
480g tepung gandum
1/2 sdt garam halus
4 sdt serbuk penaik
1 sdt gula kaster
100g mentega sejuk - potong dadu

(B)
400ml susu segar sejuk

Cara
Panaskan oven pada suhu 180 degrees. Guna loyang muffin dan sapu mentega.
1) Guna food processor, kisar bahan A sehingga sebati seperti serbuk roti.
2) Kemudian masukan bahan B dan kisar lagi sehingga menjadi macam doh.
3) Cedok dan masukan kedalam loyang muffin. Bakar 25-30 minit sehingga perang.
*Kalau menggunaka api atas bawah turunkan sedikit suhu dan waktu membakar masih sama. Manakala kalau menggunaka api bawah dahulu suhu 180 degrees dan 5-10 minit terakhir tukar api atas bawah*

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


November 20, 2015

EGG AND MUSHROOM PUFFS


Assalammualaikum.. lama tak update dan rindu nak nak entri tapi memandangkan kita sibuk packing. Cuma tinggal seminggu lagi barang-barang dah kena pindah. Hari ni Sue tak de kelas pagi so boleh lah mengadap pc kejap nanti jam 12 kena pergi sekolah lagi.
Alhamdulillah.. puffs ni Sue buat 3 hari lepas untuk fika@ minum petang dalam kelas. Atas permintaan kawan-kawan dan mereka collect duit kecuali kita sebab kita yang buat hihihi.. Filling sue letak telur rebus dan  sampingan lain dan mereka amat berpuas hati. Ada yang nak order tapi bukan tak sudi cuma kenkangan waktu yang tak mengizinkan. Insyallah bila dah pindah bolehlah start lagi beraksi di dapur.
Semua kawan-kawan termasuk cikgu bagi pujian, bkn nak angkat bakul ye kerana di tempat kami memang susah nak dapat jualan bakeri halal dan pelbagai aneka cuma bakeri yang biasa jual kek dan roti saja... tak lebih dari itu. Bila sue buat cikgu terharu kerana inilah pertama kali mereka makan puffs sebegini. Itu cerita 3 hari lepas dan cerita semalam sue pergi temu janji dengan Swedish Public Employment Service atau dalam swedish Arbetsförmedlingen. Kalau kita dah daftar dengan mereka. 
Memang akan dapat surat atau temu janji untuk perkembangan atau planning. Rasanya ni kali yang ke-4 sue jumpa mereka.
Kali ni dengan sokongan mereka, Insyallah tahun depan sue akan mula buat home bisnes dengan bantuan dari mereka. Sue dah di daftar mereka dalam list sokongan dan akan berjumpa dengan municipal dalam masa yang terdekat. Tak perlu risau kerana semua di buat oleh syarikat yang mereka lantik khas untuk perundingan. Doakan Sue ye semoga semuanya berjalan lancar dan ingin mengangkat nama Malaysia di perantauan. Sue fokus dengan Malaysian delight seperti yang mereka sarankan dan semuanya pengiklanan di bantu oleh syarikat yang diberi kepercayaan. Pasal syarikat ini di bayar oleh Swedish Public Employment Service. Terharu dengan layanan dari mereka yang terfikir samapai ke tahap sedemikian sekarang.
Emo pulak kita yoo.. Oklah nanti sue kongsi lagi ceritanya ye.. Untuk bahan-bahan sue tak proper sukatan cuma main campak je tapi ni Sue bagi sukatan untuk memudahkan ye.


EGG AND MUSHROOM PUFFS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 paket frozen puffs pastry (segiempat)
5 biji telur rebus -potong empat

(A) Sos putih
2 sdm marjerin/mentega
2 sdm tepung gandum
2-3 cawan stok ayam atau susu segar

(B) 
1 biji bawang besar - cincang 
200g daging cincang
1 tin besar cendawan butang - hiris
3 biji kentang - potong dadu kecil dan rebus 3/4 masak. Toskan
Minyak untuk menumis

(C)
2 sdm soso tiram
1 sdm lea & perrin sauce
1/2 sdt lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
1-2 sdt serbuk perasa
Sedikit oregano kering

(D)
Marjerin/ mentega cair secukupnya
Kuning telur untuk sapuan atar puffs

Cara
1) Bahan A- Cairkan mentega menggunakan api kecil dan masukan tepung gandum. Kuar sampai tepung cair dan masukan stok ayam atau susu. Kacau sehingga sebati dan tutup api, ketepikan.
2) Bahan B- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kuning. Kemudian masukan daging cincang dan tumis sehingga bertukar warna. Masukan bahan selebihan dan kacau sebati.
3) Masukan bahan C dan raskan secukupnya dan biarkan masak dalam 2-3 minit dan tuangkan bahan A(sos putih).
4) Kacau sebati bahan-bahan dan tutup api. Biarkan sejuk.
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degrees*
5) Ambil pufffs pastry dan bolehlah dipotong ikut citaras sendiri dan masukan inti dan telur rebus. Tekan tepi pastry dengan garpu dan letak atas loyang yang telas di sapu minyak atau merjerin.
6) Buat sampai habis dan sapu sedikit mentega cair pada puffs dan sapu kuning telur lagi. 
7)Bakar menggunakan api bawah 30 minit sampai kuning dan 10 minit terakhir menggunakan api atas bawah. Bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



November 13, 2015

SERI MUKA PANDAN KASTAD YANG LEMBUT


Alhamdulillah...  eksperiment untuk lapis atas berjaya dan kejadian yang sangat lembut dan sedap. Sue peminat tegar seri muka dan karipap.. Spechless..
Banyak kali juga Sue mencuba berbagai jenis resepi seri muka tapi belum memenuhui citarasa tekak. Kalau nak cerita pasal sedap susah nak dapat kuih tradisi yang sedap macam dulu. 
Zaman kanak-kanak dulu Sue selalu makan serimuka yang sangat sedap dari kawan ayah Sue. Pangusaha cina yang membuat kuih halal untuk di hantar ke  hotel di Kuching.
Bila di tanya dengan mak, dia cakap rugi tak belajar dulu sedangkan mereka kawan baik.
Bila pakcik tu dah meninggal, semua tinggal kenangan.
Tak pe lah... Insyallah Sue akan setia dengan seri muka yang sue hasilkan dan memberi kepuasan pada diri Sue sendiri. Untuk mendapat tekstur yang berkilat santan harus dimasak terlebih dahulu tapi jangan sampai pecah minyak.
Sini Sue titipkan untuk di kongsi bersama..


SERI MUKA PANDAN KASTAD
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Lapis bawah (pulut) loyang 6 atau 7 inci
11/2 cawan beras pulut - cuci dan  rendam 2-3 jam bergantung pada jenis beras pulut
(Sue guna beras pulut susu siam dan rendam cuma 1 jam)
11/2 cawan santan pekat ( guna cawan yang sama untuk menyukat beras)
1 sdt gula
1/2-1 sdt garam (rasa garamnya terlebih dahulu)

Cara
*Panaskan kukusan terlebih dahulu*
1) Toskan beras pulut yang di rendam tadi.
2) Satukan santan dan bahan selebihnya dan sebatikan.
3) Sapu loyang dengan sedikit minyak dan lapik dengan plastik. Sapu lagi sedikit minyak dipermukaan plastik dan ketepikan.
4) Dalam loyang lain tuang beras pulut. Kacau lagi dan kukus 20-30 minit sehingga masak.
5) Bila dan masak cedok beras pulut dan masukan kedalam loyang yang sudah dilapik plastik dan tekan rasa supaya padat.
6) Carik sedikit permukaan pulut dengan garpu untuk melekatkan bahan atas setelah dipotong. Tuang bahan lapis atas dan kukus lagi 30 minit sehingga masak.
7) Biarkan sejuk sepenuhnya dan bolehlah di potong. Guna pisau plastik untuk mememotong supaya ianya halus dan kemas.

* Tudung pengukus bungkus dengan kain supaya air tidak menitik atau tutup dengan aluminium foil.
*Kalau menggunakan foil, bila dan cukup masak buka tudung dan terus buka foil. Jika dibiarkan air akan menitik dan permukaan kuih akan berombak.
* Cara saya lebih suka menggunakan surat kabar untuk menutup permukaan pengukus dan air lambat menitik. Letak tebal sikit supaya lambat serap wap*



LAPIS ATAS(PANDAN KASTAD)
Bahan-bahan
250ml santan pekat - masak sehingga mendidih sekejap dan tutup api. Biarkan suam.

(A)
60g tepung gandum
20g tepung kastad
1 sdm tepung ubi
2 biji telur A*
1 sdm susu manis
4 sdm serbuk santan
150g gula halus/pasir
100ml air pandan (5-7 helai daun pandan kisar dengan 100ml santan cair)
Sedikit pewarna merah untuk mendapat warna yang cantik
(Kalau tidak menggunakan daun pandan boleh ganti dengan pandan paste 1-2 sdt dan pewarna hijau.)
100ml air masak


Cara
1) Satukan bahan A dan santan yang telah di masak kecuali yang bertanda (*). kacau sehingga gula hancur baru masukan telur* dan kacau sebati lagi.
2) Tapis kedalam periuk dan masak menggunakan api kecil sehingga naik wap sahaja. Jangan sampai pekat ye. Tuang kedalam loyang pulut dan kukus.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 12, 2015

THAI BASIL CHICKEN


Hari ni kita masak simple je.. Makan dengan nasi panas bertambah juga di buatnya. Selasa lepas Sue beli sayur di kedai thai tapi banyak yang dah habis. 
Sweet basil dari Thailand pun tinggal 2 peket je. So Sue ambil kedua-duanya sekali. Alhamdulillah.. Sepeket Sue frozen kan senang bila nak masak untuk lain kali. Thai basil chicken ni memang mudah dan bahan-bahan pun tak banyak. Kalu nak pedas tambah lebih cili padi ye.


THAI BASIL CHICKEN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 ketul dada ayam - ambil isinya sahaja dan potong dadu
11/2 sdm sos tiram
1 sdm kicap lemak manis
1 sdt sos ikan
1/2 sdm sos cili thai
Sedikit kicap pekat 

(B) Tumbuk kasar
6 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah thai (boleh guna cili hidup campur cili padi biasa)
Minyak sedikit untuk menumis

(C)
Sweet basil leaves secukupnya

Cara
1) Tumis bahan B sehingga kuning dan masukan bahan A, ayam dahulu.
2) Tumis sehingga ayam bertukar warna dan masukan bahan selebuhnya.
3) Rasa secukupnya dan biarkan bahan serap dan ayam masak. Masukan bahan C dan kacau sebati, tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM




November 11, 2015

OVERNIGHT OATS


Semalam Sue bawa bekal oat ke sekolah.. Bila sampai sekolah Sue terus masukan ke dalam petisejuk bila coffee break Sue makan dan kongsi dengan kawan tapi Sue letak dlam cawan untuk dia. Tak terfikir pulak yang mereka berminat. Bila dan mencuba semua kata sedap, macam jakun je semua tak pernah tengok.
Sebenarnya ianya amat mudah disediakan dan bergantung pada citarasa sendiri. Sue masuk apa je buah dan kekacang Alhamdulillah rasanya enak sungguh.

OVERNIGHT OATS
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
350g strawberry yogurt
4 sdm quaker oat
1 sdm biji selasih
Buahan ikut suka
Kekacang 

Cara
1) Satukan semua bahan-bahan dan masukan kedalam bekas dan tutupkan.
2) Masukan kedalam peti sejuk dan biarkan bermalam. Kalau nak sedap lagi bila nak makan tambah lagi buah dan sedikit jem.

SELAMAT MENCUBA!

STICKY AND CREAMY BROWNIES


Assalammualaikum.. Alhamdulillah berkesempatan entri hari ni. Lately makin sibuk packing dan lagi 2 minggu kita akan pindah. Brownies ni Sue buat 2 hari lepas dan semalam bawa pergi ke sekolah habis semuanya. Resepi asal memang manis tapi Sue dah kurangkan gula. Itu pun masih terasa manis tapi sedap juga hihihi..
Resepi Sue tulis dalam buku resepi tapi tak tulis pulak siapa empunya. Buku resepi pun buku lama yang Sue bawa dari Malaysia. Resepi bila dah masak tak besar ye nanti kalau nak buat besar double kan kuantiti.


STICKY AND CREAMY BROWNIES
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
140g unsalted butter - suhu bilik
170g gula kaster (asal 210g)
1 sdt gula vanilla/ esen vanilla

(B)
3 biji telur A

(C)
100g dark coklat compound - Cair kaedah double boiler

(D) Ayak halus
50g tepung gandum/kek
21/2 sdm serbuk koko
1 sdt serbuk penaik

Cara
*Panaskan oven pada suhu 150 degrees* 
1) Pukul bahan A sebati (jangan terlalu kembang). Kemudian masukan bahan B satu persatu hingga sebati.
2) Guna senduk kayu, masukan bahan C dan kacau sebati dan diikuti bahan D sedikit-sedikit sehingga rata.
3) Tuang dalam loyang yang sudah di sapu mentega dan di lapik. Bakar 40-50 minit sehingga masak.
*Suhu jangan terlalu tinggi dan bergantung pada oven masing-masing*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 05, 2015

STEW EKOR LEMBU PEDAS


Assalammualaikum... Semalam kita masak stew untuk makan malam. Teringin nak makan yang pedas dan masam tapi.. terlebih letak cili jadi kepedasan dibuatnya. Mulanya nak makan dengan nasi tapi rasa tak cun pula rasanya tetapi roti pula dah habis. So kita makan dengan dry bread (swedish) celup dalam stew hmmmm sedap!




SPICY OXTAIL STEW
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1kg ekor lembu - cuci dan toskan
1 sdt brown sugar
3 sdm minyak zaitun

(B)
3 ulas bawang putih - cincang
1 batang saleri - potong halus
1 biji bawang besar sedang - cincang
2 biji tomoto ranum - potong 6
1 sdm tomato puree 
1-2 Sdt cili paste (ikut citarasa)

(C)
1 liter air 
2 biji kecil kentang - rebus dan lenyek halus/kisar
1/2 serbuk lada hitam
1-2 ketul kiub lembu
1/4 sdt daun thyme kering 
1/3 sdt rosemary kering
Gula sedikit
Garam secukup rasa (rasakan terlebih dahulu takut masin)

Cara
1) Bahan A - Panaskan minyak zaitun menggunakan api kecil ke dalam pan dan masuk ekor lembu.
2) Goreng sehingga keperananag sebelah menyebelah dan tabur gula perang. Gorengkan lagi sehingga gula hancur dan masukan bahan B.
3) Kacau sehingga bahan layu dan masukan bahan C. Kacau sebati dan birkan mereneh sehingga daging empuk.
* Kalau menggunakan slow cooker atau pressure cooker guna cara yang sama*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM





November 03, 2015

CRISPY POTATO WEDGES WITH CHEESY DIPPING SAUCE


Hari ni kita tak masak.. cukuplah makan potato wedges ni. Kalau ada budak-budak lagi seronak makan bersama. Tepung crispy ni walaupun dah sejuk ia masih ranggup. Biasa Sue guna untuk buat tempura, fish N chips dan lain-lain. Kalau nak mencuba silakan..

CRISPY POTATO WEDGES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
400-500g kentang - kikis kulitnya dan potong wegdes.
(Jangan potong nipis takut hancur bila di rebus nanti)
Air secukupnya untuk merebus

(A) Bancuhan 
50g tepung gandum
1 sdm tepung beras
2 sdt tepung ubi
1/2 sdt serbuk penaik
1/2 - 1 sdt garam
1 sdt gula
1/2 serbuk cili
secubit kunyit
1/2 sdt mixed herbs 
100 (+/-) air sejuk petiais
Minyak untuk menggoreng secukupnya

(B) Tepung salut
50g  tepung naik sendiri
2 sdt tepung beras
1/2 sdt serbuk perasa
(Gaul sebati)

Cara
1) Didihkan air dan masukan kentang yang telah di potong. Rebus 3/4 masak dan tutup api.
2) Buangkan air dan rendam dalam air sejuk. Toskan kering.
3) Bancuh bahan B dan rehatkan 5 minit. Panaskan minyak menggunakan api sederhana.
4) Celup kentang kedalam bancuhan tepung dan gelek lagi dalam B(tepung salut) dan goreng sehingga kuning.
5) Angkat dan letak atas tisu dapur dan goreng lagi selebihnya.


CHEESY DIPPING SAUCE
Bahan-bahan
1 sdm menteda
11/2 sdt tepung gandum
150ml susu segar
50ml krim kental@ whipping krim
3-4 keping slice cheddar (warna oren)
Garam dan gula sedikit.

Cara
1) Cairkan mentega dalam periuk menggunakan api sederhana dan masukan tepung gandum.
2) Goreng sehingga tepung garing dan masukan susu segar. 
3) Kuar sebati dan masukan krim, garam dan gula secukup rasa.
4) Bila dan mendidih tutup api dan masukan cheddar dan kuar lagi sehingga cheese cair.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

November 02, 2015

PIZZA TUNA DAN UDANG YANG SEDAP


Alhamdulillah... pizza yang sangat lembut dan menetepi citarasa yang Sue inginkan. Walaupun tidak sebiji macam pizza yang biasa Sue beli di kedai arab tapi syukur roti pizza cukup memuaskan hati.
Banyak resepi pizza yang Sue selalu cuba tapi bila dan masak doh nya tebal. Tapi kali ni Sue cuba dengan cara dan resepi Sue sendiri. Sedap!! hahhaha angkat bakul sendiri lorrr.... Dan rotinya Sue campur oregano, bawang beasr yang ditumis dengan minyak zaitun dan sekali minyak zaitun yang panas kita masuk sekali.
Sekarang baru Sue faham patutlah pizza pak arabnya tak kembang macam pizza kita biasa buat. Ada teknik yang harus kita fahami. Cuma waktu mengembang doh yang penting dan bila dan cukup kita sekadar giling rehat 5 minit dan terus bakar.
Benilah kejadianya bila dah masak dan satu yang membuatkan hati banyak bunga bila roti nya dapay dilipat dan tidak patah. 
Itu sebiji macam pizza arab hihihi... Insyallah.. Sue kongsikan di sini supaya dapat di manfaatkan bersama..



PIZZA TUNA DAN UDANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan Doh
Dapat dalam 4 keping kalau saiz 8 inci
250g tepung roti
1/2 sdm gula
1 sdt garam
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt baking powder
140ml air sejuk ais
1/2 sdm marjerin 

(A)
1/4 biji bawang besar - hiris halus/ cincang- ikut suka
1 sdt oregano
2 sdm minyak zaitun

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan kuning. Tutup api.
2) Masukan bahan doh kedalam mixer atau bread maker dan tuang bahan tumis tadi dan uli hingga elastik.
3) Biarkan doh naik 2 kali ganda dan tumbuk buang angin.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
4) Bahagi kepada 3-4 dan bulat-bulatkan. Tabur tepung di atas doh dan bolehlah di giling, cucuk dengan garpu dan dan rehatkan 5 minit.
5) Sapu sos pizza, tabur bahan-bahan  beserta mozzarella cheese. bakar 20-25 minit. 5 minit terakhir api atas bawah sehingga cheese cair dan doh keperangan.




TOPPING
Bahan-bahan
1 tin tuna (yang jenis air jgn minyak ye)
50-100g udang halus- rebus dahulu, tos kering
1 tin kecil nanas - ptong segi 3
Cili benggala - secukupnya
Mozzarella cheese secukupnya
Oregano kering sedikit


SOS PIZZA
Bahan-bahan
2 sdm tomato puree
2 sdm sos tomato
1-2 sdt gula
Sedikit garam 
1 sdm minyak zaitun

Cara
Tumis kesemua bahan sos sehingga pecah minyak menggunaka api kecil. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Bun Pandan Inti Kelapa Dan Kacang


Semalam Sue buat bun inti kelapa.. teringin sangat nak makan bun kelapa tapi doh nya Sue campur pandan paste untuk mendapat aromanya. Kalau di Kuching famous dengan bun mentega dan kelapa tapi untuk mendapat rasa yang sama itu mustahil. 
Majoriti di monopoli oleh kaum cina yang menjalankan bisnes keluarga yang diwarisi dari emak dan nenek mereka. Cukuplah kita buat bun ala-ala untuk melepaskan hajat. Doh roti Sue menggunakan basic bun manis yang Sue dapat dari buku resepi pelbagai jenis roti (chinese).



BUN PANDAN
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g tepung roti
1 biji telur gred A
60g shortening
50g gula halus
2 sdt bread softener
1 sdt bread improver
1 sdt garam
11/2 sdt instant yis
2 sdm susu pekat manis
200ml air + 1 sdt pandan paste 

Telur + susu cair untuk menggoles atas bun

Cara
1) Masukan bahan kering ke dalam mixer atau bread maker dan diikuti bahan basah.
2) Uli sehingga doh elastik dan rehatkan sehingga naik 2 kali ganda. 
3) Kelurakan doh dan buang angin. Timbang doh seberat 35g dan bulat-bulatkan dan rehat lagi 10 minit.
4) Giling doh dan masukan inti kelapa dan bulatkan lagi. Letak dam loyang yang sudah di sapu minyak atau mentega/shortening.
5) Buat sampai habis dan rehatkan lagi doh sehingga naik 2 kali ganda
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degrees bergantung pada oven masing-masing*.
6) Sapu telur dan tabur sedit kelapa kering dan bakar 25 minit. 5 minit terakhir gunakan api atas bawah sehingga keperangan dan keluarkan.



INTI KELAPA DAN KACANG TANAH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
200-300g kelapa parut muda
50g gula pasir 
1/2 - 1 sdm gula merah
1 helai daun pandan - simpul
1/2 sdm minyak sapi

Cara
1) Sangaikan kelapa dan daun pandan sekejap dalam kuali jangan sampai kuning.
2) Kemudian masukan kedua jenis gula dan goreng samapi gula hancur dan kelapa layu menggunakan api kecil.
3) Tutup api dan masukan minyak sapi dan gaul seabati. Sejukan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Codfish With Green Pesto And Cheery Tomato


Assalammualaikum.. hari ni kita free sikit selepas berkemas dan packing apa yang perlu masuk dalam kotak semua. Seperti biasa simple dinner yang sue masak 2 hari lepas. Sendirian di rumah so masak apa mudah je.
Cukuplah dengan kombinasi ikan, kentang dan sayur untuk set menu yang mengenyangkan.


CODFISH WITH GREEN PESTO AND CHERRY TOMATO
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
300g frozen ikan kod*
1 sdt garam
1/2 sdt gula
1/2 biji lemon - belah 2-3
Air secukupnya

(B)
Mentega/ marjerin

(C)
2 sdm green pesto (sue guna yang dah sedia jual)
5 biji cherry tomato - kisar kasar
1 sdm minyak zaiton
Garam sedikit
1/2 sdt gula

(D)
3-4 biji kentang - rebus empuk dan lenyek kasar

Cara
1) Didihkan bahan A kecuali ikan*. Kemudian masukan ikan yang masih beku dan rebus dalam 10 minit.
2) Angkat dan toskan ikan. Panaskan bahan B dalam pan menggunaka api kecil dan gorengkan ikan rebusan tadi. 
3) Goreng sebelah menyebelah hingga kuning dan angkat. Ketepikan.
4) Masukan bahan C dan tumis sekejap dalam 5 minit dan tutup api.
5) Letakkan Bahan D dalam pinggan, letak ikan diatasnya dan tuang pesto diatas ikan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...