Assalammualaikum.. hari ni kita free sikit selepas berkemas dan packing apa yang perlu masuk dalam kotak semua. Seperti biasa simple dinner yang sue masak 2 hari lepas. Sendirian di rumah so masak apa mudah je.
Cukuplah dengan kombinasi ikan, kentang dan sayur untuk set menu yang mengenyangkan.
CODFISH WITH GREEN PESTO AND CHERRY TOMATO
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
300g frozen ikan kod*
1 sdt garam
1/2 sdt gula
1/2 biji lemon - belah 2-3
Air secukupnya
(B)
Mentega/ marjerin
(C)
2 sdm green pesto (sue guna yang dah sedia jual)
5 biji cherry tomato - kisar kasar
1 sdm minyak zaiton
Garam sedikit
1/2 sdt gula
(D)
3-4 biji kentang - rebus empuk dan lenyek kasar
Cara
1) Didihkan bahan A kecuali ikan*. Kemudian masukan ikan yang masih beku dan rebus dalam 10 minit.
2) Angkat dan toskan ikan. Panaskan bahan B dalam pan menggunaka api kecil dan gorengkan ikan rebusan tadi.
3) Goreng sebelah menyebelah hingga kuning dan angkat. Ketepikan.
4) Masukan bahan C dan tumis sekejap dalam 5 minit dan tutup api.
5) Letakkan Bahan D dalam pinggan, letak ikan diatasnya dan tuang pesto diatas ikan.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM
Tiada ulasan:
Catat Ulasan