Ogos 14, 2016

BIBIMBAP - Korean mixed rice with veggies and meat


Semalam ke Japan hari ni ke Korea pula... Bibimbap dalam bahasa korea dan orang putih pula panggil mixed rice with veggies and meat. Teringin nak makan bibimbap semenjak balik dari malaysia jun lepas. Alhamdulillah craving satisfied walaupun hanya menggunakan asas sayur yang wajib. Manakala daging pula sue goreng sekejap sebab tekak tak lalu makan yang raw walaupun dah di merinate.

Resepi sue ambil dari youtube dari resepi famous chef Maangchi. Semua masakan chef ni memang terliur melihatnya. Kalau nak tengok cara beliau membuat bibimbap DISINI
Untuk resepi full DISINI

Menu makan malam sue ini saja dan ianya memang mengenyangkan walaupun tanpa nasi tapi sue makan bersama semangkuk kecil nasi. Kalau nak ikut full resepi banyak tu tapi sue kurangkan kuantiti dan cuma menggunakan sayur yang ada sahaja. Yang lain insyallah boleh cuba next time. Sini sue kongsi cara mudah menyediakannya untuk makan berdua.



BIBIMBAP - KOREAN MIXED RICE
By: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 mangkuk kecil tauge - cuci bersih
1 ikat sayur bayam - buang akar dan cuci bersih dan toskan kemudian di perah menjadi macam bola - ketepikan.
1 batang lobak merah saiz sedang - potong kecil besar batang mancis
1 mangkuk kecil cili benggala (merah/ kuning) - potong panjang macam lobak merah
1/2 biji timun - buang sedikit empulur dan hiris jangan terlalu nipis
200g daging batang pinang - hiris nipis dan potong sebesar jari kecil
4 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sdm madu
Kicap cair secukupnya
Garam secukupnya 
Bijan putih - sangai kuning
2 - 3 telur - goreng mata lembu 
Minyak bijan secukupnya
Nasi putih secukupnya
Minyak secukupnya


Cara
*Tauge -  rebus tauge dengan air secukupnya selama 20 minit dan tudungkan. Ketika merebus jangan di buka tudung dan biarkan ianya masak sampai tempoh yang dikehendaki. Setelah masak, cedok menggunakan penapis dan letak kedalam mangkuk dan biarkan sejuk. Kemudian ambil sedikit bawang putih tumbuk, sedikit minyak bijan dan sedikit garam. Gaul sebati dan ketepikan.

*Bayam - bayam yang dah di bentuk jadi bola di potong 2 inci. Masukkan 3/4 sdt kicap cair, 3/4 sdt minyak bijan, sedikit bawang putih dan bijan goreng. Gaul sebati dan ketepikan.

*Lobak merah - panaskan sedikit minyak dan tumis sehingga layu sekejap dalam 1 minit dan tutup api dan letak dalam mangkuk.

*Cili benggala - panaskan sedikit minyak dan tumis sehingga layu sekejap dalam 1 minit dan tutup api dan letak dalam mangkuk.

*Timun -  panaskan sedikit minyak dan tumis sehingga layu sekejap dan masukkan sedikit bawang putih dan gaul sebati. Tutup api dan letak dalam mangkuk.

*Daging - gaul sebati bersama 1 sdm madu, 3/4 sdm kicap cair, 1 sdt bawang putih tumbuk, 11/2 sdt minyak bijan. Perap selama 1/2 jam dan tumis sedikit dengan sedikit minyak sehingga bertukar warna dan tabur sedikit bijan goreng. Gaul sebati dan tutup api.
(resepi asal ianya tidak di tumis tapi sue tak suka so kita tumis sekejap)

>>Sediakan pinggan cebung kemudian letak nasi dan  ratakan. Susun sayuran dan daging di keliling pinggan dan letak telur goreng di tengahnya. Tabur sedikit bijan dan sedia untuk di makan.


SELAMAT MENCUBA!

CIABATTA / ITALIAN BREAD SANDWICH


Hai!
Mengharapkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.. Peribahasa yang tidak dapat di sangkal lagi. Begitu juga dengan cuaca disini semakin hari semakin sejuk dan hujan di tengah hari. Persiapan untuk menanti kedatangan musim luruh begitu suram dan terfikir lagi ianya berterusan beberapa bulan sehingga kehadiran musim bunga tahun depan. Sesungguhnya kejadian alam dari penciptanya sungguh indah sekali. Walaupun sejuk tapi musim luruh merupakan musim yang sue sangat nantikan berbanding musim- musim yang lain. Kalau autumn sue suka meneroka hutan melihat deduan luruh dengan warna yang sangat cantik dan menarik. Insyallah kalau tiba musimnya sue akan mengambil gambar untuk tatapan sue kitchen reader.

Pagi ni sue sarapan ala italian lah sangat hihihi.. Sebenarnya roti tu aja italian bread tapi yang lain sue buat ikut rasa anak tekak je. Kalau dah namanya sandwich apa pun semuanya sedap yang penting idea dan bahannya kena cun kan? Sandwich sue hari ni special sikit sebab sue buat caramelized onions, caramelized cherry tomatoes, black pepper shredded beef dan dill sos. Smoked salmon sue sue letak juga ternyata sedap sekali. Dah setengah hari masa berlalu belum lagi tersa lapar sebab sandwich ni kategori heavy and all in one lah kiranya. Ciabatta sue beli yang frozen dan bila nak makan sue bakar semula dalam oven selama 5-10 minit je. Sebenarnya suka - suka je kongsi idea semoga ianya bermanfaat untuk semua. Jom..


CIABATTA SANDWICH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 - 2 biji ciabatta bread - belah 2 dan sapu mentega
Daun salad secukupnya
Sos dill - kalau tak ada boleh ganti dengan mayonis
Smoked salmon - jika tiada abaikan


Untuk caramelized
1 biji bawang besar saiz sederhana - hiris nipis
5 biji cherry tomato - belah 2
Sedikit brown sugar
Butter secukupnya 


Black pepper shredded beef
100 - 200g daging batang pinang - rebus sehingga lembut dan carik.
1 sdm sos tiram
1 sdt kicap cair
Sedikit brown sugar
1 - 2 sdt lada hitam - tumbuk jangan terlalu halus 


Sos dill
1 - 2 sdm creme fraiche / sour cream/ plain yogurt
1 sdt mayonis
1 sdt gula
1/2 sdt parutan kulit lemon 
Sedikit daun dill (kering pun boleh guna)
*Kacau sebati dan sejukkan seketika sebelum di gunakan*


Cara
1) Untuk caramelized >> i) Cairkan butter dalam pan dengan api kecil kemudian masukkan bawang besar. Kacau sehingga layu dan masukkan sedikit brown sugar dan tumis lagi sehingga keperangan. Angkat dan letak dalam pinggan - ketepikan.
Dengan menngunakan pan yang sama, tambah sedikit lagi butter dan  masukkan cherry tomato. Goreng sehingga keperangan dan layu. Angkat dan letak dalam pinggan bawang tadi. 
ii) Cuci pan tadi dan panaskan lagi atas api sederhana. Masukkan sedikit mentega dan masukkan daging yang telah dicarik. Tumis sekejap dan masukkan bahan selebihnya sehingga sebati dan cukup rasa . Tutup api.
2) Ambil sekeping ciabatta yang telah di sapu mentega, susun daun salad, tabur daging di atasnya diikuti bawang dan tomato. Di atas sekali letakkan sos dill atau terpulang pada kreativiti sendiri.
3) Sedia untuk di nikmati dengan segelas smoothie atau yogurt.

SELAMAT MENCUBA!






Cekodok pisang cheese gebu


SELAMAT SIANG SEMUA...
Cekodok pisang ni sue buat untuk sarapan pagi semalam. Pisang yang sue simpan dalam peti sejuk 3 hari lepas dan sayang kalau ianya terlebih masak. Cekodok yang simple dan gebu memang sedap untuk sarapan pagi dan santai petang. 

Bancuhan pisang sue campur sedikit cheddar parut walla sedap sangat. Suami sue memang suka makan cekodok pisang tapi kena ada dipping sauce dan stok raspberry dessert sos memang sentiasa ada stok dalam peti sejuk. Makan cekodoknya lebih lagi yang masih cuam memang enjoy kan? so.. kita tengok resepi ye.


CEKODOK PISANG CHEESE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 biji pisang embun anggaran 100g - lenyek halus
2 - 3 sdm gula
1/2 sdt bikarbonat soda 
Secubit garam

(B)
180g tepung gandum (+-)
1 sdm cheddar parut
1/2 sdm minyak panas

*Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara
1) Satukan bahan A sehingga sebati dan ketepikan 5 minit.
2) Masukkan bahan B - tepung dahulu sehingga rata diikuti cheedar dan akhir sekali minyak.
3) Ceduk guna tangan supaya ianya bulat dan goreng dengan menggunakan minyak secukupnya. Boleh juga menggunakan sudu terpulang pada keselesaan. Pastikan minyak cukup panas dengan api sederhana.
4) Bila dan keperangan balik lagi sebelah sehingga masak dan letak dalam pinggan dan lapik dengan tisu dapur supaya minyak meresap.
 *Jangan terlalu panas nanti kuning di luar tapi dalamnya masih belum masak)

SELAMAT MENCUBA!




"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...