Julai 05, 2017

Strawberry Raspberry SmoothieAssalammualaikum!!

Apa khabar semua sahabat SN? Semoga sihat hendaknya. Lama tak update blog rindu pula nak bercerita. Lately SN busy mengemas rumah dah turun naik ikut SN buang kayu apa semua ke tempat pembuangan yang seharusnya. Sebabnya kami di sini tak boleh buang sembarangan walaupun tin sardin kecil pun kena buang ke tempat yang di sediakan. Tong sampah hijau pun kena disiplin ketika mengagih sampah tau. Satu tong memang untuk sisa makanan yang mesti di letak dalam paper bag dan yang satu tong sampah yang boleh di bakar. Tapi seronok juga sebab dari situ kita mendisplinkan diri.

Alhamdulillah cuaca cantik dan panas hari ni. Kami berdua santai di bawah pokok epal yang sedang berbuah sambil minum smoothie. Lama tak buat smoothie buah tu yang EN minta buatkan. Insyallah nanti petang SN kembali ke dapur tapi tengah duk fikir nak masak apa pula. Resepi smoothie yang amat mudah memang sure menjadi. Jom!!STRAWBERRY RASPBERRY SMOOTHIE

Bahan bahan
1 cawan strawberry - belah 2
1/3 cawan raspberry - SN guna frozen
2 cawan fresh milk/ susu segar sejuk
2 sdm madu/ raw sugar


Cara
● Kisar kesemua bahan bahan sehingga halus dan tuangkan ke dalam gelas. 
● Sedia untuk di nikmati ketika masih sejuk.


SELAMAT MENCUBA!

Kebab, Prawn & Mussel PizzaSelamat petang!!

Cerita semalam.. SN cuti masak bila sibuk memanjang. Bila dah jam 8pm baru terasa lapar. Nak masak pun malas so kami makan pizza aje. Nak tau tak? Size normal pizza ni boleh makan 3 orang. Besar teramat dan tak habis makan. Pizza kedai arab semua besar belaka dan banyak pilihan beserta salad kobis yang sangat sedap!

Biasa SN beli di bandar tapi semalam kita cuba tempat baru tak berapa jauh dari kediaman SN. Owner arab syria dan 2 orang pekerja pun dari syria. Asal mereka pelarian dan kini sudah nendapat penduduk tetap dan yang dah mendapat kerakyatan.

Makanya kami pilih pizza yang menepati selera anak tekak. SN order mussel dan prawn pizza manakala EN pula order kebab pizza. Alhamdulillah toping yang sangat sedap dan dohnya rangup gitu.. no recipe ye tapi kita share foto aja.

ASSALAM...


KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...