Translate

Julai 15, 2016

STEK SALMON DENGAN SOS DILL DAN KAVIAR


SELAMAT PETANG SEMUA...
Hari ni terasa penat dan berkerja di bawah terik matahari rasa nak pitam. Pagi2 dah sue potong rumput sekeliling rumah yang dan nampak menunjak panjang. Nak tunggu suami sue balik dari columbia belum tahu bila kerja dan tugasan nya selesai. Makin di tunggu makin rumput memanjang. Nak tak nak terpaksa lah kudrat ini juga dan hampir 2 jam baru siap.. nangis mak :(.

Semalam sue masak ni je untuk lunch dan dinner. Resepi yang sue nak entri ni resepi yang mudah dan sedap kalau suka western style. Steak guna pan je dan olive oil untuk menggoreng. Rangup di luar dan juicy isinya... Jom




Resepi Sos dill dan kaviar DISINI

STEK SALMON JUICY
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2-3 ketul fillet salmon - cuci dan tos kering
Kosher salt sedikit - kalau tak ade guna garam halus pun boleh
Lada hitam - tumbuk kasar
1/2 sdm lemon jus
Sedikit serbuk paprika
Minyak Zaitun sedikit untuk menggoreng ikan.

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali minyak dan rehatkan 5 minit.
2) Panaskan non stik pan dan masukkan sedikit minyak zaitun menggunakan api sederhana.
3) Bila dan cukup panas, masukkan ikan dan goreng seketika sehingga keperangan dan balik lagi sebelah. Jangan terlalu lama nanti tak juicy dan isinya menjadi keras. Angakat dan sedia untuk di makan bersama sos, kentang dan sayur.

Sampingan
Kentang rebus
Kacang peas - rendam seketika dalam air panas
Brokoli/ cauliflower
Lobak merah - rebus seketika

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...