Jun 25, 2017

Strawberry Krim Manis - "Happy Midsummer Sweden"Assalammualaikum!!


Alhamdulillah... hari ni SN berbuka dengan buah strawberry dan whipping cream. Salah satu dessert wajib ada semasa midsummer. Hari jumaat 23hb jun merupakan 'MIDSOMMARAFTON' di Sweden dan hari sabtu merupakan public holiday sempena midsummer.

Midsommarofton bermaksud midsummer eve dan ianya merupakan salah satu perayaan yang di sambut secara besaran di Sweden dan banyak aktiviti yang mereka lakukan. Ianya tiada kaitan dengan agama dan tiada acara keagamaan berlansung.
Sebenarnya SN dah plan nak pergi ke bandar melihat acara tapi memandangkan suami SN belum datang dan midsummer day pula hujan lebat. Cuma berkesempatan membeli barangan untuk masak hari raya. 

Tahun ini SN masak tak banyak memandangkan keadaan masih tak berapa sihat tapi memandangkan anak tiri nak datang beraya bersama so kita gagahi juga. Insyallah...

Berbalik pada cerita strawberry, pada musim midsummer ianya sangat laku dan banyak sekali di jual kerana ianya menjadi dessert trademark midsummer di sweden. Pada mulanya hairan juga tengok mereka makan dengan cara begini tapi bila dan cuba sedap weiii.. memang sedap!! so.... nak cuba tak?? SN share ye tapi tiada sukatan kerana ianya mengikut citarasa sendiri dengan kemanisan gula yang di perlukan.
STRAWBERRY KRIM MANIS
  • Buah strawberry
  • Whipping cream sejuk
  • Gula secukupnya
Sediakan mangkuk, masukan strawberry dan gula. Tuang whipping cream dan kacau sebentar.
Sedia untuk di nikmati.SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...