Translate

Oktober 01, 2015

CHEESY BAKED MACARONI


Baked macaroni ni atas permintaan suami Sue. Lama katanya tak makan baked macaroni so bila sampai je di rumah balik dari sekolah  terus keluarkan daging dan apa yang perlu. Ianya tidaklah mengambil masa yang lama dan amat mudah sekali.
Biasanya kita memang makan dengan sos putih tapi kali ni Sue buat cheese sos yang simple. Yang pasti ianya berselera.


CHEESY BAKED MACARONI
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 cawan makaroni pasta - rebus dengan sedikit garam sehingga lembut dan toskan.
( Ianya bergantung pada jenama dan boleh rujuk pada belakang bungkusannya )
Cheddar parut (Sue guna cheedar + mozzarella parut )

(A)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
300g daging cincang
1 sdt mixed herbs ( nak lebih pun boleh ) - kalau tidak ada cukup guna oregano + parsley sahaja
2-3 sdm tomato puree boleh kurangkan kalau tak nak masam
1/2 cwn sos tomato
2-3 cawan susu segar (agak-gaka ye)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degrees*
1) Bahan A - Tumis bawang terlebih dahulu sehingga kuning.
2) Kemudian masukan daging cincang dan herbs. Tumis sehingga bertukar warna dan masuk bahan-bahan ikut turutan dan rasakan secukupnya baru masukan makaroni.
3) Kuar sebati dan bolehlah di masukan ke dalam casserole berselang seli dengan cheedar parut.
4) Bakar selama 20-25 sehingga cheese cair dan boleh lah di keluarkan.


 CHEESY WHITE SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 sdm mentega
1/2 sdm tepung gandum
400 ml susu segar
Garam dan lada putih secukup rasa
2-3 keping Cheedar slice ( Boleh guna yang parut dalam 1/2 cawan )

Cara
1) Cairkan mentega dalam periuk dan masukan tepung gandum. Tumis sehingga tepung masak dan terus masukan susu.
2) Kecilkan api dan masukan garam dan lada. Kuar sehingga mendidih dan pekat baru masukan cheese dan kuar lagi sehingga cheese cair dan sebati. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

SERI KAYA KARAMEL YANG SEDAP


Alhamdulillah.. Cantik dan sedap kejadiannya. Resepi asal dari Puan Norzalina dan Sue cedok dari rumah Ros Jintan Manis dan sumber dari Che Mat Gebu.. Memang tidak menghampakan seri kaya ni sebagai anak rantau.
Ianya amat di perlukan untuk kek dan roti sapu untuk sarapan. Sue menggunaka microwave untuk memasaknya dan putar setiap 2 minit.
 Sue pun masukan tepung gandum macam yang Ros katakan. Ianya tidak terlalu pekat dan cair.


SERI KAYA KARAMEL YANG SEDAP
Resepi : Puan Norzalina
Sumber : Che Mat Gebu
               Ros Jintan Manis
Oleh: Sue Norrman

Bahan- bahan
3 biji telur Gred A (sue guna 2 biji telur +3 biji kuning telur ) telur saiz A
300 ml pati santan (sue etak 400ml santan pekat dalam kotak)
240 g gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul

UNTUK KAREMEL
60 g gula pasir (Sue guna 80g gula)
125 ml air panas

Cara
1) Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.
2) Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selau. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.
3)Kacau adunan no 1, dgn wisk dan masukkan karemel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan wisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...