Translate

November 22, 2015

TOMYAM FRIED NOODLES


Hari ni siap entri awal semua.. Masak awal makan pun awal juga. Nanti bila dah gelap mata memang mengantuk.
Menu kita hari ni sempoi je guna instant egg noodles. Teringin nak makan mee tomyam tapi kesian pulak cik somi tak makan pedas. Untuk melangsung hajat kita buat goreng je letak paste tomyam. Rasa yang tak pedas dan cik abang kata sedap! hihihi.. Sampingan tu kita masuk je apa yang ada dan ikan salmon grill simple.

TOMYAM FRIED NOODLES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 paket @250g egg noodles (kering) - celur dan toskan.
5 ulas bawang putih - cincang halus
1 sdm paste tomyam
1-2 sdm sos tiram
1 sdt sos ikan
Serbuk perasa dan gula secukup rasa
Garam sedikit (rasa masin nya terlebih dahulu)
Minyak untuk menumis

Bahan tambahan
Brokoli - Celur sekejap
Kacang peas
Cili benggala - Potong
Cendawan butang - belah 2
Lobak merah - potong mancis
Daun ketumbar sedikit - hiris halus

Cara
1) Celurkan mee terlebih dahulu sehingga lembut (angan terlalu lembik nanti hancur bila di goreng). Buangkan air dan salur dengan air paip dan toskan kering, ketepikan.
2) Tumis bawang putih hingga kuning dan masukan bahan selebihnya. Tumis dan rasakan secukupnya.
3) Masukan mee tadi dan goreng sekejap. Bila bahan dan melekat masukan bahan tambahan dan goreng lagi dalam 5-6 minit. Tutup api.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

 

SCONES SIMPLE DAN SEDAP


Assalammualaikum.. Pagi ni kita sarapan dengan scones je. Lama rasanya tak buat scones tuk sarapan bila tengok cuaca sejuk begini perut sentiasa lapar. Resepi yang mudah dan sedap makan bila masih panas.
Semalam sajli turun dengan lebat sekali sampai pagi. Bila bangun subuh tengok di luar terang semacam memang tau dah memang salji tebal. Syiok memang tak di nafikan tapi sejuk tu yang tak tahan. Nak keluar pun tak syok juga licin.
Lepas sarapan kami sapu ais ke tepi supaya senang nak berjalan..


SCONES SIMPLE DAN SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Dapat 12-14 biji
(A)
480g tepung gandum
1/2 sdt garam halus
4 sdt serbuk penaik
1 sdt gula kaster
100g mentega sejuk - potong dadu

(B)
400ml susu segar sejuk

Cara
Panaskan oven pada suhu 180 degrees. Guna loyang muffin dan sapu mentega.
1) Guna food processor, kisar bahan A sehingga sebati seperti serbuk roti.
2) Kemudian masukan bahan B dan kisar lagi sehingga menjadi macam doh.
3) Cedok dan masukan kedalam loyang muffin. Bakar 25-30 minit sehingga perang.
*Kalau menggunaka api atas bawah turunkan sedikit suhu dan waktu membakar masih sama. Manakala kalau menggunaka api bawah dahulu suhu 180 degrees dan 5-10 minit terakhir tukar api atas bawah*

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...