Januari 02, 2018

Kerabu Tang Hoon Seafood Tersangat Sedap!!

Assalamualaikum!!

Naa.... tu dia kerabu tang hoon seafood yang meletop! Hari ni SN kena gagahi juga setelah lama asyik terlupa nak beli tang hoon. Melangsungkan hajat terpendam dan hasilnya syiok gitu. Dulu time SN masih ada restoran kerabu ini merupakan salah satu menu faveret customer. Rasanya masam manis pedas dan memang sedap.

Makanya hari ini SN buat untuk di ratah sahaja. Kalau makan dengan nasi pun sedap juga terpulang citarasa sendiri. Bahan bahan semua dah sedia ada dan apa lagi kita on je lah. Bila SN buat kerabu ni EN duk perati je dan akhirnya bertanya juga hahahaha.. boleh dia tanya sedap ke? Kita kasi rasa dia tak nak pula. Dan semesti power beb!

Ok.. nak cuba tak? Sekali cuba pasti nak lagi dan lagi...



Kerabu Tang Hoon Seafood
Resepi: Sue Norrman

Bahan bahan
(A)
2 cawan air
Sedikit garam
1 sdt gula pasir
1 keping asam gelugur
1 helai daun limau purut

(B)
5 ekor sotong - buang tulang, bersihkan dan potong sebesar i bu jari
Udang secukupnya - buang tahi di belakangnya
1 bungkus kecil tang hoon - rendam dalam air panas 10 minit dan toskan

(C)
5 biji cili padi/ cili thai - potong halus (nak pedas boleh tambah)
2 biji cili hidup - tumbuk kasar
2 biji bawang merah - tumbuk kasar
2 batang serai - hiris nipis
2 batang bunga kantan - hiris halus
Daun ketumbar secukupnya - potong halus
2 helai daun limau purut - buang tulang tengah dah hiris nipis
Sedikit belacan - bakar sekejap  
1 biji bawang besar - belah 2 dan hiris nipis 
1 mangkuk kecik jeruk kobis - hiris halus
3 sdm sos ikan
3 sdm sweet and sour sauce
Sedikit brown sugar
Gula secukup rasa
Jus limau nipis/ limau kasturi secukupnya


Cara

  1. Rebus bahan A sehingga mendidih dan masukan sotong. Biarkan 3-4 minit dan masukan udang.
  2. Lanjutkan lagi 3 minit dan buangkan air dan siram dengan air sejuk untuk mematikan dari telajak masak. Ketepikan. 
  3. Satukan bahan C dan rasa secukupnya.  
  4. Kemudian masukan rebusan sotong tadi dan tang hoon. Gaul rata dan rasakan sekali lagi. 
  5. Simpan dalam bekas dan biarkan seketika dan boleh di sajikan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM








Salted Butterscotch Cheesecake




Assalamualaikum!!

Haaa.... Pagi ni mood entri elok sangat dan nanti bila di tanguh jadi malas dan resepi tersimpan berdebu. Sebenarnya cheesecake ni SN buat di ambang tahun baru dan tersangat lah sedap nya wei!! seriuosly memang sedap dan rasanya tak manis. Ini merupakan resepi eksperimen yang SN usahakan dan bila dan cukup masak kejadiannya elok dan tidak terturun.

Salted butterscotch untuk sos tu SN buat menggunakan glukose syrup dan gula untuk kepekatannya. Base pun tidak mengeras dan boleh di katakan menjadi senang cerita kan. Bila dan sejuk SN sejukan lagi semalaman dalam fridge dan boleh potong. Walla enak dan EN cakap rasanya tak muak. Kalau ikut teknik yang akan SN kongsikan Insyallah bila kek dah masak ianya tak menurun. Cheesecake bukan steam bath teknik dan 100% menggunakan pembakaran suhu rendah. Walaupun begitu hasilnya cantik dan rasa memang sedap. Tak percaya mesti cuba baru tau.. Jom kita tengok resepi


Butterscotch Cheesecake
Resepi: Sue Norrman

Bahan bahan
*Loose pan 9 inci*

Bottom
150g biskut digestive
30g caster sugar
100g mentega - cairkan


Cara
*Panas oven pada suhu 200 degrees terlebih dahulu*
  1. Kisar biskut dan gula menggunakan food processor sehingga separuh halus dan tuang mentega cair sedikit sedikit sambil putar sehingga sebati dan halus.
  2. Kemudian terap menggunakan tangan di dalam loyang tanpa di sapu mentega dan ratakan.
  3. Bakar selama 7-8 minit sahaja di radai tengah.
  4. Bila dah cukup masa keluarkan dan carik sedikit di permukaan nya supaya nanti bila dah masak adunan cheese melakat.
  5. Sambil menunggu masa boleh lah mengadun bahan cheese.


Adunan Cheese
(A)
600g philadelphia creame cheese - boleh juga guna brand lain kalau tak ada
200g caster sugar 

(B)
1 1/2 sdt esen vanilla
150g creme fraiche - boleh tengok disini  Creme fraiche
150g gräddfil/ sour cream - boleh tengok disini  Gräddfil/ sour cream
40g tepung gandum

(C)
2 biji telur gred A
1 kuning telur


Cara
  1. Pukul bahan A sehingga sebati dalam 1-2 minit sahaja.
  2. Kemudian masukan bahan B dan pukul lagi sehingga sebati selama 4-5 minit. Jangan terlebih pukul nanti bila kek dah masak akan menurun.
  3. Masukan telur satu persatu dan kacau menggunakan spatula sahaja sehingga sebati.
  4. Tuang ke dalam bottom tadi dan bakar lagi menngunakan suhu yang sama 200 degrees selama 10 minit dan kemudian turunkan suhu kepada 100-120 degres tanpa membuka pintu oven. Bergantung pada oven masing masig dan maximum pada suhu 120 degrees sahaja.
  5. Bakar selama 1- 1 jam 15 minit dan tutup api. Biarkan kek di dalam oven sehingga oven sejuk. 
  6. Boleh lah di keluarkan dan sejuk sepenuhnya dalam peti sejuk.
  7. Potong kek menggunakan pisau yang di rendam terlebih dahulu dengan air panas kemudian lap kering supaya kek tidak melekat bila di potong.
  8. Hidang bersama butterscoth sos... sedap!


Butterscotch Sos
(A)
70g glukose syrup 
150g gula kaster

(B)
200g whipping cream dairy

(C)
70g butter
1 1/3 sdt garam halus
 

Cara
  1. Bahan A - Didihkan glukose sirap dengan menggunaka apai kecih dan kemudian masukan gula sedikit demi sedikit sehingga hancur.
  2. Kacau lagi sehingga ianya menjadi perang (macam gula hangus) dan alihkan dari api. 
  3. Masukan bahan B dan masak kembali sambil di kacau sehingga cair kesemuanya dan tutup api. (Ianya akan pekat dan melekit macam karamel ketika krim di masukan)
  4. Tutup api dan masukan bahan C dan kacau sebati.
  5. Biarkan sejuk dan boleh di simpan dalam botol kaca atau kontena kedap udara dan sejukan. Bila nak guna boleh panaskan masuk mikrowave sekejap sahaja atau guna kaedah double boiler.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM


Mixed Berry Smoothie




Assalamualaikum!!


Smoothie of the day.. Lama tak buat smoothie dan teringin nak mencuba almond milk campur coconut milk yang SN beli semalam. Sedap juga tapi layernya tak berapa menjadi. Sebenarnya 3 layer dan yang namapk cuma 2 je kan? tak apa lah nanti kita cuba lagi. Frozen berry SN banyak beli time ada offer hari tu tapi tak terbuat buat juga. Rasa busy lah sangat tapi sebenarnya malas hahaha...

Simple tapi enak lebih lebih lagi kalau guna buah fresh kan. Biasa SN guna low fat yogurt dan laktose free milk tapi bila nampak ada air baru teruja juga nak mencuba. Jom.. 



Mixed Berry Smoothie
By: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 cawan frozen mixed berry - SN guna swedish cup yang 100ml cup
200 ml almond milk atau fresh milk/ plain yogurt
100-150ml air sejuk
1 sdm madu


Cara
  1. Kisar kesemua bahan bahan sehingga hancur.
  2. Tuang ke dalam gelas dan sedia untuk di minum. 
  3. Kalau nak sedap boleh juga di blend campur sedikit ais krim vanilla.

SELAMAT MENCUBA!

Smoked Salmon Sandwish




Assalamualaikum!!

Selamat pagi di tahun yang baru dan semoga sihat hendaknya. Pagi ni SN lambat sarapan dan tak tahu makan apa. Bila cuaca semakin sejuk perut pun semakin kuat menyanyi tapi SN memang kena tahan untuk tidak terlalu mendadak makan. Proses diet masih di teruskan tapi kadang tu cheat juga hahha.. Tak apalah 4 fasa penting dah selesai dan boleh makan nasi cuma tak boleh ambil dalam kuantiti banyak. nanti mengelembung kembali nahas tu hihihi.

Cerita part makan ni memang tak pandai habis kan cuma kena ikut citarasa nak masak dan makan apa. Sandwish ni SN buat untuk lunch semalam sebab EN nak makan yang simple dan SN pun buat yang senang sekali. Lebihan smoked salmon masih ada so SN jadikan sandwish makan dengan danish rye bread. Sedap tau!




Kalau part western SN lebih suka masak dan ianya tak banyak bahan juga. Itu lagi memudahkan kerja dan sedap di makan. Sandwish pun sedap juga yang penting gandingan tu kena umpph. alau EN sandwish dengan cheese pun ok sebab dah kebiasaan cheese tu salah satu makan ruji mereka. So.. tiada resepi cuma nak berkongsi saja.. jangan marah ye..




KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...