Februari 07, 2016

CHINESE STYLE MEE GORENG BASAH


Selamat petang..
Haaaa... rasanya lama tak buat mi basah ni. kebetulan ada tetamu datang pagi tadi sue pun buat untuk sarapan kami. Cuma mi nya sue ganti dengan spegetti. Bahan sayuran pula sue guna pa yang ada dalam peti sejuk sahaja. Yang penting kuah kena sedap baru umphh kan? Mi basah ni merupakan mi favourite sue lebih lagi kalau guna kuey teow dan di sertakan dengan cili jeruk.. Wallah memang sedap. Jom tengok resepi..


CHINESE STYLE MEE GORENG BASAH
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
Untuk kuah
(A)
3 ulas bawang putih - cincang halus
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
1 liter stok ayam atau air biasa +2 ketul kiub ayam
11/2 sdm sos tiram
1 sdt kicap cair
1 sdt gula
Garam secukup rasa
Lada sulah sedikit

(C)
Lobak merah secukupnya - hiris halus/ cara sendiri
Bunga kobis secukupnya - potong kecil
Sayur sawi secukupnya - asing batang dan daunnya
Cili benggala - potong kecil (Kalau suka)
Seafood/ ayam secukupnya (kalau tak letak pun tak apa)

(D)
2-3 sdt tepung jagung- bancuh dengan sedikit air
1 biji telur - pukul hancur*
Sedikit minyak bijan

Cara
1) Tumis bahan a sehingga bawang kuning dan masukkan bahan B satu persatu.
2) Biarkan mendidih seketika dan rasa secukupnya baru masukkan bahan C. Seeloknya masukkan lobak merah terlebihj dahulu dalam 3-4 minit kemudian masukkan sayur selebihnya. Biarkan mendidih  lagi dan tutp api.
3) Tuang bahan D kecuali (*)  dan kacau sebati. kuah jangan terlalu pekat atau cair, agak-agak ye. kemudian hidupkan lagi api kecil biar mendidh dalam 1 minit dan tuang (*) pusing ikut arah jam dan tutup api. Kuah jangan di kacau selepas menuang telur dan biarkan ianya masak sendiri.
4) Sedia untuk di sajikan.


Bahan Mee
Mee kuning secukupnya
Sedikit kicap lemak masin/manis
Minyak secukupnya.

Cara
1) Panaskan minyak dan masukkan mee kuning. Goreng mee dalam 2 minit dan masukkan kicap. kacau sebati dan tutup api.
2) Letakan ke dalam mangkuk/ pinggan dan boleh lah masukkan kuah tadi serta tabur cili, bawang goreng dan daun sup secukup.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

LEMPENG DAN SAMBAL BILIS


Selamat berhujung minggu..
Alhamdulillah cuaca hari ini bertambah panas 11 celcius dan matahari bersinar. Mood berhujung minggu pun seronok walaupun keadaan di luar sejuk berangin. Pagi tadi sue ada tetamu, kawan sekolah datang untuk sarapan bersama lagipun sue sendirian dirumah.
 Suami sue ada tugasan di Tenerife, Spain dan balik Insyallah hari khamis. So sue buat lempeng dan mi basah je untuk sarapan kami berdua.. Sarapan yang mudah dan mengenyangkan juga menepati citarasa.


LEMPENG LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 sdm gula pasir
2 sdm tepung susu
1/2 sdt garam
1 biji telur A
1 sdt instant yis 
1/2 cawan susu cair/ susu segar suam
1 cawan air suam 

Cara
1) Satukan bahan semua sehingga sebati dan perap 1-2 jam sehingga berbuih/ naik.
2) Bila dan naik, kacau lagi supaya sebati.
3) Sediakan non stik pan, sapu sedikit dengan mentega menggunakan tisu dapur dan panas atas api sederhana.
4) Cedok 1 senduk sedang dan ratakan/ gelek supaya rata.
5) Bila dan kering permukaan lempeng angkat dan letak atas pinggan. Bolehlah di golong.
6) Buat sampai adunan habis.

Untuk sambal bilis resepi DISINI

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...