September 01, 2015

TEPEK UBI KAYU SEDAP


Sebenarnya ubi kayu ni plan nak buat bingka untuk minum petang@ fika. Tapi bila dah diparut cuma dapat 1 gelas je. Insyallah nanti kita beli lagi untuk buat bingka. Yang ni Sue guna frozen ubi kayu dan Sue buat ala vadai. Rasanya memang sedap kenyal tekstur isinya manakala luarannya ranggup. 


TEPEK UBI KAYU SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 gelas ubi kayu - parut halus
2 biji bawang merah - cincang halus
1 biji cili merah - cincang halus
1/2 sdt jintan manis - tumbuk kasar
1/2 sdt jintan putih - tumbuk kasar
1/2 sdm udang kering - rendam dan tumbuk halus
Daun bawang dan sup secukupnya - potong halus
 Sedikit serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan dan secukup rasa.
2) Ambil 1 sudu makan dan kepal-kepalkan. Letak dalam talam dan buat sehingga habis.
3) Panaskan minyak, bila nak menggoreng baru di tekan supaya leper dan goreng sehingga kuning.
*Jangan goreng terlalu lama nanti menjadi keras*
4) Pastikan minyak  betul-betul panas dengan api sederhana.
5) Angkat dan letak atas tisu dapur. Goreng sehingga habis dan sedap bila dimakan suam.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

OVEN GRILLED BEEF & PEPPER SAUCE

 

Semalam menu western atas permintaan. Sue masuk oven je dan menggunakan suhu rendah Alhamdulillah sedap. Manakala sos Sue buat pepper sos menggunakan 4 jenis pepper. Roasted dulu untuk ambik aroma tapi sedikit pedas. Tekak melayu tetap nak ngap nasi juga dan ratah daging je. Sayur sampingan semua masuk oven termasuk labu. Untuk mendapat daging yang lembut pastikan menggunakan daging yang tak ada urat. Sue guna kalvkött dalam bahasa swedish kalau translate daging muda maksudnya (Anak lembu). Sue perap terlebih dahulu untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.


OVEN GRILLED BEEF & PEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang - cuci dan tos kering

(A)
4-5 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sdt jintan manis - tumbuk kasar 
2 sdm madu
1 sdt Lea & perrins
Sedikit serbuk paprika
Sedikit lada hitam kasar
Sedikit daun thye dan rosemary 
Garam secukup rasa
2 sdm olive oil

Cara
1) Satu bahan (A) dan gaul sebati pada daging tadi. Ikat menggunakan Tali kahas untuk memanggang dan letak dalam casserole atau dulang pembakar. Perap selama 3-4 jam.
2) Panaskan oven pada suhu 180 degree 15 minit dan turunkan suhu pada 140-150 degrees. Sebelum memasukan daging kedalam oven, tutup permukaan daging dengan aluminum foil  dan bakar selama 40 minit atau 1 jam. Bergantung pada oven masing-masing.
3) Selepas masak keluarkan daging terus sapukan madu dan olive oil sedikit. Bolehlah dihidangkan.


PEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
2 sdm green peppercorn
2 sdm white peppercorn
1 sdm rose peppercorn
1 sdm black peppercorn
*Sangai 5-8 minit terlebih dahulu dan tumbuk kasar*

(B)
3 biji bawang merah - cincang halus
2 sdm olive oil
1/2 sdt brown sugar*

(C)
1/2 sdm balsamic vinegar 
300ml krim putar
Sedikit garam

Cara
1) Tumis bahan (B) kecuali (*) terlebih dahulu sehingga kuning baru masukan (* brown sugar). Kecilkan api kuar sehingga gula cair.
2) Masukan bahan bahan (A) dan kuar sebati baru masukan bahan (C). biarkan mendidih sehingga pekat. 
*Pastikan api mesti kecil supaya tidak hangus*
3) Sedap di makan bersama daging steak lain.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM






HOMEMADE ROTI CANAI SEDAP


Semalam sarapan pagi Sue dengan homemade roti canai. Lama sebenarnya nak makan roti canai tapi masa tidak mengizinkan. Nak dapatkan yang instant memang menangis lah jawabnya.
 Juga sue buat simple dhalca  bersama sambal bilis  DISINI yang memang dah sedia ada untuk nasi lemak tempoh hari. 
Resepi asal dari abang Sue yang dulu berjual roti canai dan sambutan Alhamdulillah sehingga sue buka restoren pun menggunakan resepi yang sama. Sehingga kini abang Sue masih membuat canai instant dengan harga yang murah, 5 keping rm2.50 sahaja.
Walaupun dah sejuk ianya masih kekal lembut. 
Kalau dulu di restoren Sue roti canai menjadi satu top menu sarapan pagi dan roti bom juga yang pertama di miri. Tak lain juga roti TISU yang berbentuk macam kon juga menjadi kegilaan  customer. 
Kesian pekerja Sue tiap hari mengguli 5-8kg tepung dan itu cuma untuk sehari. Kalau katering mereka mengguli sampai 20kg. Ada mesin tapi mereka tak nak guna sebab tekstur doh bila dah siap tak sama macam di uli dengan tangan. 
Itu mereka yang cakap.. 
Kalau malam roti tisu yang banyak keluar dan majoriti pelajar dari Curtin Universiti yang datang jauh semata-mata untuk roti tisu. 
Walaupun  mengambil sedikit masa mana tak satu plate besar cuma untuk satu roti je. 
Disitu bermula femes roti tisu di Miri. Pada yang tahu restoren sue memang sudah pasti kami mempunyai our own speciality's menu. 
Dhal pada awalnya Sue buat sendiri dan bila dan kenkangan masa Sue ajar pekerja Sue untuk ambil alih tugas. Alhamdulillah rasanya tetap sama hari-hari kerana sukatan yang sama harus dipatuhi. 

HOMEMADE ROTI CANAI SEDAP
Resepi : Koshairy (Abang Sue)
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
500ml air suam
1 biji kuning telur A
1/2 tin susu manis (Tin tinggi)
2 sdm mentega/marjerin
Garam secukup rasa

(B)
1 kg tepung gandum (Green label)

Cara
1) Satukan bahan (A) dan rasakan lemak manis dan garam secukupnya.
2) Tuang ke dalam bahan (B) dan uli hingga doh lembut. (Sue guna bread maker untuk mudah) Rehatkan doh selama 30 minit. Bila dan siap tumbuk buang angin dan uli lagi sekejap.
3) Bolehlah di bahagi ikut saiz yang disuka. Biasa 1 kg tepung dapat 20-23 biji dan terpulang pada saiz yang disuka.
4) Sapu marjerin dalam kontena dan bolehlah di bulat-bulatkan doh tadi.
5) Bila dan siap semuanya, sapu lagi marjerin pada keseluran doh, pastikan semuanya menutupi dan bolehlah disejukan.
6) Keluarkan doh biar lembut terlebih dahulu sebelum digunakan.
7) Untuk yang tak pandai menebar, Sediakan talam besar dan sapu minyak. Ambil sebiji doh dah tekan-tekankan dengan jari supaya nipis. Pastikan jangan terlalu kering nanti susah untuk di tarik.
8) Letakkan lagi sedikit minyak atas doh dan tarik-tarikan hingga ke hujung permukaan talam.  Tarik perlahan-lahan supaya tidak koyak. Kalau doh betul-betul lembut ianya mudah dan tidak koyak bila ditarik.


9) Kemudian boleh lah di angkat dari talam dan ianya akan menjadi panjang. Golongkan doh yang sidah di canai tadi dan letak dalam talam yang di sapu minyak. (Gambar diatas)
10) Sediakan non stik pan dan letak sedikit minyak, Ambik doh yang sudah di canai tadi dan tekan-takan nipis disekeliling dan letak dalam pan. Siram sedikit minyak atasnya supaya ianya garing diluar dan tidak kering. Guna api kecil dan masak hingga kekuningan sebelah menyebelah.


11) Angkat dan letak atas kertas minyak dan tepuk canai tadi supaya ianya mudah dimakan (gambar diatas).
* Untuk frozen pula masak sekejap atas api sebelah menyebelah dan biarkan sejuk. Bolehkan di masukan dalam plastik dan bekukan.*

KARI DHAL SIMPLE DAN SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
 (A)
1 cwn kacang dhal- rendam semalam 
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 batang kulit kayu manis
1/2 sdt serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merebus

(B)Kisar
1 biji bawang bombay
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
Minyak secukupnya untuk menumis

(C)
Cili giling sedikit
1 sdm serbuk kari daging adabi
1 sdm serbuk kari daging baba's
(Serbuk kari tambah sedikit air untuk menjadi paste)
1 sdm udang kering- rendam dan tumbuk

 (D)
1-2 ketul tulang dada ayam- potong kecil
3 biji kentang- potong dadu
5 cawan air*

(E)
Garam, gula , air asam jawa dan serbuk perasa secukupnya
1/2- 1 cawan santan pekat
*Jangan terlalu lemak* 
4 batang kacang panjang- potong pendek (1 inci)

Cara
1) Rebus bahan (A) sehingga kacang dhal lembut. Nak guna pressure cooker lagi cepat.
2) Kemudian buangkan rempah tumis tadi dan ketepikan sementara menyedia bahan-bahan lain.
3) Tumis bahan (B-Kisar) hingga kuning. Kecilkan api dan masukan bahan (C) ikut turutan. Pastikan kari pecah minyak dahulu baru masukan udang kering.
4) Selepas itu masukan bahan (D) kecuali (*)dan kuar hingga sebati baru masukan (*).
5) Biarkan mendidihkan sehingga kentang empuk dan masukan kacang dhal yang sudah direbus tadi. Kuar sebati dan kalau masih pekat tambah air lagi. 
6) Akhir sekali masukan bahan (E) dan rasakan secukupnya.
7) Sedia untuk dijamau juga sedap dimakan bersama roti canai dan sambal bilis.
SELAMAT MENCUBA!


CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR


Cabbage rolls ni Sue buat hujung minggu lepas. Memang sedap dan tekstur kobis yang lembut. Kalau di Sweden mereka panggil Kåldolmar dan asal membawaan resepi dari Turkey abad ke 16 dulu. Så sekarang menjadi salah satu makanan tradisi swedish. Lazimnya mereka makan bersama lingon jem dan brown sos DISINI. Resepi kat google bermacam-macam tapi resepi ni Sue ambik dari Swedish Tradision Book yang menantu tiri hadiahkan kepada Sue. Ada yang Sue tambah mengikut selera tekak.

 

CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR 
Resepi: Swedish Tradision Book
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
12-15 keping daun kobis
Air seckupnya untuk merebus

(B)
*Masak bubur nasi terlebih dahulu*
400g daging kisar
50g bubur nasi pekat
100ml susu segar (Sue tambah)
100ml krim putar (Sue tambah)
1 biji telur B
1/3 serbuk lada hitam
1 sdt kryddpeppar@ mixed spice (Sue tambah)
1 sdm stok lembut pekat
1 sdt gula
Garam secukup rasa

(C)
1/2 biji bawang besar - dadu halus
1/2 sdm mentega

(D)
2 sdm golden syrup/ madu (Sue guna golden syrup)

Cara
*Untuk mengopek helaian kobis - Potong tangkai kobis terlebih dahulu kemudian rendamkan sebiji kobis tadi dalam air sejuk yang bercampur ais dan garam secukupnya selam 20 -25 minit. Kobis mesti tenggelam keseluruhannya dan air mesti betul-betul sejuk. Bila dah cukup masa bolehkah di tanggalkan dan sekiranya bahagian yang masih melekat potongkan lagi tangkainya sehingga cukup diperlukan*

1) Bahan (A)- rebus air sehingga mendidih dan masuk 2-3 keping kobis dan biarkan layu dalm 5 minit. Angkat dan toskan. rebus sampai habis.
2) Satukan bahan (B) dan rasakan secukupnya. Tumis bahan (C) sehingga kuning dan masukan kedalam bahan (B) tadi. Gaul sebati lagi.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees api atas bawah*
3) Ambil 1 keping daun kobis, kepal-kepalkan daging tadi dan letak di hujung bahagian kobis yang lembut. Buat macam menggolong popia dan dan bahagian tangkai kobis nanti berada di bahagian bawah selepas digolong. (jangan kepal daging terlalu besar)
4) Buat sampai habis. guna casserole dan sapu mentega terlebih dahulu dan bolehlah disusun kobis tadi. Siram bahan (D) diatas kobis dan bolehlah dibakar dalam 20-30 minit sehingga kobis keperangan.
5) Sedia untuk dimakan bersama jem dan brown sos.

SELAMAT MENCUBA!







"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...