September 01, 2015

OVEN GRILLED BEEF & PEPPER SAUCE

 

Semalam menu western atas permintaan. Sue masuk oven je dan menggunakan suhu rendah Alhamdulillah sedap. Manakala sos Sue buat pepper sos menggunakan 4 jenis pepper. Roasted dulu untuk ambik aroma tapi sedikit pedas. Tekak melayu tetap nak ngap nasi juga dan ratah daging je. Sayur sampingan semua masuk oven termasuk labu. Untuk mendapat daging yang lembut pastikan menggunakan daging yang tak ada urat. Sue guna kalvkött dalam bahasa swedish kalau translate daging muda maksudnya (Anak lembu). Sue perap terlebih dahulu untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap.


OVEN GRILLED BEEF & PEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/2 kg daging batang pinang - cuci dan tos kering

(A)
4-5 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sdt jintan manis - tumbuk kasar 
2 sdm madu
1 sdt Lea & perrins
Sedikit serbuk paprika
Sedikit lada hitam kasar
Sedikit daun thye dan rosemary 
Garam secukup rasa
2 sdm olive oil

Cara
1) Satu bahan (A) dan gaul sebati pada daging tadi. Ikat menggunakan Tali kahas untuk memanggang dan letak dalam casserole atau dulang pembakar. Perap selama 3-4 jam.
2) Panaskan oven pada suhu 180 degree 15 minit dan turunkan suhu pada 140-150 degrees. Sebelum memasukan daging kedalam oven, tutup permukaan daging dengan aluminum foil  dan bakar selama 40 minit atau 1 jam. Bergantung pada oven masing-masing.
3) Selepas masak keluarkan daging terus sapukan madu dan olive oil sedikit. Bolehlah dihidangkan.


PEPPER SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
2 sdm green peppercorn
2 sdm white peppercorn
1 sdm rose peppercorn
1 sdm black peppercorn
*Sangai 5-8 minit terlebih dahulu dan tumbuk kasar*

(B)
3 biji bawang merah - cincang halus
2 sdm olive oil
1/2 sdt brown sugar*

(C)
1/2 sdm balsamic vinegar 
300ml krim putar
Sedikit garam

Cara
1) Tumis bahan (B) kecuali (*) terlebih dahulu sehingga kuning baru masukan (* brown sugar). Kecilkan api kuar sehingga gula cair.
2) Masukan bahan bahan (A) dan kuar sebati baru masukan bahan (C). biarkan mendidih sehingga pekat. 
*Pastikan api mesti kecil supaya tidak hangus*
3) Sedap di makan bersama daging steak lain.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM






Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...