Menu yang simple untuk dinner malam ni. Lama tak makan sweet and sour dan bila makan sendirian tak syok pula. Bahan-bahan semua ada dan tak fikir dua kali untuk membuatnya. Hari ni suami tak ada pilihan nak tak nak makan nasi juga. Ikan Sue guna frozen cod dan potong menjadi jejari.
COD SWEET AND SOUR
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
400g ikan kod fille - cuci dan potong macam jejari
1/2 sdt lada sulah
Garam secukup rasa
(B)
Tepung jagung secukupnya
1-2 biji putih telur - pukul hancur
Minyak untuk menggoreng
(C)
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 tin kecil nanas- ambil airnya dan isi diguna kemudian
400ml air masak
5 sdm sos tomato
1 sdm sos tiram
1 sdt sos ikan
1 sdm plum sos
Gula dan garam secukup rasa
(D)
1 biji bawang besar - potong dadu
1 biji paprika - potong dadu
Nanas- potong segitiga
1 batang saleri - potong rencong
10 biji buah tomato ceri
(E)
2 sdt tepung kentang/jagung + sedikit air untuk memekat kuah
1/2 biji limau nipis- perah ambil jus
(Boleh ganti dengan limau kasturi 3 biji tapi aroma tidak sama)
*Taburan terpulang apa yang disuka*
Cara
1) Gaul rata bahan (A).
2) Bahan (B)- Panaskan minyak dengan api sederhana. Kemudian gelek kesemua ikan tadi kedalam tepung. Bila nak menggoreng baru celupkan ikan kedalam putih telur. Goreng hingga keperangan dan jangan lama.
3) Goreng sampai habis dan ketepikan.
4) Bahan (C)- Tumis bawang putih terlebih dahulu hingga kuning dan masukan air nana dan air masak. Diikuti bahan-bahan lain dan biarkan memdidih dan rasakan secukupnya (MASAM MANIS).
5) Masukan bahan (D) dan kuar sekejap dalam 3 minit dan masukan bahan (E)- bancuhan tepung dahulu. Bila dan cukup pekat tutup api baru masukan jus limau nipis.
6) Kuah boleh di gaul bersama dengan ikan atau curah atas ikan. Terpulang pada cara sendiri.
SELAMAT MENCUBA!
KRAM