September 17, 2015

1 MINUTE MOIST RED & GREEN VALVET MUG CAKE


Sekarang deman microvwave mug cake. Disebabkan kita bukan peminat coklat so Sue ubah selera untuk versi lain. Ada juga yang sue tambah. Tak di nafikan memang sedap dan moist tekstur kek nya. Juga Sue tak letak cream topping Tapi ganti dengan normal vanilla cream yang digunakan untuk makan pai. Memang tak rugi mencuba. Resepi asal merupakan kek coklat moist dari buku resepi lama tapi Sue tak ingat dari mana sumbernya. Zaman dulu kita syok menyalin je resepinya. 


1 MINIT RED & GREEN VALVET KEK
Resepi: Buku Resepi lama
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan 
*Dapat dalam 3-4 cawan*
(A)
2 sdm minyak jagung/sayur
3 sdm mentega cair (sue ubah menggantikan minyak)
4 sdm buttermilk (Sue tambah)
2 biji telur B
1/2 sdm esen vanila
3 sdm susu manis (Sue tamabah)
11/2 sdm susu cair (Sue tambah)
3-31/2 sdm gula

(B) Ayak
6 sdm tepung gandum
1/3 sdt baking powder@ serbuk penaik
3 sdm serbuk koko 
1/3 sdt garam

Pewarna merah dan hijau

Cara
1) Satukan bahan (A) sebati dan masukana bahan (B).
2) Kacau sebati dan bolehlah di bahagi kepada 2 atau 3 ikut kesukaan masing masing.
3) Letakan kedalam cawan danmasukan kedalam microwave. Set pertama 40 saat tapi kalau masih belum naik tinggi set lagi 20 saat.
*Ianya bergantung pada microwave masing-masing*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


CHEESY BAKED POTATOES


Baked potatoes merupakan salah satu kudapan kegemaran Sue. Bagi sue cukup makan ni memang dah kenyang dan ianya merupakan salah satu tarikan untuk anak-anak. Bahan-bahan yang mudah dan sedap dimakan lebih-lebih lagi ketika masih panas dengan lelehan cheese nya. Ianya boleh dimakan dengan mayonis atau apa sahaja mengikut citarasa masing-masing. Semalam Sue buat simple salsa dip dan jeruk timun swedish style. 




CHEESY BAKED POTATOES
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
10 biji kentang- Cuci bersih dan potong panjang
(Buang kulit jika perlu tapi Sue tak buang pasal kentang sini kulitnya nipis dan bersih) 
1 sdm cuka
1 sdt garam
Air secukupnya
*Rendam kentang dengan bahan-bahan diatas selama 20-30 minit kemudian toskan*

(A)
1 sdt jintan putih- tumbuk halus
1/2 sdt lada hitam kasar
1-2 sdt oregano kering
1/3 sdt daun thyme (Tak nak boleh skip)
1/3 sdt serbuk cili atau paprika
1/2- 1 sdt serbuk bawang besar (kalau tak ada abaikan)
2-3 ulas bawang putih - tumbuk halus
Serbuk perasa secukupnya
1-11/2 sdt gula
1 sdm minyak zaitun/masak 

(B) 
Cheddar parut seckupnya
(Sue guna campuran cheddar dan mozzarella yang sedia dijual untuk pizza topping)

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degress api atas bawah*
1) Satukan sebati bahan (A) kedalam bekas besar dan masukan kentang yang sudah di toskan tadi.
2) Gaul sebati dan rasakan lagi secukupnya dan letak dalam dulang pembakar atau casserole dan bakar kurang lebih 30-40 minit bergantung pada oven masing-masing sehingga masak dan keperangan.
*Bila kentang dan empuk dan keperangan bolehlah taburkan bahan (B) dan bakar sekejap sehingga cheese cair sahaja*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


UDANG GORENG BERSALUT ROTI YANG RANGGUP



Assalammualaikum.. Semalam sempena hari Malaysia kita pun bersemangat walaupun tidak menyambut beramai-ramai. Begini lah jadi anak rantau dan kerinduan pada tanah air tercinta tidak pernah pudar dalam ingatan.
Udang goreng ni Sue selalu buat dulu untuk anak-anak tapi tak letak bijan pasal mereka tak suka. Tapi kali ni Sue campur je sekadar nak kasi kaler cantik je akan tetapi rasanya memang sedap dan ranggup walaupun menggunakan wholemeal bread sebagai crumbs. Nak sedap kena lah pandai olah sendirikan ikut citarasa.


UDANG BERSALUT ROTI YANG RANGGUP
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
500g- 1 kg udang harimau atau udang yang bersaiz sedang- Kupas kulit dan tinggalkan ekornya.
(Cuci dan toskan kemudian keringkan menggunakan tisu dapur)

(A)
100g tepung gandum
2 sdm tepung beras
1 sdm tepung sagu
Garam sedikit
 *Satukan sebati*

(B)
2 biji telur - pukul hancur sahaja

(C)
3 keping roti wholemeal atau roti biasa- kisar menggunakan food processor sehingga menjadi crumbs@ serbuk roti
2 sdm nestum
Serbuk perasa secukupnya
Bijan putih dan hitam secukupnya
*Satukan sebati*

Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara
1) Panaskan minyak menggunakan api sederhana sehingga betul-betul panas.
2) Golekan udang terlebih dahulu dalam bahan (A) satu persatu sehingga habis. Selepas di golek jangan di timpa takut melekat.
3) Kemudian celup dalam bahan (B) dan golek lagi dalam bahan (C) sehingga menutupi keseluruhan dan bolehlah digoreng sehingga perang.
*Jangan goreng terlalu lama nanti isi udang terlebih masak menjadi keras*
4) Kalau ada bijan atau crumbs yang timbul dalam minyak cedok penggunakan penapis supaya minyak tidak kotor.
5) Buat kesemuanya dan goreng sehingga habis. 

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...