Ogos 06, 2016

SERI KAYA PANDAN HOMEMADE.. enak ala kopitiam


ALHAMDULILLAH...
Semalam sue teringin nak makan roti kawen tapi tak ada serikaya. Stok pun memang tak ada bukan nya kehabisan tapi memang tak beli. Roti pulak ada satu loaf besar dalam 2.3 kg yang somi sue beli sebelum ke japan 2 hari lepas. Nak buat cam mana kan  terpaksa lah buat sendiri jawabnya.

Resepi yang mudah dan pasti enak memang mencukupi citarasa yang sue inginkan. Rasanya seakan serikaya homemade yang di jual di kedai roti. Tapi kenalah bersabar kalau nak mendapat tekstur dan hasil yang cantik. Rasanya dalam 3 jam juga sue masak serikaya ni. Lebih lama kita masak lebih tahan hayatnya tapi tak risau hangus sebab menggunakan keadah double boiler. Cuma air tu kita kena periksa selalu takut kekeringan nahas jadinya. Bertambah satu bala kan?

Resepi sue olah sendiri cuma menggunakan pandan paste aja. Nak guna daun pandan tapi dah frozen nanti rasanya tak berapa sedap. Kalau untuk masak dan mewangi masakan ok no problem tapi untuk mendapat jus nya maaf ye tak gerenti hamba. Nanti kalau ada daun pandan fresh sue akan buat lagi dan resepi pasti akan menyusul dengan menggunakan jus pandan pulak. Setakat ni menggunakan pandan paste pun dan cukup sedap. Tak percaya kena cuba buat baru tau sedap ke idak hihi..


SERI KAYA PANDAN HOMEMADE
Resepi: Sue Norrman

*Dapat satu botol dalam 500-600g*

Bahan-bahan
(A)
250ml santan pekat
300g gula pasir (sue guna gula kaster dalam 380g - sebabnya gula kami tak manis bukan dari tebu)

(B)
5 biji telur gred B - pukul hancur saja
1 sdt tepung gandum
1/2 sdt pandan paste
1/2 sdt esen vanilla

Cara
*Didihkan air kedalam periuk dengan api sederhana terlebih dahulu*
1) Kacau bahan A sehingga gula hancur.
2) Kemudian masukkan bahan B satu persatu dan kacau sehingga sebati. Tapiskan.
3) Tuang kedalam periuk bersih dan letak atas periuk yang berisi air mendidih tadi. Kacau selalu supaya ianya sebati dan rata sehingga pekat dan berkilat. tutup api dan biarkan atas periuk berisi air tadi sehingga air sejuk dengan sendirinya.
4) Bila dan sejuk boleh masukkan ke dalam botol kaca atau kontena kedap udara. Simpan dalam peti sejuk.
5) Sarapan dan minum petang dah lengkap untuk roti kawen ala kopitiam..

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



BIHUN GORENG SINGAPORE.. mudah dan sedap




Siang yang mendung dan berangin hari ni.. Seredup hati yang teramat rindu dengan keluarga di Malaysia. Tapi akan daya jarak memisahkan dan Insayallah dalam masa yang terdekat sue akan terbang ke tanahair ku tercinta.. 

Alhamdulillah  seadanya dan masih di beri kesihatan yang sihat untuk melakukan rutin harian. Hari ni menu sarapan yang special lah konon dengan bihun goreng singapore. Masak untuk seorang tapi masih berlebih juga tapi boleh simpan tinggal  panaskan lagi. Bihun ni sue guna daun bayam sebab kehabisan stok daun kucai tapi sedap juga. Sebenarnya letak sayur apa pun memang sedap cuma nak kelainan rupa saja yang membezakannya, betul tak?


BIHUN GORENG SINGAPORE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1/2 paket bihun - rendam semalam. buang air dan tos kering
1 mangkuk kobis yang telah dihiris halus
1/2 mangkuk lobak merah yang telah do potong kecil (sebenar batang mancis)
1 mangkuk daun bayam
1/2 mangkuk tauge

Tumbuk halus
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Sejemput ikan bilis

(A)
1/2 biji bawangg besar - cincang
1 sdm cili giling
minyak secukupnya untuk menumis

(B)
udang dan sotong secukupnya

(C)
1/2 sdm kicap cair
Serbuk perasa dan gula secukup rasa

Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga kuning. Kemudian masukan bahan yang di tumbuk halus dan tumis lagi sehingga garing.
2) Masukkan bahan B, kacau sebati sehingga sotong dan udang bertukar warna anggaran 2 minit dan masukkan lobak merah. Kacau lagi dan masukkan bihun dan sayuran. 
3) Goreng lagi dan masukkan bahan C. Jangan goreng terlalu lama nanti mihun akan melekit dan lembik. Cukup ianya sudah bercampur dengan sayuran dan secukup rasa tutup api.
4) Dah siap.. boleh dihadangkan.

SELAMAT MENCUBA!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...