Siang yang mendung dan berangin hari ni.. Seredup hati yang teramat rindu dengan keluarga di Malaysia. Tapi akan daya jarak memisahkan dan Insayallah dalam masa yang terdekat sue akan terbang ke tanahair ku tercinta..
Alhamdulillah seadanya dan masih di beri kesihatan yang sihat untuk melakukan rutin harian. Hari ni menu sarapan yang special lah konon dengan bihun goreng singapore. Masak untuk seorang tapi masih berlebih juga tapi boleh simpan tinggal panaskan lagi. Bihun ni sue guna daun bayam sebab kehabisan stok daun kucai tapi sedap juga. Sebenarnya letak sayur apa pun memang sedap cuma nak kelainan rupa saja yang membezakannya, betul tak?
BIHUN GORENG SINGAPORE
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
1/2 paket bihun - rendam semalam. buang air dan tos kering
1 mangkuk kobis yang telah dihiris halus
1/2 mangkuk lobak merah yang telah do potong kecil (sebenar batang mancis)
1 mangkuk daun bayam
1/2 mangkuk tauge
Tumbuk halus
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Sejemput ikan bilis
(A)
1/2 biji bawangg besar - cincang
1 sdm cili giling
minyak secukupnya untuk menumis
(B)
udang dan sotong secukupnya
(C)
1/2 sdm kicap cair
Serbuk perasa dan gula secukup rasa
Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga kuning. Kemudian masukan bahan yang di tumbuk halus dan tumis lagi sehingga garing.
2) Masukkan bahan B, kacau sebati sehingga sotong dan udang bertukar warna anggaran 2 minit dan masukkan lobak merah. Kacau lagi dan masukkan bihun dan sayuran.
3) Goreng lagi dan masukkan bahan C. Jangan goreng terlalu lama nanti mihun akan melekit dan lembik. Cukup ianya sudah bercampur dengan sayuran dan secukup rasa tutup api.
4) Dah siap.. boleh dihadangkan.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan