Translate

Januari 09, 2016

PAI STRAWBERI YANG SIMPLE DAN SEDAP


Hari ni seperti biasa cuaca masih sejuk gilerr.. seminggu ni dah temperature minus dan bersalji. Dalam kesejukan seronok juga tengok salji. macam jakun je setiap kali snow hihihi. 
Kemana je nak pergi teramatlah terbatas kalau snow tebal. Memang tak syok nak jalan-jalan tapi kalau tak keluar asyik nak makan je. Sejuk gini memang perut asyik berkeroncong minta diisi.
Pai ni cerita malam tadi.. sue buat pasal malas nak masak untuk dinner. Resepi yang teramat mudah dan pasti sedap!! tak caya cuba k. Pastry nya sue olah sendiri dan tak payah giling atau sejuk bagai.
 Kalau ada tetamu datang boleh aje buat segera. Masa membakar pun tak lama yang penting stok buah frozen ada stok. Ni pun sue guna strawberi frozen yang dah defrost terlebih dahulu. Manakal vanilla sos sue guna yang instant vanilla whipping cream. Insyallah sila lah cuba kalau nak tau sedap ke dak ye hihi..

PAI STRAWBERI
Resepi: Sue Norrman
Bahan-bahan
(A)
180g tepung gandum
80g gula kaster
1 sdt serbuk penaik
1/4 sdt garam

(B)
170g mentega/ marjerin - cairkan

Filling
300-500g strawberi - belah 4
80g gula kaster
Serbuk kulit kayu manis sedikit

Cara
*Panaskan oven pada suhu 170 - 180C api atas bawah*
1) Satukan bahan A dan ketepikan.
2) Panaskan bahan B dan tuang terus ke dalam bahan A.
3) Gaul sebati sehingga suam dan terus letakan kedalam pie plate 9 inci.
4) Tekan dengan garpu sehinga rata.
5) Tabur strawberi diikuti gula dan serbuk kulit kayu manis.
6) Bakar selama 20-30 minit sehingga keperangan.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM

YELLOW PEAS SOUP


Selamat siang dan Assalammualaikum..
Alhamdulillah kini masuk minggu ke-2 dalam bulan Januari 2016. Tak terasa begitu cepat masa berlalu. Pejam celik nanti dah ke penghujung tahun lagi.
Hari ni baru berkesempatan entri resepi yang sue masak hari khamis lepas.
 Di sweden makan GULA ÄRTSOPPA merupakan salah satu menu khas yang harus ada pada setiap hari khamis. 
Tidak kesah lah nak masak cara apa pun yang penting ianya dijadikan sup. Sue pun suka makan sup ni tapi masak ikut citarasa sendiri.
Ianya dari GULA ÄRTER tau yellow peas yang di rebus sampai empuk tapi sue guna pressure cooker je untuk menjimatkan masa dan mudah.
Kalau sue dan suami biasa makan sup ni dengan roti tapi sue lebih suka cicah ala cream sup gitu dan cepat kenyang.
 Kalau ada yang nak mencuba silakan..

YELLOW PEAS SOUP
Resepi: sue Norrman

Bahan-bahan
(A) 
1/2 biji sedang bawang besar - cincang
1-2 sdm mentega/ marjerin / minyak zaitun

(B)
1 mangkuk sedang brokoli - potong kecil
1 /2 sdt daun thyme kering

(C)
1 cawan yellow peas - rendam semalam
2-3 cawan air - terpulang pada pekat yang di sukai 
1 ketul kiub ayam
100ml whipping krim
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk paprika 
Sedikit serbuk lada hitam

Cara
1) Tumis bahan A sehingga bawang layu dan masukan bahan B. Tumis sehingga brokoli keperangan.
2) Kemudian masukan bahan C dan rasakan secukupnya.
3) Masak sehingga peas empuk dan tutup api.
4) Guna hand blender dan kisar hingga hancur dan pekat. 

P/S: Kalau ianya terlalu pekat boleh tambah air panas lagi dan masak lagi atas api. Rasa sekali lagi ye.

SELAMAT MENCUBA!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...