Ogos 28, 2015

THAI PAD WOON SEN



Semalam pergi Malmö ambik IC baru so lepas tu terus ke China market beli barang dapur dan sayur-sayur. banyak juga yang masig dalam chiller dan Sue pun angkut segala tempe dan apa dalam kepala untuk masak seterusnya. kalau dekat tempat Sue tinggal susah nak dapat kalau datang hujung minggu. Alhamdulillah dinner Sue makan ni je dan suami makan beef stew. resepi asal dari tukang masak di restoren Sue dulu Sue dari Thailand. dan yang ni memang top dalam ala-carte menu. Sampai sekarang Sue lebih suka makan pad woon sen berbanding mihun..Walaupun cuma menggunakan sepeket kecil tang honn tapi bila dan dicampur dengan sayuran lain jadi banyak juga. Dapat makan 2 orang kalau yang bukan kuat makan hihi..

THAI PAD WOON SEN
Resepi: Suriyon Thongsawat
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 ulas bawang putih - cincang halus
1/4 bawang besar - potong dadu halus
3 biji cili padi

(B)
1 sdt paste tomyam
Udang dan sotong secukupnya
2 biji telur-pukul hancur sahaja

(C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdm sos ikan
1/2 kicap manis

(D)
1 batang kecil lobak merah- potong panjang (2 inci)
1/2 mangkuk kecil kobis hiris

(E)
1 bungkus tang hoon- rendan dengan air biasa sahaja dalam 10 minis dan toskan
1 mangkuk kecik tauge
1/2 mangkuk kecik daun kucai

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masukan bahan (B). Kuar sebati dan masukan bahan (C).
2) Bila dah sebati masukan bahan (D). Tumis dalam 3 minit dan rasakan lagi baru masukan bahan (E). 
3) Goreng sekejap sahaja dalam 3-4 minit sahaja. Jangan terlalu lama nanti tang hoon jadi lembik dan bergolong. Cukup bila sebati dan tutup api.
4) Sedia untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA! 

KRAM

ALMOND BUN


Alhamdulillah.. Almond bun ni Sue buat semalam. Sambil masak dan uli doh masuk dalam bread maker je. Resepi doh basic yang Sue ambik dari rancangan tv masakan pagi di Sweden dan tak menggunakan bread improver juga ada pengubahan bahan-bahan. Semuanya terpaksa di translate untuk memudahkan kita semua. Sue ganti dengan baking powder dan tambah sour cream untuk melembut tekstur doh. Intinya memang sedap dan ini merupakan kali ke 4 Sue buat bun yang sama..


ALMOND BUN
Resepi. TV Sweden 
Oleh: Sue Norrman

ALMOND FILLING
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
150g serbuk almond
100g mentega
80g gula kaster
1 sdm gula vanila (Kalau tak ada boleh ganti esen vanila 1/2 sdm)

Cara
Satukan sebati semua bahan-bahan sehingga menjadi paste.



Bahan Doh
(A)
150ml susu suam ( tak kesah apa jenama)
10g instant yis (Sue guna fresh yis)
30g gula kaster

(B)
350g tepung roti
11/2 serbuk penaik@baking powder (Sue tambah)
2 sdm tepung susu (Sue tambah)
1/2 sdt garam

(C)
1 sdm sour cream (Sue tambah)
1 biji telur + 1 kuning telur (saiz c) - Sue tambah
50g mentega

Sapuan
1 biji kuning telur
Sedikit gula pasir

Cara
1) Satukan bahan (A) dan rehat 5-10 minit sehingga yis berbuih.
2) Masukan kedalam bread maker dan masukan bahan (B).
3) Tekan setting dough dan uli sebati baru masukan bahan (C) satu persatu.
4) Kemudian biarkan mesin mengguli hingga elastik.
5) Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk untuk membuang angin dan bahagi kepada 2-4 bahagian. (Terpulang pada masing-masing)
6) Tabur sedikit tepung supaya tidak melekat ketika menggiling. Giling memanjang dalam 20-25cm manakala lebar dalam 30cm. Ratakan bahagian tepi selepas digiling.
*Sedia dulang pembakar dan lapik dengan kertas kek*
7) Sapu filling tadi dengan rata dan golong dari sukatan lebar ke arah menajang.
8) Letak dalam dulang pembakar. jangan meletak terlau rapat nanti selepas dibakar ianya akan kembang takut melekat.
9) Gunting doh yang sudah digolong tadi secara merencong,jangan sampai putus ye. Gunting satu dan pusing ke kanan, kemudian gunting lagi pusing ke kiri sampai habis.
10) Selesai semuanya rehatkan lagi doh dalam 20 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degrees (oven Sue 200 degrees) api atas bawah*
11) Sapu roti tadi dengan bahan sapuan (telur) dan tabur sedikit gula. masuk kedalam oven dan bakar 20-25 minit sehingga keperangan.
12) Bila dan masak sapu lagi dengan sedikit mentega untuk mengilat dan melembut bahagian atas bun.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM







STEW DAGING YANG SEDAP


Stew daging ni merupakan salah satu masakan yang paling anak-anak Sue suka. Cukup masak ni dan nasi sudah pasti bertambah-tambah. Dulu semasa masih ada restoren stew ni juga salah satu menu yang wajib setiap kali ada katering. Masak sampai 50kg daging. Regular customer yang tak pernah jemu makan, branch manager Bank Rakyat hari-hari lunch di restoren walaupun terpaksa menungu. 
Resepi Sue olah sendiri dari masa ke semasa mengikut citarasa. 
Alhamdulillah yang ni sue sudah ubah lagi mengikut citarasa orang disini terutama suami sue. Ianya menepati citarasa semua juga tetamu kalau Sue masak untuk mereka. Untuk memudahkan kerja Sue guna pressure cooker je 25 minit dah siap. Tapi kalau tak ada pressure cooker boleh rebus je dulu dagingnya supaya empuk bila dah dimasak sekali lagi dengan bahan-bahan yang lain. Semenjak berhijrah belum rasanya Sue makan stew ni dengan nasi.

Tiap kali ni sue masak swedish style memang makan dengan kentang dan jeruk beetroot. Rasanya lagi sedap makan dengan kentang dan juga Sue pernah buat Stew ni untuk pie filling, Memang Sedap!!.



STEW DAGING
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
500g daging batang pinang - potong dadu
Sedikit garam
Sedikit tepung gandum
3 sdm mentega

(B)
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - hiris panjang
1 batang saleri - hiris nipis

(C)
300-400ml air mineral/masak
1/2 sdm tomato puree
1 sdt kryddpeppar biji (Boleh ganti dengan 1/2-1 sdt mixed herbs)
(kalau guna mixed herbs tak payah tambah herbs yang lain. Additional untuk swedish stew)
Sedikit daun thyme
Sedikit daun basil
2-3 helai daun bay
1/2 sdt lada hitam halus
1 sdm stok lembu pekat
2-3 biji buah tomato- belah 4
Sedikit lada hitam kasar
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1) Bahan A- Cuci daging terlebih dahulu dan toskan baru dipotong. Kemudian masuk garam sebatikan dan masukan tepung. sebatikan supaya tepung menutupi keseluruhan daging.
2) Guna api kecil dan panaskan periuk atau non stik pan, masukan mentega sehingga cair. kemudian masukan daging tadi dan masak sehingga bertukar warna. Kuar supaya tidak hangus.
3) Bila daging dan keperangan masukan bahan (B) dan gaul sebati sehingga bahan layu dan tutup api.
4) Sediakan pressure cooker, masukan kesemua bahan (C) kedalam nya dan tuang daging yang dimasak tadi bersama bahan-bahan lain. Kuar sebati dan tutup.
5) Masak api sederhana dalam 20-25 minit dan tutup api atau alihkan dari dapur.
6) Biarkan 5 minit baru buka penutup(butang untuk wap) iatasnya supaya wap keluar sepenuhnya.
7) Sedia untuk dimakan dengan nasi panas atau kentang.

P/S:- Kalau tak ada pressure cooker, rebus daging terlebih dahulu. Kemudian tumis bahan (B) dengan 3 sdm mentega hingga kuning dan masukan 1 sdm tepung gandum dan kuar hingga tepung cair. Kemudian baru  masukan bahan (C) dan daging rebus tadi. Biarkan mendidih dan rasa secukupnya hingga pekat dan tutup api. kalau tak pekat boleh masukan lagi air bancuhan tepung gandum kedalamnya.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM


Ogos 26, 2015

STREUSEL TOPPED ALMOND PLUM MUFFINS



Memang sedap tak terkata. Resepi asal dari majalah Sweden tapi Sue ubah jadi muffin dan tambah streusel. Memang sedap bila siap first round dah kena cedok 10 biji. Makan suam-suam bersama air kopi hmmm. haruman bila dibakar dah menggoda. Buah plums sue ambik dari rumah kawan Sue hari ahad lepas. rasanya dalam 5 kilo. Semuanya manis-manis belaka. Sayang tengok yang jatuh ketanah. Dia bagi je sesiapa yang nak ambik. Tak habis makan lain lagi dengan pokok epalnya bermacam jenis. Macam sakai kami yang berkeliaran depan rumah bawa beg plastik hihihi.. 


 STREUSEL TOPPED ALMOND PLUM MUFFINS
Resepi: Majalah Sweden
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3 biji telur A
250g gula kaster

(B)Ayak
200g tepung gandum
2 sdt serbuk penaik
1 sdt serbuk kayu manis
100g serbuk almond
2 sdt gula vanila/ esen vanila 

(C)
150ml krim putar/double krim

(D)
100g mentega - Cairkan dan biarkan sejuk

(E)
300-400g buah plums - potong dadu halus
Muffin cups secukupnya 



 STREUSEL 
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
30g mentega - suhu bilik
1-2 sdm gula perang
1 sdt gula vanila ( kalau tak ada abaikan)
60-70g tepung gandum
* Satukan kesemua sehingga menjadi macam serbuk roti*

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degree api atas bawah*
1) Pukul bahan (A) hingga kembang.
2) Kemudian masukan bahan (B) sedikit-sedikit hingga sebati.
3) Masukan bahan (C) dan kuar sebati.
4) Akhir sekali masukan bahan (D) dan kuar rata dan sebati.
5)  Cedok 1-2 sdm adunan ke dalam muffin cup, tabur buah plums yang sudah dipotong dan tabur streusel di atasnya.
6) Bakar selama 20-25 minit sehingga naik dan keperangan.
7) Ulang proses yang sama dan bakar sampai habis.
8) Bila dah masak keluarkan dan sejukan atas radai.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

CLASSIC APPLE PIE YANG SEDAP



Alhamdulillah..  Semalam balik sekolah siap makan apa semua terus menyambung buat pie. Siang lagi dah siapkan jem dan pastry nya. Memang sedap dan harum jem nya semerbak dalam rumah bila dibakar. Juga pastrynya memang sedap!!! Tak sabar nya menunggu sejuk lahab je lah bila suam. rasanya lagi sedap bila makan suam-suam. Resepi Sue ambik dari majalah makanan Sweden dimana minggu buah apple dan plums. So banyak versi tapi Sue tertarik dengan pie hihi.. Ni kena translate bahasa so terpaksa guna cara yang mudah.


CLASSIC APPLE PIE 
Resepi: Majalah Sweden
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
DOH
240g tepung gandum
120g icing sugar
150g mentega- sejuk
1 biji telur + 1 kuning telur (gred B)
1 sdm air sejuk

Cara
1) Satukan tepung gandum dan icing sugar sehingga sebati.
2) Kemudian masukan mentega dan gaul sehingga menjadi macam serbuk roti.
3) Diikuti telur dan air. Uli sebati hingga menjadi doh.
4) Bulatkan ikut saiz yang dikehendaki dan balut dengan plastik foil dan sejukan 30 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180 degreesapi atas bawah*
5) Bila dan cukup masa bolehlah di terap dan letak kedalam pie plate. Buat kesemua dan cucuk dengan garpu.
6) Bakar 5-10 minit sahaja dan keluarkan dari oven sehingga suam/sejuk sebelum dibakar lagi bersama apple jem.

APPLE JEM 
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
1 kg epal- buang kulit dan potong dadu
100ml air
200g gula kasar (+/-)
2 sdt serbuk kayu manis
1 sdt serbuk buah pelaga
1 kuning telur*

Cara
1) Satukan kesemua kedalam periuk kecuali (*)dan gaul rata.
2) Guna api kecil masak hingga apple hancur dan menjadi jem sebati kurang lebih dalam 30 minit.
3) Biarkan suam/sejuk dan boleh digunakan.
4) Masukan jem kedalam pie pastry yang sudah siap tadi, Buat anyaman diatas atau ikut kreativiti sendiri.
5) Sapu dengan kuning telur dan bakar lagi pada suhu 180 degrees 20-25 minit sehingga masak.
6) keluarkan dari oven dan sediaa untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Ogos 24, 2015

CHICKEN & SPINACH PIZZA


Pizza ni Sue buat Lunch sabtu lepas. Lunch yang simple dan kenyang. Mozarella Sue guna yang fresh dan campur denngan cheddar parut. Biasa dari doh dan sos memang Sue buat sendiri dan menepati citarasa yang dikehendaki. 

Sementara mengguli doh sambil tu mendobi baju yang Suami bawa balik satu beg besar dari Jamaica. Kalau ditangguh jadi bertambah kerja dan semakin malas. kali ni Sue buat jeruk bawang instant yang digunakan untuk makan murtabak. Sedap juga disatukan dengan pizza buat sampingan..

 
PIZZA DOH 
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
 (A)
1/4 biji bawang besar- hiris nipis
1 sdm minyak zaitun 
Oregano secukupnya 

(B)
300g tepung roti
1 sdm gula pasir
1 sdm tepung susu
2 sdt instant yis
1 sdt baking powder
150-200 ml air
Sedikit garam
1/2 sdm mentega/marjerin*

Cara
1) Tumis bahan (A) hingga bawang layu dan ketepi hingga suam.
2) Satukan bahan (B)ke dalam bread maker kecuali (*) dan uli sebati dahulu.
3) Kemudian masukan bahan (A) tadi dan (*). Uli lagi hingga elastik.
4) Bila dah berhenti, rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda.
5) Bolehlah dibahagi ikut saiz yang diperlukan dan bulat-bulatkan dan giling. 
6) Sapu sedikit marjerin dalam loyang dan tabur tepung. Sebatikan tepung baru masukan doh yang digiling tadi.
7) Cucuk dengan garpu supaya tidak menggelembung bila dibakar nanti.
8) Rehatkan lagi dalam 20-25 minit sementara itu bolehlah menyiapkan sos untuk sapuan atas pizza.


SOS PIZZA

Bahan-bahan
1 biji tomato- kisar kasar/halus (Ikut suka)
2 sdm tomato puree
4 sdm tomato sos
1/2 sdt daun basil kering
1/2 sdt daun parsley kering
1-2 sdt gula
Gram secukupnya
Air sedikit - Jika perlu
1 sdt minyak zaitun/sayur 

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan dan masak atas api hingga sebati. Kalau pekat boleh tambah air dan kuar hingga masak secukupnya.
2) Tutup api dan biarkan suam baru digunakan.

 
BAHAN TABURAN 
(A) 
1/2 ketul dada ayam (isi) - potong dadu
Sedikit lada hitam kasar
Garam secukup rasa
Serbuk paprika sedikit 
*Tumis sehingga ayam masak dan biarkan suam baru digunakan*

(B)
Daun bayam secukupnya
Mozarella dan cheddar parut secukupnya
(Sue guna fresh mozarella dan cheddar)

Cara
*Panas oven pada suhu 200 degrees api atas bawah*
1) Sapu pizza pastry dengan sos pizza, tabur bahan-bahan semua dan bolehlah dibakar selama 15-20 minit dan keluarkan dari oven.
2) Bolehkan dimakan ketika masih suam.

*kalau dohnya tidak di letak topping, bolehlah dibakar dalam 10 minit dan bila sejuk boleh di frozen*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



WHOLEMEAL BUN


Assalammualaikum.. wholemeal bun ni sue buat hari jumaat lepas bila suami cakap nak makan fresh bun sampai rumah. Simple bun yang biasa dijual di supermarket dan tidak menggunakan bahan-bahan macam roti di Malaysia. Beginilah roti breakfast disini. Resepi Sue guna basic simple bun cuma campuran tepung wholemeal je. Sue buat adunan sedikit untuk 2-3 kali makan. Nanti buat banyak simpan lama dah tak sedap.



WHOLEMEAL BUN
Oleh: Sue Norrman

200g tepung roti
100g tepung wholemeal
200ml air suam*
2 sdt instang yis*
1 sdm gula*
11/2 sdt serbuk penaik
 2 sdm tepung susu
3/4 sdt garam
1-2 sdm mentega

Kuaci- secukupnya kalau suka
Bijan putih dan hitam-secukupnya

Cara
1) Satukan yang bertanada (*) dan biarkan berbuih.
2) Satukan bahn kering yang lain kedalam bread maker dan masukan bahan yis tadi.
3) Uli sebati dan masukan mentega dan uli lagi hingga elastik.
4) Setelah bread maker berhenti dan biarkan doh rehat sehingga naik 2 kali ganda.
5) Bolehlah dibahagi ikut saiz yang disuka. Bulat-bulatkan dan letak dalam dulang pembakar yang dilapik dengan kertas kek.
6) Rehatkan lagi hingga naik dalam 20-30 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degress. Bergantung pada oven masing-masing.*
7) Sapu dengan sedikit air dan tabur bijan dan apa-apa yang disukai dan bakar 20-25 hingga keperangan. Tutup api dan keluarkan dari oven.


SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Ogos 20, 2015

KRIM KASTAD CHEESE PUFF


Alhamdulillah.. Memang sedap dan tak rugi mencuba. Manakala cream nya resepi Sue sendiri menggunakan kastad dan cheese. Kombinasi rasa yang cocok gitu hihihi.. Rasanya lama tak buat cream puff tapi biasa buat edisi puff yang lembut Kali ni Sue ubah selera  guna yang crispy. Insyallah akan dibawa bersama untuk potluck grill petang karang. Resepi choux Sue ambil dari Youtube je. Yang penting mudah dan sedap!




CRISPY CREAM CUSTARD CHEESE PUFF
Resepi: Youtube
Oleh Sue Norrman

CHOUX PASTRY

Bahan-bahan
(A)
200ml air
75g mentega
Secubit garam
1 sdt gula (Sue tambah)

(B)
130g tepung gandum

(C)
3 biji telur B- pukul hancur sebati saja

Cara
* Panas oven pada suhu 200 degrees api atas bawah. Bergantung pada oven masing-masing*
1) Didihkan bahan (A). (Seeloknya guna air panas dan sukat). Bila dah mendidih tutup api terus masukan bahan (B).
2) Kacau sebati dan hidupkan api lagi sekejap dan masak dalam 3 minit.
3) Salinkan kedalam bekas dan terus putar guna mixer elektrik dalam 3 minit dengan kelajuan sederhana.
4) Masukan bahan (C) dan putar lagi dengan kelajuan sederhana dan bila telur dah sebati tukar ke speed laju dan putar dalam 5 minit hingga sebati dan berkilat.
5) Masukan kedalam piping beg. Sedia dulang pembakar dan letak kertas kek. Pipe ikut suka besar mana dan spray dengan air sedikit permukaan choux.
*Tukar setting oven lagi kepada api bawah sahaja*
6) Bakar 25 minit hingga betul-betul nak dan keperangan. Tutup suhu oven dan biarkan choux didalam dalam 5-10 minit lagi tamnpa menghidup suhu.
7) Bolehlah dikeluarkan dan sejukan atas radai.


CUSTARD CHEESE CREAM 
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
200ml susu cair/segar
2 biji telur B
1 sdm tepung kastad (Sue guna jenama bird's)
1/2-1 sdm tepung gandum
1 sdt esen vanila
100-120g gula pasir (Ikut kemanisan sendiri)

(B)
100g krim cheese- suhu bilik
100ml krim putar/double krim

Cara
1) Satukan bahan (A) dan kacau rasa dalam periuk terlebih dahulu. 
2) Kemudian masak atas api sederhana hingga pekat dan tutup api. Ketepikan biar sejuk.
3) Bila dan sejuk putar kastad tadi mengguna mixer hingga sebati lagi supaya tidak berketul bila dimasukan cheese nanti.
4) Dalam bekas lain, Putar bahan (B)- cheese dahulu hingga sebati dan masukan krim putar. Putar menggunakan speed sederhana hingga pekat dan masukan kedalam kastad tadi.
5) Putar lagi sekali hingga menjadi krim. Sejukan dahulu atau boleh digunakan segera.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM

APAM BERAS SEDAP DAN GEBU


Seminggu dah sebenarnya teringin nak makan apam nasi@ apam beras tapi nak buat takut tak habis. Sendirian dirumah sayang pula takut membazir. kebetulan semalam jiran datang kerumah dan menjemput Sue datang join mereka grill petang nanti. Biasa kami memang macam tu dan semua potluck. Tak join tak sedap pula rasa hati tapi memang Sue tak makan apa yang depa panggang. 
Sue ikut serta dan makan kek, minun teh dan ikut sembang je hihihi.
Bila dah tau berapa orang join Sue pun terfikir nak buat apam. Depa ni makan tak memilih dah apam ni memang sedap dan gebu. Kelapa pula Sue guna yang fresh dan parut sendiri. Alhamdulillah Banyak juga jadinya sebab sue buat 11/2 adunan. Malam tadi siap-siap masak nasi dan selepas subuh terus blend semua dan perap. Resepinya Sue cedok dari dapur kak AZIE.



APAM BERAS
Sumber: AZIE KITCHEN
               IZZAH MUFFIN LOVER
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 paket kecil eno - tanpa perisa
Pewarna - merah dan hijau

Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam atau semalaman.

Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan. Masukkan pewarna yang disukai  dan biar sebentar.

Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil yang telah disapu sedikit minyak. Isikan hanya 1/2 penuh sahaja. Kukus selama 15 minit  dengan api kuat.

Boleh di makan dengan kelapa parut yang digaul dengan garam dan dikukus sebentar, jika suka.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM



Ogos 19, 2015

PASTA FARFALLE & MUSSELS BERKRIM


Alhamdulillah.. Hari ni lunch dengan baked pasta dan mussel. Simple dan kenyang yang pasti tak muak. Stok pasta banyak dan Sue suka beli bila tengok cantik je bentuk nya. kali ni Sue guna farfalle@ bow tie tapi bila dan makan sama je rasanya. Ini resepi ikut selera dan kreativiti sendiri. Pasta memang banyak jenis dan terpulang pada kita sendiri nak pelbagai memasaknya.
Dalam freezer masih sikit mussel yang dibeli time Sue buat seafood paella. Nak habiskan nanti lama-lama memang tak sedap lagi rasanya. Dimasak cara berkrim memang lumayan dan sedap. Bakar pun tak ambil masa lama nanti terlebih masak kecut pula isi mussel. So.. resepinya jom.


PASTA FARFALLE & MUSSELS BERKRIM
Oleh. Sue Norrman

SOS CHEESE
Bahan-bahan
(A)
1 sdm mentega
1/2 sdm tepung gandum

(B)
300ml susu segar
100ml krim putar
1/2 sdt gula
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
1/2 cawan parutan cheedar*
1/2 sdm daun basil kering

Cara
1) Bahan A- Cairkan mentega dalam periuk menggunakan api kecil dan masukan tepung gandum. Kacau hingga  tepung cair dan masukan bahan (B) ikut turutan kecuali(*).
2) Bila dan cukup rasa dan mendidih baru masukan parutan cheedar(*). Kuar sekejap dan tutup api. Angkat dari dapur, ketepikan.



PASTA FARFALLE DAN MUSSEL
Bahan-bahan
2 cawan pasta farfalle- rebus 10 minit dan toskan

(A) 
3 ulas bawang putih- cincang halus
1-2 sdm minyak zaitun  

(B)
300g mussel (nak lebih pun boleh)
*Cuci bersih kulitnya dan toskan*
1 sdt lada hitam kasar
1/3 daun pasrley cincang
Garam sedikit

(C)
Smoked tomato- hiris panjang

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180-200 degree terlebih dahulu api atas bawah*
1) Tumis bahan (A) hingga kuning dan masukan bahan (B) satu persatu hingga sebati dan tutup api.
2)  Guna casserole, sapu butter dan letak pasta setengah bahagian. Kemudian letak mussel diatasnya dan tuang sos cheese setengah bahagian. Ulang cara yang sama dan selepas sos cheese baru taburkan bahan (C).
3) Bakar selama 20-25 minit hingga keperangan dan bila dah cukup masa terus keluarkan takut ianya menjadi kecut dan kering.
4) Sedia untuk dimakan dan lebih sedap ketika masih panas.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM




KETAM MASAK TELUR BERKARI


Ketam memang sedap dimakan tapi bab nak menggorek tu yang malas. Bila masak ketam ni teringat dengan anak-anak Sue di Malaysia. Ni lah feveret mereka dan masak cara gini juga yang mereka suka. Bermacam-macam cara Sue buat untuk perubah resepi tapi ini tetap jadi pilihan. Rindu teramat dengan anak-anak tak tertanggung rasanya tapi Allah lebih maha mengetahui.
kadang-kadang apa yang Sue masak membuatkan Sue menanggis sendirian lebih-lebih lagi makanan kegemaran mereka. Syukur Alhamdulillah dengan peredaran zaman yang serba canggih kini kami dapat berhubung antara satu sama lain tiap-tiap hari. Terubat rasa kerinduan dan kita tahu perkembangan mereka. Insyallah very soon Sue akan balik Malaysia kebetulan suami Sue ada kerja di kuching selama sebulan. Doakan Sue semoga semuanya dipermudahkan.
Ni cerita semalam bila kawan datang rumah. Sue masak ketam dan ulam timun je. Dia pun tak cerewet so senang nak makan. Bertambah-tambah dia makan dan bila ketam habis diratah dia makan kuahnya lagi. Licin mak oiii.. memang sedap kuahnya kerana ada telur dah tak membazir. Resepi asal dari bonda Sue dan turun kepada kami anak-anak semua. Sue dah guna resepi dalam 20 tahun dan rasanya ini yang menepati citarasa kami..



KETAM MASAK TELUR BERKARI
Resepi: Bonda Sue
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 kg ketam- potong 2, cuci dan toskan*.
Minyak secukupnya untuk menumis
Cili giling secukupnya*
1 biji bawang besar- hiris bulat nipis

Bahan kisar
10 biji bawang merah (Sue guna 1 biji bawang bombay)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 -2 batang serai
2 biji buah keras

(A)
1 sdm kari daging adabi
2 sdm kari daging babas
( Bancuh dengan sedikit air jadi paste)

(B)
5 sdm sos cili
1-2 sdm sos tomato
1-2 sdm kicap lemak manis
1 sdt serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa

(C)
2 biji telur- pukul hancur 

Cara
1) Panaskan minyak dan masukan cili giling serta bawang hiris. Tumis hingga bawang layu dan masukan bahan kisar.
2) Tumis lagi hingga pecah minyak dan masukan bahan (A). Kecilkan api dan sentiasa dikuar supaya kari tidak hangus dan sampai kari betul-betul masak dan pecah minyak.
3) Masukan bahan (B) dan rasakan secukupnya baru masukan (ketam*). jangan masukan air dahulu kerana ketam akan mengeluarkan air dan takut kuar menjadi cair. Kuar sebati dan tutup supaya ketam cepat masak.
4) Bila ketam dan keluar air balik-balikan supaya sebati. Nampak isi ketam dan 3/4 masak, masukan Bahan (C) tuang memusing dan biarkan masak dengan sendiri. Tutup kan lagi. (Jangan dikacau dahulu biarkan dalm 5 minit baru di kacau).
5) Masak sepenuhnya dah sedia untuk dimakan.

*Kuahnya mesti rasa manis-manis pedas sedikit baru sedap*

SELAMAT MENCUBA!

KRAM




BUN KACANG MERAH

 Semalam bila kawan datang rumah kita sempat buat bun. Mula kita sembang pasal buku resepi dan dia nampak buku resepi yang Sue dapat hadiah Kristmas daripada menantu tiri. Resepi dalam nya memang menarik semua berkenaan festival yang di sambut di Sweden dan setiap festival ada makan nya tersendiri. 'KANELBULLAR' atau cinnamon roll merupa salah satu yang femes di Sweden. biasanya depa makan untuk fika@ tea time So banyak buku resepi yang Sue dapat hadiah dari menantu tiri dan semuanya buku masakan juga  yang pening ianya dalam bahasa swedish. Lepas tu Sue cakap dari dok cakap baik kita buat bun so u boleh bawa balik nanti kasi ur swedish man hahahha..
Dia memang tak pernah buat roti dan semalam kita buat sama-sama. Sue pun bukan nya pandai sangat tapi kalau untuk makan bolehlah. Nak buat cinnamon roll dah bosan makan dan dia cakap kalau boleh buat  butter bun. Sue mencelah lagi bagus buat red bean lagi sedap! Inti nya Sue guna kacang yang dah memang direbus empuk dalam tin cuma Sue buang airnya dan kisar halus. Masak dan masukan minyak serta gula hingga kering. Gitulah ceritanya.. Bila dah siap semua, makan pun sudah dia pun balik dalam jam 9pm. Kami ada assigment yang dibuat dan mesti di hantar sebelum hujung bulan. Dia tak berapa pandai swedish lebih lagi nak buat essey, menanggis dibuatnya. Semua berujuk dengan kawan dan translate je.
Resepi ni Sue guna resepi cinnamon roll tapi ubah menjadi bun. Basic bun tu semua sama tapi sapu rata resepi bun depa ni guna susu suam. Kejadiannya memang lembut dan moist cuma yang jual di supermarket kita tak tau bahan yang depa guna. Kalau buat sendiri memang kita tahu jaminan halalnya..

BUN KACANG MERAH
Resepi: Tradisi Swedish Festival
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan ROTI
(A)
220 ml susu segar
35g mentega

(B)
35g gula pasir 
1-1/2 sdt instant yis

(C)
300g tepung roti
1 sdt serbuk penaik
1/3 sdt garam

(D)
1 biji telur C- hancurkan sebati sahaja

Untuk Sapuan
1 biji telur C- hancurkan
bijan secukunya

Cara
1) Panaskan bahan (A) hingga mentega cair dan tutup api. Ketepikan hingga suam.
2) Kemudian masukan bahan (B) kuar sebati hingga hancur kedua-duanya.
3) Masukan bahan (C) kedalam bread maker atau mixer diikuti susu suam tadi dan bahan (D). Set setting dough untuk bread maker dan uli sampai elastik dalam 30-40 minit manakala low speed dahulu untuk mixer bila dah sebati baru ke high speed. Uli sampai elastik.
4) Bila dan cukup tempoh mengguli rehatkan hingga naik 2 kali ganda.
5) Tumbuh doh buang angin dan boleh di timbang dalam 30-40g setiap satu dan bulat-bulatkan.
6) Sediakan loyang dan sapu sedikit minyak untuk melekat bun nanti.
7) Gelek doh yang dah ditimbang dengan pencanai supa leper sedikit dan bolehlah di isi inti. Cantumkan dan bulat-bulatkan lagi dan letak dalam loyang yang sudah disapu minyak. Buat hingga kesemuanya habis.
*Sementara menunggu bun direhatkan lagi, panaskan oven pada suhu 180-190 degrees*
8) Rehatkan lagi bun sekitar 20-25 minit dan bolehlah disapu telur dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam 20-25 minit hingga kuning. Bergantung pada oven masing-masing. ( Oven sue guna 220 degree api atas bawah)
9) Bila bun dah masak keluarkan dan sapu lagi dengan mentega supaya berkilat dan lembut.


INTI KACANG MERAH
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
230g kacang merah( Sue guna yang dah empuk dalam tin)
150g gula pasir
2-3 sdm minyak

Cara
1) Toskan kacang dan cuci kan sekejap.
2) Kisar halus kacang tadi bersama dengan minyak hingga betul-betul halus (Jangan tambah)
3) Masukan kedalam periuk dan masak menggunakan api kecil hingga likat dan masukan gula.
4) Kuar hingga kering dan tutup api. Biarkan sejuk/suam bolehlah digunakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM
 

"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...