Ogos 26, 2015

CLASSIC APPLE PIE YANG SEDAP



Alhamdulillah..  Semalam balik sekolah siap makan apa semua terus menyambung buat pie. Siang lagi dah siapkan jem dan pastry nya. Memang sedap dan harum jem nya semerbak dalam rumah bila dibakar. Juga pastrynya memang sedap!!! Tak sabar nya menunggu sejuk lahab je lah bila suam. rasanya lagi sedap bila makan suam-suam. Resepi Sue ambik dari majalah makanan Sweden dimana minggu buah apple dan plums. So banyak versi tapi Sue tertarik dengan pie hihi.. Ni kena translate bahasa so terpaksa guna cara yang mudah.


CLASSIC APPLE PIE 
Resepi: Majalah Sweden
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
DOH
240g tepung gandum
120g icing sugar
150g mentega- sejuk
1 biji telur + 1 kuning telur (gred B)
1 sdm air sejuk

Cara
1) Satukan tepung gandum dan icing sugar sehingga sebati.
2) Kemudian masukan mentega dan gaul sehingga menjadi macam serbuk roti.
3) Diikuti telur dan air. Uli sebati hingga menjadi doh.
4) Bulatkan ikut saiz yang dikehendaki dan balut dengan plastik foil dan sejukan 30 minit.
*Panaskan oven pada suhu 180 degreesapi atas bawah*
5) Bila dan cukup masa bolehlah di terap dan letak kedalam pie plate. Buat kesemua dan cucuk dengan garpu.
6) Bakar 5-10 minit sahaja dan keluarkan dari oven sehingga suam/sejuk sebelum dibakar lagi bersama apple jem.

APPLE JEM 
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
1 kg epal- buang kulit dan potong dadu
100ml air
200g gula kasar (+/-)
2 sdt serbuk kayu manis
1 sdt serbuk buah pelaga
1 kuning telur*

Cara
1) Satukan kesemua kedalam periuk kecuali (*)dan gaul rata.
2) Guna api kecil masak hingga apple hancur dan menjadi jem sebati kurang lebih dalam 30 minit.
3) Biarkan suam/sejuk dan boleh digunakan.
4) Masukan jem kedalam pie pastry yang sudah siap tadi, Buat anyaman diatas atau ikut kreativiti sendiri.
5) Sapu dengan kuning telur dan bakar lagi pada suhu 180 degrees 20-25 minit sehingga masak.
6) keluarkan dari oven dan sediaa untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...