Julai 01, 2017

BULGOGI - Korean BBQ Beef


Selamat Malam!!

Bulgogi- Korean BBQ beef kita petang ni. Menu yang amat simple dan sangat sedap di makan bersama nasi panas. Ini merupakan kali ke-2 SN buat bulgogi. Pertama SN panggang dengan bara arang tapi kali ni SN panggang guna elektrik grill memandangkan hujan di luar dan tak syok juga sendiri duk memangang. 

Untuk mendapatkan rasa yang sedap dan lembut harus guna daging yang tak ada urat dan kena hiris nipis mengikut jalur daging. Perapan juga memain peranan supaya ianya serap. SN perap semalaman dan rasanya Walla.. sedap!!! bahan perapan SN ikut sebiji resepi cuma rice syrup je SN ganti guna golden syrup dan sedikit madu juga tambah sedikit cili padi tumbuk.

Dulu SN buat panggang guna non stik pan pun menjadi juga. EN pun suka dan lebih selepas di panggang SN buat jadikan inti kebab dan campur sesame sos yang SN buat sendiri. Tak rugi mencuba sesuatu kalau ianya berhasil. Walaupun tak berhasil itu nama nya Try N Error.  Part memasak dan membuat kek atau kuih traditional memang SN banyak belajar dari pengalamanan dan error. Part yang masuk tong sampah tu jangan kira lah. Tak pernah kenal erti putus asa kalau nak berjaya kan? Hidup kena ada prinsip dan matlamat baru dapat maju. Ok.. nanti kita bebel lagi ye hihihi.. Untuk resepi yang sedap ini SN ambil dari dapur MAANGCI yang terkenal dengan  masakan korea dan sedap semua resepi yang beliau kongsi kan. Cuba ye Insyallah menjadi dan tak rugi pasti nak lagi!


BULGOGI- KOREAN BBQ BEEF
By: Sue Norrman

Ingredients

  • 1 pound of beef tenderloin, sliced thinly into pieces ½ inch x 2 inches and ⅛ inch thick
Marinade (for 1 pound of beef):
  • ½ cup of crushed pear
  • ¼ cup onion purée
  • 4 cloves of minced garlic
  • 1 teaspoon minced ginger
  • 1 chopped green onion
  • 2 tbs soy sauce
  • 2 tbs brown sugar (or 1 tbs of brown sugar and 1½ tbs rice syrup)
  • a pinch of ground black pepper
  • 1 tbs toasted sesame oil
  • several thin slices of carrot

 Directions
  1. Mix all the marinade ingredients in a bowl.
  2. Add the sliced beef and mix well.
  3. You can grill, pan-fry, or BBQ right after marinating, but it’s best to keep it in the fridge and let it marinate for at least 30 minutes, or overnight for a tougher cut of beef. Serve with ssamjang 
 SELAMAT MENCUBA!

Jus Oren Cincau Selasih


Assalamualaikum!!

Sedap nampak jus ni kan? Lebih lebih lagi minum pada musim panas begini. Sebenarnya jus oren cincau selasih ni SN buat 3 bulan lepas ketika berada di kuching. Kiv dalam folder dropbox sekian lama nya.

Bila SN nak update dropbox nampak jus ni terus terliur tapi sayangnya tak ada cincau dan sunkist. Insyallah hujung minggu nanti plan nak picnic dan buat bekalan sikit untuk santai Insyallah.

Resepi yang amat mudah dan sangat sedap! SN oren sunkist dan campur sunquick mandarin sedikit. Rasanya lagi umpphhh.. try la memang tak rugi.




 

JUS OREN CINCAU SELASIH
Resepi: Sue Norrman


Bahan bahan
3 biji oren sunkist - perah ambil jus
1 liter air sejuk
2 sdm sunquick mandarin
Air gula secukupnya
Cincau - cincang halus/ dadu kecil
Sedikit selasih
Ais secukupnya


 

Cara
1. Satukan air gula, sunquick dan air sejuk sehingga sebati.
2. Masukan jus oren dan kacau lagi sehingga cukup rasa.
3. Sediakan gelas, tuang jus, masukan cincau dan selasih.
4. Tadaa... dah siap!


 
SELAMAT MENCUBA!

Bihun Goreng Kicap Sedap


Selamat Pagi!!

Assalamualaikum.. Semoga semua sihat hendaknya. SN alhamdulillah sihat cuma sedikit flu. Insyallah nanti baik la tu. Pagi awal selepas subuh SN dah ke dapur buat sarapan. Menu sempoi dan boleh kenyang sampai tengahari Insyallah. Lately cuaca di sini hujan dan mendung tidak seperti tahun tahun yang sudah di mana musim panas memang seronok. Kalu berterusan begini selera nak makan tu memang menaik.

Walaupun sendirian di rumah tapi SN tak skip untuk sarapan walaupun dengan semangkuk yogurt atau telur rebus. Kebiasaan matsalleh ni mereka memang ambil berat pasal part pemakanan kerana mereka mahu sihat. Memang betul.. bukan cerita semata mata tapi sah nampak depan mata bila tengok nenek yang dah berumur 70-80 tahun masih shopping beli barang dapur sendirian atau dengan suami. Walaupun menggunakan tongkat yang beroda untuk memudahkan mereka bergerak. Kalau di bandar mereka generasi ini ramai yang bersantai sambil mengambil angin. Itulah pesanan SN setiap kali kalau SN tak ambil breakfast. Kebiasaan SN akan sarapan jam 7-8 am tapi tidak akan awal dari itu. EN akan whatsapp kalau dia di pejabat atau outstation bertanya dah sarapan ke belum. Seriously itulah kebenarannya. 

So.. menu sarapan SN hari ni lumayan juga lerr.. Bihun goreng kicap yang mudah dan sedap. Sedap pada anak tekak SN insyallah kalian boleh cuba ye.. Jom!!


BIHUN GORENG KICAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan bahan
1 bungkus bihun - rendam semalaman dan tos.
1/2 batang lobak merah - potong sebenar batang mancis
Tauge secukupnya
Sawi secukupnya - asing batang dan daun

Kisar halus
1 biji bawang bombay
2 ulas bawang putih

Hiris nipis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 
1 inci halia

(A)
3-4 sdm susu kicap lemak masin
2-3 sdm kicap lemak manis
Sedikit serbuk perasa
Garam jika perlu
2 sdm cili giling
Minyak untuk menumis

Sampingan
Daun sup 
Cili potong
Telur dada - potong kecil


Cara
  1. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan hiris sehingga kuning.
  2. Masukan bahan kisar  dan tumis lagi sehingga layu dan masukan cili giling. Kacau dan tumis sehingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan bihun yang telah di tos tadi dan goreng sehingga perencah sebati.
  4. Masukan kicap manis, kicap masin, lobak merah dan batang sawi. Goreng lagi sehingga rata dan cukup rasa.
  5. Akhir sekali masukan tauge dan daun sawi dan goreng lagi.
  6. Rasa kan lagi dan jika ada kekurang masin tambahh serbuk perasa dan jika kekurangan warna kicap tamabh kicap masin dan manis sedikit. Tutup api dan boleh di masukkan kedalam pinggan.
  7. Tabur daun sup, cili potong , limau kasturi dan telur dada. 

SELAMAT MENCUBA!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...