Translate

Disember 12, 2015

CHOCOLATE NUTELLA FUDGE


Alhamdulillah... ni yang KIV so sekali kita entri bila dah berkesempatan. nanti asyik tunggu dan tunggu memang 'M' melanda.
Pada peminat coklat boleh mencuba resepi ni. Memang sedap buat kudapan dan anak-anak pasti suka. Saya buat pun tak banyak tapiii ni sekali duduk je makan berdua sambil nonton dah habis.
Resepi sue asal dari youtube dan sue kurangkan kuantiti gula pasal dan banyak menggunakan golden sirap. Kalau tak memang tak boleh telan terlalu manis kot. resepi nya di sini ye..



CHOCOLATE NUTELLA FUDGE
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
3 cawan krim putar
1 1/2 cawan golden sirap
1 1/2 cawan gula pasir

(B)  
50 g mentega(salted)

(C)
160 g Nutella
1 sudu teh cuka, 12 peratus

Taburan atas mengikut citarasa sendiri

*Seeloknya menggunakan thermometer untuk memastikan ianya tidak terlebih suhu*
Cara 
1) Didihkan bahan A menggunakan api kecil sehingga 124-125 darjah atau sehingga adunan mendidih pekat (Seeloknya menggunakan thermometer). Masuk bahan B dan biarkan ia masak selama 2 minit. Tutup api dan alihkan dari dapur. 
2) Masukan bahan C dan kacau sebati. 
3) Sediakan loyang sehiempat 6 inci atau loyang untuk membuant roti paun. Alas dengan kertas minyak 2 lapisan dan tuang adunan. Bolehlah di tabur topping mengikut citaras sendiri.
4) Biarkan ianya sejuk pada suhu bilik dan masukan ke dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum memotong.
5) Bila dan sejuk bolehlah di potong dadu atau mengikut saiz yang di suka.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


















NASI BRIYANI AYAM SIMPLE


Assalamualaikum dan apa khabar?? 
Alhamdulillah baru berkesempatan entri memandangkan lately kita sibuk pindah, kemas barang dan sekolah semestinya.
Banyak yang KIV dan hari ni kita gaghi juga entri. Rindu pulak pada blog yang tak seberapa ni...
nasi ni ni kita buat 3-4 hari lepas bila teringin sangat nak makan briyani. Ni percubaan pertama kita guna rempah briyani dari Lebanon yang kita beli tempoh hari di kedai arab. Rasanya memang sedap tapi Sue tambah sikit dengan kari biasa, tak banyak pun 1/2 sdt je hihi..

NASI BRIYANI AYAM SIMPLE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan 
2 cawan beras basmathi - cuci bersih dan rendam 1/2 jam. Toskan.

(A) Untuk stok ayam
2 ketul paha ayam
2 helai daun bay
1 biji buah pelaga
1 batang kecil kulit kayu manis
1 batang lotang kecil lobak merah - potong 3-4
1/2 batang saleri - potong 3-4
1/2 sdm rempah briyani
1/2 sdt serbuk kari ayam/daging
4 cawan air 

(B) Tumis
1 biji bawang besar - potong panjang
1-2 sdm minyak zaitun
1 sdt minyak sapi/ ghee

(C) Untuk masak nasi
1/2 cawan susu cair
11/2 cawan stok ayam 
Garam secukup rasa
*Bergantung pada jenis beras yang digunakan. Kenal pasti terlebih dahulu sukatan air yang biasa digunakan untuk memasak takut terlebih atau terkurang air dan kejadiannya tidak cantik*

(D) Taburan
Sedikit kacang peas
Lobak merah selepas merebus stok - potong dadu kecil
Kismis hitam/kuning

Ayam panggang simple
Paha ayam yang telah di rebus
1 sdm madu 1sdm jus lemon
garam secukup rasa
1/2 sdt lada hitam - tumbuk kasar
1 sdm minyak zaitun


 Cara
1) Bahan A - Rebus paha ayam menggunakan api kecil sehingga ayam timbul. Angkat ayam dan ketepikan sehingga suam.
2) Tapis stok rebusan tadi dan ketepikan.
3) Tumis bahan B sehingga bawang layu dan tutup api.
4) Masukan beras yang sudah di tos tadi ke dalam periuk nasi dan masukan bahan tumisan serta bahan C. Rasa secukupnya dan kacau sebati. Masak seperti biasa.
5) Bila nasi dan masak dan bertukar keep warm, Masukan bahan D dan carik menggunakan garpu dan tekan cook lagi dan masak sepenuhnya.
6) Untuk ayam panggang, satukan kesemua bahan-bahan dan bakar dalam oven pada suhu 180 api atas bawah sehingga keemasan ( anggaran 20-25 minit)

SELAMAT MENCUBA!


KRAM





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...