Translate

Ogos 05, 2015

IKAN KOD BERSAMA SOS DILL



 Assalammualaikum.. hari ni Sue masak simple je untuk makan berdua. Sessi sekolah dah bermula semalam dan Sue di tukar ke sessi petang. Hmmmm nak buat macam mana kalau itu keputusan pihak sekolah. Insyallah september nanti Sue akan exam untuk 2nd last level sebelum tamat keseluruhan syarat level untuk dapat cert menguasai bahasa Swedish. 
kalau dah dapat cert nak cari kerja atau sambung belajar senang kerana kesemua urusan surat menyurat dalam bahasa swedish. Buat masa sekarang Sue masih kira bertatih untuk memahami, bercakap dari keseluruhan. So far boleh lah kerana tiada pilihan. 
Di sekolah pun dengan kawan dan cikgu kena cakap swedish. pandai atau tak lantak lah depa pun faham tapi kalau dengan geng yang boleh speaking kita golong habis english..hihihi.. urusan ambik gambar dan buat ic baru pun selesai semuanya isnin lepas dan berkesempatan ke Copenhagen sekejap cuci mata.. dah alang-alang berdekatan cuma 15mins dari tempat Sue buat ici so kita terus melajak just past border kastam dan terus guna bridge ke bandar. 
Anak tiri Sue ikut bersama kerana memang plan nak bawa dia pergi Blå Planet, kira macam big aquarium di penuhi bermacam-macam jenis ikan. Agak lama juga sambil lunch. Petang baru kami balik ke rumah.. Oiiii panjang pulak cerita kali ni so menu hari ni makan ikan je hihihi...
Balik sekolah dah penat nak masak lebih pun malas. Biasa kita makan ikan dengan pelbagai jenis sos pun dan cukup kenyang. Kali ni sue buat dill sos. Daun dill sue tanam sendiri dan alhamdulillah subur menghijau semua herbs yang di tanam. Sini sue sertakan resepi nya ye.. mai kita tengok...


IKAN KOD BERSAMA SOS DILL
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
600g ikan kod fille (Sue guna frozen)
Tepung gandum secukupnya- untuk membalut ikan
Mentega/marjerin secukupnya- anggaran 50-100g
Garam dan lada hitam kasar secukupnya

Cara
1) Biarkan ikan lembut (defrost) cuci dan toskan.
2) Masukan garam dan lada hitam, gaul sebati.
3) Kemudian ambik ikan satu persatu dan masukan kedalam tepung, balik-balikkan supaya raya dan buat sampai ikan habis.
4) Guna non stik pan, cairkan mentega dan masukan ikan tadi. Guna api sederhana dan masak ikan hingga keperangan sebelah menyebelah. Angkat dari pan dan ketepikan sementara menbuat sos.


SOS DILL
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
70ml susu segar
200ml krim putar
1/2 sdm tepung gandum+2 sdm susu segar
1 ketul kiub ikan
1/2 sdt gula
Mentega secukupnya
Daun dill fresh atau kering secukupnya

Cara
1) Cairkan mentega dan masukan kiub ikan. kecilkan api dan kuar kiub tadi dan masukan susu dan krim.
2) Kuar lagi, masuk gula dan biarkan mendidih sekejap dan masukan bancuhan tepung tadi
3) akhir sekali masukan daun dill dan alihkan dari api.
4) Sedia untuk di hidang bersama ikan, kentang rebus dan sayuran yang di suka.


SELAMAT MENCUBA!





KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...