Translate

Jun 09, 2016

BUTTERSCOTCH RAISIN MINI BUN


SELAMAT MALAM..
Tengahari tadi sue berkempatan membuat bun butterscotch campur dengan kismis hitam. Teringin nak makan bun butterscotch tapi sue cuma menggunakan butterscoth esen untuk aroma dan kismis untuk penambah rasa. Resepi sue olah sendiri menggunakan sepenuhnya susu rendah lemak yang sejuk dan ovelette untuk melembutkan bun. Tersangat berpuas hati dengan hasil yang sangat lembut dan halus. ALHAMDULILLAH.. bun ni nanti untuk menu sahur kami nanti..


BUTTERSCOTCH RAISIN MINI BUN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
350g tepung roti/ high protein
1 biji telur gred c
11/2 sdm susu pekat manis
2 sdm gula pasir/ kaster
1/2 sdt garam halus
1/3 sdt bread softener
1/2 sdt bread improver
1 sdt instant yis
1 sdt ovelette
200ml susu rendah lemak yang sejuk
1/2 cawan kismis hitam
Sedikit perisa butterscoth
11/2 sdm shortening/ marjerin*

Sapuan
1 kuning telur
Susu sedikit

*Gula perang atau raw sugar untuk taburan atas roti*

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan kedalam mixer/ bread maker kecuali yang bertanda (*). 
2) Uli sebati dan masukkan (*) dan uli lagi sehingga elastik dalam 40 minit dan rehatkan sehingga naik dua kali ganda.
3) Bila doh dah naik, tumbuk untuk membuang angin.
4) Timbang setiap doh dalam 40-45g. Sapu sedikit minyak pada tangan untuk proses rounding doh.
5) Sediakan loyang dan sapu mentega/ shortening dan bolehlah letakkan doh yang sudah dibulat-bulatkan tadi.
6) Bulat sampai habis dan rehatkan lagi sehingga doh naik 2 kali ganda.
7) Sapu doh dengan bahan sapuan dan tabur sedikit gula diatasnya.
8) Bakar selama 25-30 minit pada suhu 175 degrees sehingga bun keperangan. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega supaya ianya tidak kering pada permukaan bun.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

KURMA TELUR SEDAP DAN MUDAH


IFTAR KE 4.. 
ALHAMDULILLAH.. dan selamat berbuka dan selamat bersahur juga tak kira dimana berada. Dah hari keempat baru terasa nak makan nasi dan lauk cuma kurma telur dan sambal bilis sahaja tapi suami sue cuma makan kurma telur dan salad timun.
Masak ala kadar sahaja nanti sahur kiranya nak buat pancakes saja. Resepi yang mudah dan enak lebih lagi makan dengan nasi panas..hmmm hanyut. Jom!!


KURMA TELUR ENAK
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
5 biji telur ayam - rebus dan kupas kulitnya
1 biji tomato - belah 6
2 biji kentang - kupas kulit dan potong dadu atau panjang. Kemudian Goreng sekejap.
2 biji cili merah/ hijau

Kisar halus
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras

(A) 
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 biji bawang besar - potong panjang
Minyak masak dan sedikit ghee untuk menumis

(B)
2-3 sdm rempah kurma bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
Air jika perlu

(C)
1 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
1 sdt serbuk perisa
2-3 biji limau kasturi - ambil jus 


Cara
1) Panaskan minyak dan ghee. Tumis bahan A sehingga naik bau.
2) Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis sehingga kuning.
3) Masukkan bahan B dan kecilkan api. kacau selalu supaya bawahnya tidak hangus dan masak sehingga pecah minyak.
Tambah sedikit air jika perlu.
4) Diikuti bahan telur, kentang, tomato dan cili. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan bahan C.
5) Kacau lagi dan rasa secukupnya. Kalau terlalu pekat tambah lagi sedikit air dan tutup api.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...