November 20, 2015

EGG AND MUSHROOM PUFFS


Assalammualaikum.. lama tak update dan rindu nak nak entri tapi memandangkan kita sibuk packing. Cuma tinggal seminggu lagi barang-barang dah kena pindah. Hari ni Sue tak de kelas pagi so boleh lah mengadap pc kejap nanti jam 12 kena pergi sekolah lagi.
Alhamdulillah.. puffs ni Sue buat 3 hari lepas untuk fika@ minum petang dalam kelas. Atas permintaan kawan-kawan dan mereka collect duit kecuali kita sebab kita yang buat hihihi.. Filling sue letak telur rebus dan  sampingan lain dan mereka amat berpuas hati. Ada yang nak order tapi bukan tak sudi cuma kenkangan waktu yang tak mengizinkan. Insyallah bila dah pindah bolehlah start lagi beraksi di dapur.
Semua kawan-kawan termasuk cikgu bagi pujian, bkn nak angkat bakul ye kerana di tempat kami memang susah nak dapat jualan bakeri halal dan pelbagai aneka cuma bakeri yang biasa jual kek dan roti saja... tak lebih dari itu. Bila sue buat cikgu terharu kerana inilah pertama kali mereka makan puffs sebegini. Itu cerita 3 hari lepas dan cerita semalam sue pergi temu janji dengan Swedish Public Employment Service atau dalam swedish Arbetsförmedlingen. Kalau kita dah daftar dengan mereka. 
Memang akan dapat surat atau temu janji untuk perkembangan atau planning. Rasanya ni kali yang ke-4 sue jumpa mereka.
Kali ni dengan sokongan mereka, Insyallah tahun depan sue akan mula buat home bisnes dengan bantuan dari mereka. Sue dah di daftar mereka dalam list sokongan dan akan berjumpa dengan municipal dalam masa yang terdekat. Tak perlu risau kerana semua di buat oleh syarikat yang mereka lantik khas untuk perundingan. Doakan Sue ye semoga semuanya berjalan lancar dan ingin mengangkat nama Malaysia di perantauan. Sue fokus dengan Malaysian delight seperti yang mereka sarankan dan semuanya pengiklanan di bantu oleh syarikat yang diberi kepercayaan. Pasal syarikat ini di bayar oleh Swedish Public Employment Service. Terharu dengan layanan dari mereka yang terfikir samapai ke tahap sedemikian sekarang.
Emo pulak kita yoo.. Oklah nanti sue kongsi lagi ceritanya ye.. Untuk bahan-bahan sue tak proper sukatan cuma main campak je tapi ni Sue bagi sukatan untuk memudahkan ye.


EGG AND MUSHROOM PUFFS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 paket frozen puffs pastry (segiempat)
5 biji telur rebus -potong empat

(A) Sos putih
2 sdm marjerin/mentega
2 sdm tepung gandum
2-3 cawan stok ayam atau susu segar

(B) 
1 biji bawang besar - cincang 
200g daging cincang
1 tin besar cendawan butang - hiris
3 biji kentang - potong dadu kecil dan rebus 3/4 masak. Toskan
Minyak untuk menumis

(C)
2 sdm soso tiram
1 sdm lea & perrin sauce
1/2 sdt lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
1-2 sdt serbuk perasa
Sedikit oregano kering

(D)
Marjerin/ mentega cair secukupnya
Kuning telur untuk sapuan atar puffs

Cara
1) Bahan A- Cairkan mentega menggunakan api kecil dan masukan tepung gandum. Kuar sampai tepung cair dan masukan stok ayam atau susu. Kacau sehingga sebati dan tutup api, ketepikan.
2) Bahan B- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kuning. Kemudian masukan daging cincang dan tumis sehingga bertukar warna. Masukan bahan selebihan dan kacau sebati.
3) Masukan bahan C dan raskan secukupnya dan biarkan masak dalam 2-3 minit dan tuangkan bahan A(sos putih).
4) Kacau sebati bahan-bahan dan tutup api. Biarkan sejuk.
*Panaskan oven pada suhu 170-180 degrees*
5) Ambil pufffs pastry dan bolehlah dipotong ikut citaras sendiri dan masukan inti dan telur rebus. Tekan tepi pastry dengan garpu dan letak atas loyang yang telas di sapu minyak atau merjerin.
6) Buat sampai habis dan sapu sedikit mentega cair pada puffs dan sapu kuning telur lagi. 
7)Bakar menggunakan api bawah 30 minit sampai kuning dan 10 minit terakhir menggunakan api atas bawah. Bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM



"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...