Translate

Februari 18, 2016

AYAM TIKKA SEDAP


Alhamdulillah.. 
Semalam kita belayar ke India pula untuk menjamu selera hihi.. Khayalan semata-mata! Kemana pun kita pergi dan berhijrah kalau minat pada dunia masakan bukan penhalang untuk kita mencuba. Yang penting kemahuan dan jangan kemalasan dijadikan alasan. Betul dak? 
Ayam tikka ni sue buat semalam untuk digandingkan dengan roti naan dan cik abe cakap sedap! Hmmmm.... ok kot dan sue olah sendiri tak mau banyak rempah yang digunakan. Dari awal cik abe dan pesan tau mau tersa sangat rempahnya pasal kalau original memang terasa rempah ratusnya. Dia kalau offshore ke India memang sajian harian dengan masakan mereka tu yang dia jemu. Tapi kali ni sue yang ingin nak makan so dia tak dapat nak kata apa. Mai tengok resepi....



AYAM TIKKA SEDAP MY STYLE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
2 ketul isi dada ayam - cuci dan potong dadu saiz sedang
1 sdt serbuk kunyit
1/2 sdm serbuk cili
1/3 sdt garam masala
1/3 sdt serbuk buah pelaga
1/2 sdt serbuk lada hitam
3 sdm sour cream/ plain yogurt -kalau menggunakan yogurt + 1sdm jus lemon
1 sdm daun parsley cincang
2 sdm minyak zaitun
Sedikit daun mint
Garam dan gula sedikit - secukup rasa

Bahan sampingan
Bawang besar - potong dadu besar
Cili benggala - potong dadu
Pencucuk satay secukup

Cara
1) Satukan kesemua bahan dan gaul sebati. Perap dalam peti sejuk selama 2-3 jam.
2) Ambil pencucuk satay, cucuk cili benggala berselang seli dengan ayam dan bahan sampingan lain. Buat sampai habis.
3) Kemudian panaskan ketuhar pada suhu 180c api atas bawah dan bolehlah masukan ayam tikka tadi. Panggang sehingga kekuningan dan masak. Jangan terlalu kering nanti isinya menjadi keras.

P/S:- Untuk memudahan dan supaya isinya tidak melekat pada loyang, sue guna cara yang sempoi. Ketika mencucuk bahan-bahan tadi lebihkan hujung lidi kemudian guna loyang yang saiznya cukup untuk meletak lidi diatasnya. Ianya bergantung ye dan bila memanggang air ayam jatuh kedalam loyang dan tidak melekat pada isinya.



SOS TZATZIKI
Bahan-bahan
200ml turkish/ greek/ plain yogurt
3 sdm timun yang telah di parut ( Tekan dan buangkan air timun terlebih dahulu)
2 ulas bawang putih kecil - tumbuk halus
1 sdm jus lemon
1/2 sdt gula 
Garam secukup rasa
Daun dill secukupnya
Lada sulah sedikit

Cara
Satukan semua bahan dan gaul sebati. Sejukkan dan sedia untuk dimakan


SELAMAT MENCUBA!

ROTI NAAN YANG LEMBUT


Selamat pagi dan salam sejahtera semua..
Pagi yang dingin sekali dan cik putih masih turun seperti biasa walaupun tak lebat. Cuaca sekarang -2 celcius mudahan bila matahari naik suhu semakin bertambah panas. Cerita semalam bila tak lalu nak makan nasi so sue buatkan roti naan bersama ayam tikka dan tzatziki sos.
 Alhamdulillah kejadian roti naan yang memuas hati dan sedap sekali bila makan ketika masih panas. Sue sengaja tinggalkan sekeping untuk sarapan pagi dan ingin melihat kejadiannya bila dah semalaman. Walla tak sangka ianya masih lembut seperti semalam juga. Resepi  sue olah sendiri tapi kali ini sue menggunakan tepung roti untuk mendapat tekstur yang cantik. Kalau nak guna tepung gandum pun tak ada masalah dan ianya tetap lembut..

Resepi ayam tikka dan sos tzatziki DISINI


ROTI NAAN LEMBUT
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
300g tepung roti/ gandum
1/2 sdt instant yis
1/2 sdt serbuk penaik/ baking powder
1 sdm gula pasir
1 sdt madu
1/2 sdt garam halus
11/2 sdm minyak masak
200ml(+/-) buttermilk suam*
(suamkan susu dalam microwave kemudian masukkan 1 sudu makan jus lemon. Biarkan 5 minit dan boleh digunakan)

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali (*). 
2) Gaul sebati dan masukkan (*) sedikit-sedikit sehingga habis dan uli lagi sehingga lembut dalam 15-20 minit.
3) Rehatkan doh selama 30 minit dan tabur sedikit tepung atas permukaan doh dan tutup dengan kain atau plastik.
4) Bahagi doh kepada 6-8 bahagian dan bulat-bulatkan. Terpulang pada saiz yang dikehendaki.
5) Panaskan non stik pan pada api sederhana terlebih dahulu kemudian tabur sedikit tepung pada papan pencanai dan giling doh tadi memanjang. Jangan giling doh terlalu nipis - agak-agak ye!
6) Masukkan doh yang telah digiling tadi dan biarkan ianya naik seketika dan balik sebelah bahagian lagi supaya ianya masak serata. Ulang cara yang sama sehingga habis.
(Sue guna elektrik grill dan kapit terus. Tidak perlu di balik dan ianya masak sekali pada bahagian atas dan bawah roti.)

P/S:-  Untuk memanaskan lebihan roti- spray sedikit atas pada kedua-dua permukaan roti dan bungkus dengan kertas kek/ aluminiun foil kemudian bakar lagi dalam oven selama 5-10 minit sahaja pada suhu 180c api atas bawah atau masukkan sahaja kedalam microwave. Kalau menggunakan microwave jangan guna aluminum foil ye! Insyallah ianya kekal sedap.

SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...