Translate

Januari 05, 2016

PAJERI NENAS YANG SEDAP


Cerita semalam.. Lama benar rasanya tak masak pajeri nenas ni dan bila nampak nenas berlambak time christmas hari tu kita pun terikut membeli. 
Bila dan sampai rumah macam-macam set dalam kepala nak buat itu ini tapi akhirnya pajeri yang menjadi.
 Masih bersisa 3 biji nenas lagi dan tunggu sehari dua ni kira nak buat jem untuk tart. Itu pun kalau rajin lah kalau cik 'M' melanda alamatnya jadi kerabu kot.
Pajeri ni salah satu fave sue tak kira apa jenis pajeri memang sue suka lebih-lebih lagi kalau menggunakan terung.
 Makan lauk ni dengan sambal belacan atau ikan masin pun dah cukup. nasi kena masak lebih lah gamaknya hihihi lebih-lebih lagi time sejuk begini. Pajeri ni kalau dah 2-3 hari semakin sedap rasanya dan duk makan yang sama pun tak membosankan. Itu citarasa sue lah ye..
So untuk resepi jom kita tengok..

PAJERI NENAS
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1 biji nenas saiz sedang - potong segitiga dan jangan nipis. Buang pulo keras d tengah sedikit ye
1 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga anis
2-3 biji buah pelaga
5 kuntum cengkih
1-2 helai daun pandan - simpul 
Air secukupnya untuk merebus - anggaran 1/2 paras nanas

Bahan Kisar
6-7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji buah keras
1/2 sdm udang kering yang sudah d rendam

(B)
1/2 - 1 sdm cili giling 
2-3 sdm serbuk kari daging babas
1/2 sdt serbuk kunyit
Sedikit belacan - anggaran sebesar hujung jari halus

(C)
1 kotak kecil santak pekat*
1 sdm ghee/ minyak sapi*
Garam dan gula secukup rasa
1 keping kecil gula melaka

Cara
1) Rebus bahan A sehingga nanas layu dengan menggunakan api kecil. Ketepikan.
2) Panaskan periuk dan masukan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga layu dan kuning/masak.
3) Kemudian masukan bahan B dan tumis sehingga kari pecah minyak. Pastikan api kecil dan masukan sedikit air rebusan nenas supaya kari tak hangus. Biarkan dalam 10 minit.
4) Bila kari dan cukup masak masukan lebihan air rebusan beserta nanas dan kacau sebati dan masukan bahan C kecuali yang bertanda (*).
5) Rasakan secukupnya manis masin dan masamnya. Lebihkan manis sedikit ye!
6) Bila dan mendidih dan pekat bolehlah masukan santan, biarkan mendidih dalam 3 - 5 minit dan tutup api. Masukan ghee dan kuar sebati.

P/S :- Kalau nak masukan daun kari boleh aje ye!

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

KERABU MANGGA


Alhamdulillah.. kepingin nak makan kerabu langsung juga. Lama sebenarnya menunggu mangga dari thailand ni tapi bila nak beli selalu habis.
 Kebetulan minggu lepas sue ke asean shop dan stok baru sampai dan syukur ada rezeki hari tu. Sayangnya ianya masih belum masak so sue peram dulu bagi kuning baru sedap untuk buat mangga kan?.
Tu dia kerabu mangga sempoi citarasa sendiri je tapi kita nak share juga hihihi.. 

KERABU MANGGA
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1-2 biji mangga (separuh masak) - cincang
3-4 biji cili padi thai atau cili padi kecil - cincang (nak pedas letak lebih)
1-2 biji bawang merah - hiris sedang halus
1 sdt sos ikan
1 sdt plum sauce 
1 sdt jus limau nipis
Gula secukupnya
Daun ketumbar sedikit - cincang 
Kacang goreng sedikit - tumbuk kasar*
Ikan bilis goreng sedikit*

Cara
1) Satukan bahan-bahan kecuali yang bertanda (*)
2) Rasakan secukupnya dan lebihkan manis sedikit supaya bila bahan lain dah serap ianya akan menjadi sedap.
3) Bila dan nak makan baru masukan bahan yang bertanda (*). 

SELAMAT MENCUBA!



CHICKEN WITH BROWN SAUCE


Selamat pagi!!! Hari ni sue entri awal nanti tengahari nak sambung buat kerja sekolah yang tidur dalam beg sejak cuti bermula. Minggu depan sessi sekolah dah bermula so kerja harus di selesaikan.
Malam tadi sue masak menu simple dan pasti ianya mengenyangkan. Selain dari meatball dengan brown sos ayam pun tak kurang sedapnya cuma kita tak cara bebola. Cuma guna hirisan isi dada ayam dan grill dalam non stik pan bersama butter.. tada.. jom tengok resepi dan caranya..

CHICKEN WITH BROWN SAUCE
Resepi: Sue Norrman

Untuk resepi brown sauce DISINI

Bahan-bahan
2 ketul isi dada ayam - hiris sedang tebal
Mentega/ marjerin secukupnya*
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam

Cara
 1) Sebatikan bahan-bahan kecuali yang bertanda *.
2) Guna non stik pan dan cairkan mentega dan masukan isi ayam dan masak sehingga kekuningan dan air ayam keluar. Guna api kecik dan balik-balikan.
3) Angkat dan letakkan de lama pinggan. Mentega selepas masak ayam jangan di buang dan ianya boleh digunakan untuk membuat brown sauce.
4) Bila brown sauce dah siap, masukan semula isi ayam tadi dan masak lagi menggunakan api kecil dalam 5-8 minit dan tutup api.
5) Boleh lah dihidang bersama salad dan kentang rebus.

SELAMAT MENCUBA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...