Julai 17, 2016

PIZZA SATAY ROTI NAAN..marbeles!


SALAM SEJAHTERA...
Alhamdulillah hari ni cuaca cerah 22 calcius tapi berangin. Semoga panasnya sampai ke petang boleh kering semua jemuran dan keropok ikan yang sue jemur semula setelah lama terperap dalam freezer. Bila selongkar freezer baru ingat masih lagi 3 kg keropok ikan kering yang sue dapat dari terengganu tahun lepas.

Memang sue tak ingat masih bersisa keropok lagi hihihi.. Itu tanda penuaan yang tidak dapat di sangkal lagi. Begitu juga dengan resepi pizza satay ni sue buat pada awal tahun sebelum sue balik malaysia mac lepas. Bila selongkar folder rupanya banyak resepi yang masih KIV. Sue dahulukan mana yang lama tertidur.

Pernah tak makan pizza guna roti naan? Sue pun baru pernah mencuba bila roti naan ada lebih 2 keping selepas dinner kami. Kuah kacang frozen dan ayam tikka sue olah menjadi naan satay ayam pizza. Pelik juga namanya kan tapi rasa memang mantop! Tak caya boleh cuba. Resepi semua dah ada dan sue bagi step ye untuk memudahkan teman. Kalau tak nak guna ayam tikka boleh aja guna satay yang sudah di panggang lagi sedaap rasanya. Jommm...
PIZZA SATAY ROTI NAAN
By: Sue Norrman

Bahan di perlukan
Roti naan secukupnya - terpulang nak guna banyak mana
Ayam tikka/ satay ayam - cincang kecil 
Kuah satay secukupnya
Cheddar cheese parut
Mozzarella parut secukupnya

Cara
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees*
1) Sediakan roti naan. (Kalau roti yang sudah semalaman seeloknya sapu sedikit dengan air dan biarkan 5 minit baru sapu kuah kacang) Kemudian ambik sedikit kuah kacang sapu atas roti naan.
2) Tabur ayam yang telah di cincang dan tabur lagi kuah kacang atasnya (jangan terlalu banyak) diikuti tabur cheddar dan mozzarella.
3) Bakar selama 8-10 minit sehingga cheese cair. Bergantung pada oven masing-masing. Jangan terlalu lama nanti tekstur roti naan mengeras.
4) Keluarkan dan sedia untuk di makan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...