Disember 04, 2018

Roti Manis Gebu



Assalamualaikum!


Hai semua! Apa khabar? Semoga semua pembaca semaniskasturi sihat hendaknya.
Hari ini SN berpeluang sekali lagi untuk entri seberapa yang mampu untuk memenuhi kekosongan ruang pada tahun 2018 yang hampir ke penghujung. Sebenarnya banyak resepi KIV yang telah di simpan rapi tapi masa tidak mengizinkan untuk SN berbicara.

In Sya Allah SN cuba buat yang terbaik dan usaha untuk entri yang termampu. Untuk hari ini SN entri roti yang menunggu giliran untuk di kongsikan dan seterusnya. Sebenarnya SN memang suka meroti walaupun yang makan cuma kami berdua. EN pun sekarang suka makan roti terutama buttermilk bun. Kalau seminggu memang pasti SN meroti.

OK! Roti manis yang sangat gebu dan sangat sedap. Cicah air kopi alahai memang hanyut. Untuk loyang yang comel tu SN beli di batam ketika SN mengikut EN ada tugasan di sana selama sebulan. Memang tidak dapat disangkal lagi segala loyang di Indonesia memang cantik cantik dan murah. Banyak juga yang SN angkut bawa balik ke Sweden hihi..

Kali ini SN menggunakan bakerin plus yang SN beli di batam juga di mana salah satu bahan pengembang dan menjadikan roti gebu yang di syorkan oleh Chef Agus. SN beli 1kg tapi entah tidak tahu bila habisnya. Memang ternyata tekstur dan hasil rotinya tersangat cantik. Banyak juga yang lain SN bawa balik macam cream super, RFB, K-fine dan tapi bakerin plus tetap menawan hati beta hihi..

So.... apa lagi boleh lah mencuba selepas ini kan? 


ROTI MANIS
Resepi: Sue Norrman

Bahan- bahan
A.
500g tepung high protein
75g gula halus
5g garam halus
10g instant yeast
2g bakerine plus( boleh guna bread improver yang lain) 

B.
1 biji telur gred A
200ml air sejuk peti ais
45g susu cair 

C.
60g butter/ shortening 

Sapuan.
Kuning telur + air/ susu cair 
             atau
spray dengan air sahaja


Cara:

1. Masukan bahan B ke dalam BM terlebih dahulu dan di ikuti bahan A.

2. Uli hingga menjadi doh sebati dan masukan bahan C.

3. Uli sehingga lembut dan elastik.

4. Keluarkan doh dan rehatkan 15 minit.

5. Kemudian timbang 35g setiap doh dan bulat kan.

6. Masukan ke dalam loyang yang telah di sapu shortening/ butter/      marjerin/ minyak.

7. Rehatkan lagi sehingga doh naik 2 kali ganda.

8. Sapu atas doh dengan sapuan dan tabur gula.

9. Bakar 20-25 minit sehingga keperangan dan keluarkan.

10. Boleh sapu butter atas untuk berkilat.



SELAMAT MENCUBA!

BOMBOLONI Nutella Tersangat sedap!




ASSALAMUALAIKUM!

Alhamdulillah setelah sekian lama menyepi dan hari ini SN berpeluang untuk kembali menulis dan mengisi kesepian dalam blog yang dah bersarang gamaknya. Justeru itu terlebih dahulu SN memohon maaf andai ada komen dan pertanyaan yang SN terlepas pandang. In Sya Allah SN akan cuba yang terbaik untuk pembaca dan followers yang SN sayangi.

Sedikit masa lagi SN akan kembali ke tanah air memandangkan masih ada urusan yang belum selesai. 2 tahun merupakan satu jangka masa yang panjang untuk menunggu saat bila akan berakhirnya perjuangan yang sekian lama di nantikan. Di sebabkan itu lah SN berulang alik dari Sweden Ke Malaysia sehingga satu tahap terasa dah nak menyerah tapi demi anak anak SN gagahi.

OK... sedih lah weiii tak nak lah nangis pagi pagi ni. Kita nak happy kan apa kata kita cuba resepi yang kini masih meletup. Sebenarnya Bomboloni a.k.a donut filling ni SN pernah buat 2 tahun yang lepas DISINI tapi sekarang ianya menjadi meletup di FB. Tapi kali ini SN guna resepi yang lain dan ianya tersangat gebu dengan gandingan filling nutella alahai nikmat sangat!. Resepi yang sangat mudah dan tersangat gebu. 2 hari pun masih lembut In Sya Allah. Jom kita tengok resepinya ye...



BOMBOLINI
Resepi: Sue Norrman

A.
400g tepung high protein
100g tepung gandum
80g gula halus
20g tepung susu
1 biji telur gred B
2 kuning telur
10g instant yis
1 sdt garam halus
2g Bakerine Plus (boleh guna bread improver atau rfb/cs/k.fine)



B.
180-190g air sejuk (peti sejuk)
40g susu cair/ fresh milk 


C.
70g butter/ marjerin




Filling.
Nutella 
Snow powder untuk salutan



Cara:

1. Satukan bahan A dalam mixer. Kalau menggunakan BM masukan bahan basah terlebih dahulu (air, susu dan telur) dan di ikuti bahan kering A.


2. Uli hingga sebati dan masukan bahan C.

3. Kemudian uli sehingga lembut dan elastik.

Note: Untuk memudahkan mengangkat donut untuk di goreng :
* Sediakan baking paper dan potong segiempat tepat anggaran 10-12cm satu. 
* Potong mengikut kuantiti donut yang telah di hasil kan. 
* Tabur sedikit tepung atas permukaan kertas.

4. Keluarkan doh dan timbang 40g dan bulat kan. 

5. Letak atas kertas yang telah di potong dan di susun atas dulang. Rehat doh sehingga naik 2 kali ganda.

6. Tekan sedikit permukaan doh dan rehatkan lagi 10-15 minit.

7. Goreng api sederhana. Jangan selalu di balik cukup sekali balik sahaja supaya ianya menghasil kan ring yang cantik.

 8. Gunting sedikit untuk buat lubang dan gelek dalam snow powder dan pipe filling.

9. Insyallah donut kekal lembut dan tahan 2 -3 hari.

10. Sedia untuk di nikmati.





Selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...