Julai 14, 2016

FRIED SWEET PASTRIES..wow sangat sedap!


ASSALAMUALAIKUM...
Apa khabar semua? Tidak terasa kita dah berada di syawal yang ke-9. Alhamdulillah Kita dah merayai hari kemenangan setelah sebulan kita berpuasa. Kalau kami orang sarawak di penghujung syawal masih ada yang yang berkunjung. acara open house tu memang tak putus undangannya. Tapi bila dah merantau terasa rindu dengan kemeriahan dan suasa begini.

Ok! semalam sue buat kudapan simple untuk santai petang duduk bawah pokok. Lagipun cuaca kembali cerah dan panas. Kudapan yang mudah dan sangat sedap sekali celup dalam coklat. Ala-ala churos gitu tapi tekstur sweet pastries ni seakan donut lembut di dalam dan manis. 

Sue olah sendiri resepi mengikut citarasa dan potong panjang supaya macam jejari senang untuk di makan. cara menggoreng kita buat macam cakoi kena tarik sikit supaya panjang dan cantik selepas di goreng. Terpulang nak makan gitu aja atau celup dengan coklat tapi sue lebih suka di celup dengan coklat terasa lemak manis dan nikmatnya..


FRIED SWEET PASTRIES
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3 biji telur A
2 sdm gula kaster

(B)
190g tepung roti/ high protein
3/4 sdt serbuk penaik
1/3 sdt garam halus

Minyak secukupnya untuk menggoreng
Gula pasir secukupnya - kisar halus untuk menggolek pastries

Cara
1) Pukul bahan A sehingga pekat dan putih.
2) Masukkan bahan B sedikit -sedikit sehingga rata.
3) Kemudian masukkan kedalam plastik dan bungkus rapi. Sejukkan selama 20-25 minit dalam peti sejuk (bukan beku)
4) Keluarkan dan tabur sedikit tepung pada papan pencanai untuk memudahkan proses menggiling.
5) Giling sehingga  3-5 mm tebal dan potong sebesar jari yang paling kecil. Ukuran  Panjang terpulang tapi secantiknya dalam 6cm.
6) Selepas di potong tabur sedikit tepung supaya ianya tidak melekat antara satu sama lain.
7) Panaskan minyak secukupnya sehingga betul-betul panas dengan api sederhana (macam menggoreng donut).
8) Ambil satu dan tarik panjang (jangan sampai putus) dan masukkan kedalam minyak panas tadi. Gorang sehingga kuning dan angkat.
9) Biarkan suam seketika dan boleh di salut dengan gula.
10)Sedap di makan ketika panas dan sejuk juga sedap dicelup dalam coklat.






DIPPING COKLAT Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
100g dark cooking coklat (coklat masakan) 

(B)
11/2 sdm minyak masak
3 sdm whipping cream (dairy)
3 sdm air mineral

Cara
1) Cairkan bahan A dalam microwave dalam 1-2 minit.
2) Keluarkan dan kacau sebati dan masukkan bahan B satu persatu. (minyak - krim - air)
3) Kacau sebati lagi dan sedia untuk di gunakan.

SELAMAT MENCUBA!
 


"Selamat Hari Raya Maaf zahir & Batin"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...