Translate

Ogos 20, 2015

KRIM KASTAD CHEESE PUFF


Alhamdulillah.. Memang sedap dan tak rugi mencuba. Manakala cream nya resepi Sue sendiri menggunakan kastad dan cheese. Kombinasi rasa yang cocok gitu hihihi.. Rasanya lama tak buat cream puff tapi biasa buat edisi puff yang lembut Kali ni Sue ubah selera  guna yang crispy. Insyallah akan dibawa bersama untuk potluck grill petang karang. Resepi choux Sue ambil dari Youtube je. Yang penting mudah dan sedap!




CRISPY CREAM CUSTARD CHEESE PUFF
Resepi: Youtube
Oleh Sue Norrman

CHOUX PASTRY

Bahan-bahan
(A)
200ml air
75g mentega
Secubit garam
1 sdt gula (Sue tambah)

(B)
130g tepung gandum

(C)
3 biji telur B- pukul hancur sebati saja

Cara
* Panas oven pada suhu 200 degrees api atas bawah. Bergantung pada oven masing-masing*
1) Didihkan bahan (A). (Seeloknya guna air panas dan sukat). Bila dah mendidih tutup api terus masukan bahan (B).
2) Kacau sebati dan hidupkan api lagi sekejap dan masak dalam 3 minit.
3) Salinkan kedalam bekas dan terus putar guna mixer elektrik dalam 3 minit dengan kelajuan sederhana.
4) Masukan bahan (C) dan putar lagi dengan kelajuan sederhana dan bila telur dah sebati tukar ke speed laju dan putar dalam 5 minit hingga sebati dan berkilat.
5) Masukan kedalam piping beg. Sedia dulang pembakar dan letak kertas kek. Pipe ikut suka besar mana dan spray dengan air sedikit permukaan choux.
*Tukar setting oven lagi kepada api bawah sahaja*
6) Bakar 25 minit hingga betul-betul nak dan keperangan. Tutup suhu oven dan biarkan choux didalam dalam 5-10 minit lagi tamnpa menghidup suhu.
7) Bolehlah dikeluarkan dan sejukan atas radai.


CUSTARD CHEESE CREAM 
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
200ml susu cair/segar
2 biji telur B
1 sdm tepung kastad (Sue guna jenama bird's)
1/2-1 sdm tepung gandum
1 sdt esen vanila
100-120g gula pasir (Ikut kemanisan sendiri)

(B)
100g krim cheese- suhu bilik
100ml krim putar/double krim

Cara
1) Satukan bahan (A) dan kacau rasa dalam periuk terlebih dahulu. 
2) Kemudian masak atas api sederhana hingga pekat dan tutup api. Ketepikan biar sejuk.
3) Bila dan sejuk putar kastad tadi mengguna mixer hingga sebati lagi supaya tidak berketul bila dimasukan cheese nanti.
4) Dalam bekas lain, Putar bahan (B)- cheese dahulu hingga sebati dan masukan krim putar. Putar menggunakan speed sederhana hingga pekat dan masukan kedalam kastad tadi.
5) Putar lagi sekali hingga menjadi krim. Sejukan dahulu atau boleh digunakan segera.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM

APAM BERAS SEDAP DAN GEBU


Seminggu dah sebenarnya teringin nak makan apam nasi@ apam beras tapi nak buat takut tak habis. Sendirian dirumah sayang pula takut membazir. kebetulan semalam jiran datang kerumah dan menjemput Sue datang join mereka grill petang nanti. Biasa kami memang macam tu dan semua potluck. Tak join tak sedap pula rasa hati tapi memang Sue tak makan apa yang depa panggang. 
Sue ikut serta dan makan kek, minun teh dan ikut sembang je hihihi.
Bila dah tau berapa orang join Sue pun terfikir nak buat apam. Depa ni makan tak memilih dah apam ni memang sedap dan gebu. Kelapa pula Sue guna yang fresh dan parut sendiri. Alhamdulillah Banyak juga jadinya sebab sue buat 11/2 adunan. Malam tadi siap-siap masak nasi dan selepas subuh terus blend semua dan perap. Resepinya Sue cedok dari dapur kak AZIE.



APAM BERAS
Sumber: AZIE KITCHEN
               IZZAH MUFFIN LOVER
Oleh: Sue Norrman

 Bahan-bahan
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 paket kecil eno - tanpa perisa
Pewarna - merah dan hijau

Caranya:
Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam atau semalaman.

Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan. Masukkan pewarna yang disukai  dan biar sebentar.

Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil yang telah disapu sedikit minyak. Isikan hanya 1/2 penuh sahaja. Kukus selama 15 minit  dengan api kuat.

Boleh di makan dengan kelapa parut yang digaul dengan garam dan dikukus sebentar, jika suka.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...